Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Observation av stjärnorna på Gran Canaria

Observation av stjärnorna på Gran Canaria

Gran Canaria har många av de nödvändiga attributen för att kunna observera universum. Höga berg, klar, mörk och molnfri himmel, samt svag vind. Det är därför de som gillar att studera stjärnorna har en plats på första parkett på flera platser uppe i bergen på den runda ön.

Stjärnvy i Gran Canarias bergsmassiv
Vandrare under en stjärnhimmel

De bästa observationsplatserna finner man högst uppe i bergen tack vare ett molnfenomen som öborna kallar “Åsnemage”. Den blir en allierad för att finna den bästa precisionen och kvalitén för bilderna. "Åsnemagen" samlar molnen på en höjd aldrig högre än 500 meter över havsnivån och fungerar som blockerare för stadens ljus, annullerar dess ljusförorening och tillåter på så sätt bästa möjliga observation av stjärnorna.

Jämsides med himlens utmärkta tillstånd har astronomin växt på ön tack vare organisationer som Observatorio Astronómico de Temisas och Centro Astronómico Roque Saucillo, vilka under året har en kontinuerlig kalender med aktiviteter. Bland de aktiviteter de organiserar kan inkluderas några i själva observatorierna medan andra är programmerade på olika platser på Gran Canaria.

En by i Gran Canarias inre

Observatorio de Temisas finns beläget i ett mycket vackert område bestående av ett jaktområde nära en av Kanarieöarnas största olivodlingar. Byn har rester av de ursprungliga olivpressarna från 1500-talet och ända till idag är det många farmare som håller traditionen levande genom att i kommunens olivpressar framställa Extra Jungfru Olivolja "Caserío de Temisas".

Ett besök på observatoriet är en perfekt ursäkt för en utflykt till landsbygden, antingen för att ta en promenad på lantegendomen och njuta av dess traditionella gastronomi eller bara för en bergsvandring på kungliga stigar som korsar raviner i trakten. Utan tvivel är Temisa en bra plats för att fly från allt oväsen.

Vy över Temisas mellan palmer
Kapell i Temisas

Företaget Astroeduca erbjuder också pedagogiska aktiviteter om astronomi såväl som turistturer i bergen och det centrala av ön. Astroeduca lyckades samla ett halvt tusen stjärnskådare under stjärnfallet Perseidas. Dess pedagogiska och populariserande syfte har under senare år förstärkt sin ställning.

De har ett observatorium beläget mitt på ön, Centro Astronómico Roque Saucillo i San Mateo där hundratals skolbarn får sin första astronomiska upplevelse.

Detta observatorium, CARS, är bas för satsningen som Astroeduca vill göra genom att sprida denna vetenskap och för utvecklingen av stjärnturismen. Det är ett urbant observatorium där man organiserar en del av programmet med aktiviteter och det har hjälp från rådhuset i Vega de San Mateo. Det är beläget i översta våningen i den kommunala musikskolan och har koden MPC delad med observatoriet Montaña Cabreja. Där finns tre teleskop med CCD kameror på respektive 0.28, 0.20 och 0.06m. Parallellt med dessa finns två teleskop Hidrógeno Alpha installerade för observation och fotografering av solen. För att kontakta dem kan man besöka www.turismoastronomico.es

Nattlig vy av San Agustín

Samma företag har ett litet observatorium i Hotel Meliá Tamarindos, på stranden i San Agustín, i huvudsak avsett för användning av turisterna som bor där, men man kan begära en tid genom deras webbsida och njuta av ett privat besök.

Dessutom anordnar Astroeduca ett årligt möte under stjärnorna, Star Party. Det är ett evenemang som är öppet för alla intresserade som vill delta och som varje år anordnas på olika platser.

Ett annat alternativ erbjuder Caneducam oss. De anordnar turistturer för amatörer i astronomi och med dem kan man tillbringa måndagsnätterna under stjärnorna. Caneducam erbjuder också möjligheten att boka en annan dag för slutna grupper.Vad skulle du tycka om att förena bergsvandring med att iaktta stjärnor?
Upptäck Gran Canarias himmel med Astroeduca.


Vill du se en himmel fylld med stjärnor?
Företaget AstroGC anordnar utflykter med upphämtning vid ditt hotell, för att utforska den spektakulära stjärnhimlen uppe i bergen i den södra delen av ön.