Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Urinvånarnas kultur

Knives

Den kanariska kniven kallas av äldre kanarier för ”najfe”, engelskans knife, varför man kan anta att dess uppkomst hade att göra med närvaron av engelsmännen här på ön.

Den kanariska kniven är vital bland våra bönders tillhörigheter, den är exklusiv för Gran Canaria och det finns inga spår av att den kan ha producerats på någon annan av öarna. Hantverkarna som tillverkar den är bundna till arbeten i smedjor, även om några specialiserat sig på att tillverka skaftet och lämnat knivbladet åt smederna.

De kanariska knivtillverkarna gör, i motsats till dem på andra platser i Spanien där de tillhandahåller alla sorters skärredskap, endast en sak, den så kallade kanariska kniven. Idag brukar de marknadsföras till en kundkrets som mest använder dem som dekoration. Det kommer fram nya funktioner som brevöppnare, bestick, halssmycken och örhängen som gör att utbudet ökar.

Den kanariska kniven är en av de få hantverksprodukter som bonden känner sig stolt över att äga. Ägandet hålls inom familjen genom tidens gång eftersom den ärvs från far till son. Det är ett användbart redskap som är omistligt ute på fälten då den behövs till att skära av gräs, grenar, ympa träd och i alla olika skeden i skötseln av bananplantagerna. Herdarna behöver den till att skära kaktusblad och när han måste skära i ett djur. Man kan inte heller låta bli att nämna att kniven använts vid många tillfällen som försvarsvapen och många män säger därför att ”gå utan kniv är som att gå naken”.

Knivtillverkarens yrke är uteslutande maskulint, bladen tillverkar smeden, handtagen monteras av en knivtillverkare och användaren var traditionsenligt en man. Kvinnorna använder aldrig, och ännu mindre äger en kanarisk kniv trots att många av hushållssysslorna kräver ett skärande verktyg. Kniven, förutom sitt praktiska värde, fungerar som symbol för manlighet hos den som bär den.

Yrket går oftast i arv från far till son, men är i vilket fall som helst ett manligt yrke. Det brukar vara söner till smeder som ägnar sig åt knivtillverkaryrket. Det är nödvändigt med en lärlingstid för tekniken, som förutom att vara mycket specifik också är tidskrävande.

Arbetsprocessen är följande:

Man skär av hornet i ringar av olika storlek och tjocklek och gör hål i mitten så att det kan passas in i knivbladets fäste. De fästes i bägge ändar med ett par metallbeslag. I hornets rundlar görs fördjupningar i olika vinklar som sedan fylls med metallblad i olika färger. Finishen får man genom att polera skaftet.

Tekniken med inlagda arbeten är att fylla träbitar och andra objekt med små stycken av nobla material för att åstadkomma geometriska former och granna färger. Arbetssättet påminner om det som användes för att tillverka kanarieknivens skaft.

De främsta platserna för tillverkning av kanariska knivar är i Guía, Gáldar och Telde.