Maspalomas
GranCanaria.com El Tiempo Hoy Home

Sport

 

Vela Latina (traditionele zeilsport)

Op Gran Canaria worden de wedstrijden van Vela Latina Canaria door veel mensen bekeken; het is een sport met een rijke traditie. De herkomst van deze sport is niet precies bekend, hoewel er aanwijzingen zijn voor een koppeling naar de inheemse bevolking van het eiland die ook al houten schepen bouwde.

Drie traditionele zeilboten met latijnzeil op zee
De bemanning in actie op zeilboten met latijnzeil

Bij deze zeilsport worden er wedstrijden gehouden met sloepen die zijn voorzien van latijnzeilen, diehoekige zeilen die zich tot de boeg uitstrekken. Het zeil is enorm groot vergeleken bij de afmetingen van de sloep zelf (de romp). De sloep is 6,55 m. lang, 2,37 m. breed en de romp is 1,35 m. hoog. Deze afmetingen staan in schril contrast met de afmetingen van het zeil, dat een hoogte van 12 tot 13,5 m. heeft. Dit betekent dat de sloep niet kan zeilen zonder dat de bemanning uiterst behendig is met het overstag gaan en het het verplaatsen van het menselijk ballast, door zoveel mogelijk uit te hangen.

Panoramisch uitzicht over de Atlantische Oceaan

De Vela Latina Canaria wordt tussen april en september aan de kust van Gran Canaria beoefend. Zo wordt gebruikgemaakt van de passaatwinden die het eiland aandoen. De zeilteams van de Vela Latina hebben veel fans onder de bevolking van de hoofdstad van Gran Canaria. Net als bij de Lucha Canaria worden de wedstrijden van Vela Latina door een sportfederatie georganiseerd. Zo is dit in de zomer een vaste zondagse activiteit in de baai van Las Palmas de Gran Canaria.

Patronaat voor Toerisme van Gran Canaria. Alle rechten voorbehouden.
Juridische informatie