Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Urinvånarnas kultur

Spinning

Vävstolar

Typen av vävstol som används på ön är den horisontella med kubisk form. Ställningen är formad av bjälkar vanligtvis av teak, som passas in horisontellt och vertikalt.

Textiltekniken består i att korsa två serier av trådar så att man lägger den ena så att den andra kan passas emellan och på så sätt forma textilierna.

Nu för tiden är det huvudsakliga material som används tygtrasor till trasmattor och ull till filtar och mattor. Förr i tiden använde man bomull, kaktusfibrer, lin och silke.

Textilierna som tillverkas av ull görs på följande sätt: När fåren är klippta separerar man den vita ullen från den svarta, den tvättas, den får torka i solen och den kammas för att undvika att ullen tovar ihop sig och är så färdig att spinnas. Till detta används slända av trä och spinnrockshuvud där man lägger ullen. Därifrån fortsätter den till sländan nästan färdigspunnen. Sedan nystas det med hjälp av en vinda och tvättas i kallt vatten, (denna gång med tvål), det nystas och man är nu färdig att lägga upp varpen i vävstolen.

Traditionellt har det alltid varit i Ingenio, Telde, Santa Lucía, la Aldea de San Nicolás, Valsequillo, San Mateo, Teror, Moya och Gáldar man har ägnat sig åt vävkonsten.

Kanarisk hålsöm

Den kanariska hålsömmen består av att man drar ut trådar ur en bit tyg och forma mönster med hålen och de borttagna trådarna. Det är nödvändigt att spänna fast tyget över ett bord där det blir perfekt utdraget och spänt.

Det utförs på följande sätt: Med en nål går man fram över tygets avklippta och utdragna trådar och fäster så att det inte ska fransa sig. När denna den svåraste fasen i arbetet är färdigt börjar man med hålsöm och vävnad, ett arbete som ofta utförs av flera handarbetande kvinnor. 

Hålsömmen formar de mest fantastiska mönster och är många gånger påhittat av sömmerskan själv och som hon utför med en teknik, skönhet och en avundsam mästerlighet.

Förutom hålsömmen existerar det spetsar och broderier där det handlar om att dekorera tyget genom att sy på det.

Traditionellt utförs dessa arbeten i Ingenio, Agüimes, Telde, Valleseco och i Aldea de San Nicolás.