Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Ön

Upptäck Valsequillo de Gran Canaria

En promenad genom byn tar oss till San Miguel kyrkan, som byggdes mellan 1903 och 1918 på samma plats där de tidigare låg en kyrkogård. Det mest framstående föremålet i kyrkan är dopfunten, tillverkad i porslin från Sevilla. Den har en grön emaljerad yta och är utsmyckad med örnar. Ytterligare ett framstående konstförmål är Jungfru Rosario, en flamländsk skulptur från tiden vid den spanska erövringen. .

I kyrkan  finns naturligtvis en San Miguel bild, en skulptur av den kanariske skulptören Luján Pérez, vars kännemärke är att det är den ende ängeln avbildad med en hund vid sina fötter.

Turister kan även besöka den gamla militärförläggningen Cuartel de El Colmenar, som består av en grupp byggnader med militär anknytning, som i sin helhet utgör Valsequillos främsta kulturminne.

Valsequillo har även vackra naturomgivningar att erbjuda sina besökare, som t.ex. dalgången Barranco de los Cernícalos, som börjar vid kratern Los Marteles och slutar vid byn Lomo Magullo. Dalgången är till största delen intressant ur ett ekologiskt perspektiv och är dessutom mycket naturskön. Längs bergssidorna växer en av öns största bestånd av vilda olivträd (acebuches), och i dalsänkan rinner det vatten i bäcken året om, vilket gör att marken är bevuxen med pil.  Det finns en vandringsled som gör det möjligt att ta sig fram till fots längs hela dalgången

Shopping

Det är väl värt att ta en promenad genom Valsequillos centrala del, där man även finner de flesta av Valsequillos affärer. Men om besökaren är ute efter traditionellt hantverk från Valsequillo, finns möjlighet att besöka hantverksverkstäderna där man kan se hur hantverket tillverkas och köpa något om man så önskar.

Hantverket i Valsequillo består av korgarbeten, keramik, lergods, virkat, leksaker och gammeldags dockor samt träsniderier. På söndagarna kan man besöka marknaden i centrala Valsequillo, för att handla färska jordbruksprodukter från trakten.

Gastronomi

Grillat kött är en av de vanligaste maträtterna i Valsequillo. Stekta revbensspjäll, grillkorv, blodkorv och kokt saltpotatis med dippsås (mojo) äts också gärna.

 

I Valsequillo kan man äta rätter från det traditionella kanariska köket som grönskasgryta, olika soppor, kikärtsgryta och traktens ostar.