Gran Canaria
Officiële toeristische website van Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Siteoverzicht
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Een paradijs voor dolfijnen

Een paradijs voor dolfijnen

Een paradijs voor dolfijnen

Dat dolfijnen intelligente dieren zijn wordt, behalve door vele andere dingen, nog eens bevestigd door het simpele feit dat ze voor Gran Canaria kiezen.

Dolfijnen, die gemakkelijk voedsel vinden en het zich kunnen veroorloven om het grootste deel van hun tijd door te brengen met spelen, vermaken zich prima aan de zuidkant van het eiland, in de rustige wateren die met zuurstof worden gevoed door de frisse oceaanwinden uit het noorden en die dan ook onweerstaanbaar zijn voor deze rasechte levensgenieters.
De diverse dolfijnensoorten worden actief zodra de eerste zonnenstralen over de stranden strijken. Zodra de rugvinnen van deze zoogdieren - door de lokale bewoners toninas genoemd – uit het water opduiken, kan het feest beginnen. Niet zelden vormt het “spotten” van dolfijnen een van de voornaamste attracties van de dag. Om deze reden nemen diverse lokale bedrijven sinds een paar jaar gasten mee op bezoek bij de Familie Dolfijn in speciale boten die het mogelijk maken de dieren in hun natuurlijke omgeving van dichtbij te bekijken, waarbij voldaan wordt aan de wettelijke zorg en vereisten, met aan boord biologen en deskundigen die de passagiers uitgebreid voorlichten.

Voor Silvana Neves, een biologe van de SECAC, de organisatie voor de bestudering van walvisachtigen rond de Canarische eilanden, die haar wetenschappelijke gegevens verzamelt op de brug van een van de toeristische boten die rond Gran Canaria opereren, is het zonneklaar: “Dit is een paradijs voor walvisachtigen. Van de 87 soorten die er momenteel in de hele wereld bestaan, leven er hier 29...”. Volgens de organisatie Red Natura 2000 is het “de plek met de grootste ecologische waarde in Europa”. Behalve tuimelaars kunnen er ook zonder problemen gewone dolfijnen, gestreepte dolfijnen en gevlekte dolfijnen worden waargenomen. 
De excursies die twee keer per dag worden gehouden, vormen een opwindende, circa twee uur durende zoektocht naar exemplaren van een fascinerende diersoort die, zoals de tuimelaar, meer dan een halve ton kunnen wegen, wat hen er overigens niet van weerhoudt met gemak over de boeg heen te springen, spectaculaire figuren in de lucht te maken – in hun eentje of met meerdere dolfijnen tegelijkertijd – en ten overstaan van het bezoek onder veel opspattend schuim terug te duiken in zee. En als ze er zin in hebben, klappen ze zelfs met hun vinnen.

Maar voor het zover is, beleven de passagiers de spanning van een zoektocht naar het onverwachte. De kapitein van het schip en de speurders, uitgerust met krachtige verrekijkers met stabilisator, turen de zee af op zoek naar tekenen van dolfijnen. Tekenen zoals een opportunistische meeuw die meevliegt met de vissende zoogdieren, onverklaarbare strepen in het water of een waarschuwing over de radio van een vissersboot, die hen informeert over de lokatie en het aantal dolfijnen dat vandaag de feestelijke voorstelling zal verzorgen.

Eenmaal op weg naar het doel stijgt de spanning en zonder dat er iets gepland was, gaat de competitie van start: degene die de eerste dolfijn kan aanwijzen, is de winnaar.

In de verte kan eerst één schichtige schaduw worden ontwaard, dan twee, vervolgens drie en uiteindelijk een hele verzameling rugvinnen die als ze eenmaal langszij komen een explosieve snelheid ontwikkelen, totdat ze niet meer zwemmen maar vliegen. Dit alles op slechts een paar meter van de boord van het schip en met een verbluffende behendigheid die de dolfijnen zelf doet schateren.

Rondom de boot zien we babydolfijntjes die aan de “hand” van hun moeders proberen ingewikkelde capriolen na te bootsen, gespierde mannetjesdolfijnen met een zilvergrijze glans die salto’s maken en samen vantevoren geoefende choreografieën uitvoeren, wat een van de mooiste schouwspelen oplevert die de natuur te bieden heeft en voor het publiek een bijna bovennatuurlijke ervaring vormt. En dat is geen beeldspraak: de zee van Gran Canaria is een plek waar bezoekers een van de meest verrassende wonderen uit de natuur kan meemaken.

De boten vertrekken iedere dag vanuit Puerto Rico. Vaar mee naar het paradijs van de dolfijnen.

Gran Canaria Boat Trips
Teléfono: +34 648 89 56 01
Email: info@grancanariaboattrips.com
Web:  www.grancanariaboattrips.com
Calle Mar Mediteraneo 2, Local 26A
Shopping center Boulevard Oasis
35100 Meloneras

Multiacuatic
Tel: (+34) 626 982 152
E-mail: multiacuatic@telefonica.net
Web: www.dolphinwhales.es

Spirit of the Sea
Tel: (+34) 928 562 229 / (+34) 928 150 010
E-mail: spirit@dolphin-whale.com
Web: www.dolphin-whale.com

TaxiBoat Gran Canaria
Tel: (+34) 928 763 906 / (+34) 691 345 941
E-mail: info@taxiboatcanarias.com
Web: www.taxiboatcanarias.com

Trips Gran Canaria
Tel: (+34) 639 941 547
Web: www.tripsgrancanaria.com

Je kunt meer informatie verkrijgen bij alle Toerismebureaus op het eiland. Mis deze kans niet om de onderwaterschatten van Gran Canaria te ontdekken.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.