Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria

Urinvånarnas kultur

Stenbrott

Uthuggningen av sten sker efter antika metoder. I sprickorna sätter man in en kil av stål. Med en hammare av järn slår man tills det kommer ut bitar som sedan delas till önskad storlek. Därefter vidtar hantverket. Man kalkerar motivet man vill göra på stenen. Detta är en mycket minutiös och tidskrävande process. Först måste man göra teckningen på ett papper för att sedan överföra det på kartong för att därefter dra ut konturerna på stenen.  Efter detta börjar man att försiktigt hacka med olika mejslar tills man får den form föremålet skall ha, exakt återgivet efter linjerna och med den volym som konstnären har tänkt sig.

Den konstnärliga kapaciteten och skickligheten hos stenhuggarna kan vi beundra i kyrkan San Juan i Arucas. Men det är många nobla byggnader, inte bara i arkipelagen, utan även i Venezuela men framför allt på Kuba, som man har behandlad sten från Arucas.

Utöver den blå färgen från Arucas, San Lorenzo och Bandama, kan vi på ön hitta den gröna färgen från Tirma och Ayagaures (använd i kolumbushuset i fasaden mot Pilar Nuevo), den vita från Los Pinos de Arucas och La Fula (hundarna i Kolumbushuset), ockrafärgen från Teror (använd i det gula tornet i Pinjebasilikan) och den röda från Tamadaba och Ayagaures, använd i monumentet till bönderna på Plaza de España i öns huvudstad.