Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Carolina Díaz-Bertrana. Gran Canaria.

Så här tillagar man ´Lever med karamelliserad lök och rostade sesamfrön’, av Carolina Díaz-BertranaFÖRSTA STEGET
a) Ingredienser


1 kilo kalvlever skuren i bitar
1 dsk spiskummin
1 dsk timjan
1 lagerbärsblad
1 tsk oregano
2 dsk sesamfrön
En skvätt vinäger

b) Marinera


1 vitlök
2 grillade röd paprika
2 dsk spiskummin
4 lagerbärsblad
2 chilipeppar
1 msk sött paprikapulver
2 msk olivolja 04º
Salt


 

c) Karamellisera


2 lökar
1/2 glas vatten
1/4 dl socker
Salt

Lever med karamelliserad lök och rostade sesamfrön

TILLAGNING


Först av allt förbereder man levern. Man gör i ordning en marinad med vitlöken, den grillade paprikan, kummin, lagerbärsblad, chilipeppar, olja, salt och paprikapulver. Vi lägger i levern och låter den stå och dra i fyra timmar.

Därefter steker man levern i lagom varm olja. Rör om och lägg till ett lagerbärsblad, en tsk av vardera timjan, kummin och oregano. Häll slutligen i en skvätt vinäger. Bryn allt tills levern är genomstekt.

Sedan skivar man lökarna, lägger dem i en stekpanna och karamelliserar över moderat värme med ett halvt glas vatten och sockret tills löken är mjuk och guldgul. Levern presenteras med att man lägger den karamelliserade löken och sesamfröna ovanpå. Denna rätt kan serveras med ”papas arrugadas”.

Recept [PDF - 375 KB]


Chef Carolina Díaz-Bertrana
Lever med karamelliserad lök och rostade sesamfrön
CHEFENS INSPIRATION


Carolina Díaz-Bertrana förklarar för oss varifrån hennes recept kommer:

"Denna maträtt är baserad på mormors och mammas kök. Av dem lärde jag mig det bästa om matlagning, smak och kunskap. Utan deras goda råd hade jag aldrig nått fram till där jag är idag. De har varit mina bästa läromästare och tack vare dem har min matlagning denna välsmakande prägel.

With the aim of giving a more contemporary feel to this traditional Gran Canarian recipe, I decided to add the caramelized onion to offset the bitter taste of the liver, while the toasted sesame seeds attempt to give the dish a taste of yesteryear, from when I was just young child, when they used to crush corn in my mother’s house."


Documento sin título
Vem är Carolina Díaz-Bertrana?

Carolina är en självlärd chef från Gran Canaria, med stor kännedom om hemligheterna i de traditionella recepten från Kanarieöarna.

Hennes början bland spisarna kan hon tacka en god vän för som gav henne arbete på sin restaurang 'La Caldera' i Bandama, som blev hennes början på yrkesbanan och hennes skola.

Där vaknar hennes kallelse och börjar resan in i den gastronomiska världen som hon nu fortsätter i den emblematiska Restaurang Jardín Canario, belägen endast 10 minuter från Las Palmas de Gran Canarias centrum, där Carolina Diaz-Bertrana nu är kökschef.

Det är i Botaniska Trädgården Viera y Clavijos restaurang som Carolina numera utvecklar sina kunskaper om matlagning, återupptäcker rätter och samtidigt behåller kärleken till de traditionella recepten som hon lärde sig av sin mamma, från vars kunskap och erfarenhet hennes passion till spisen föddes.

2:a Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Köken på Gran Canaria bevarar en hemlighet. Mat som lagas här har fördelen av att kunna räkna med fantastisk lök från Gáldar, olika sorter som odlas på den nordöstra delen av ön.

Vit lök till stekning och grytor. Eller röd lök för att ge glädje åt sallader. Alla är stora och av hög kvalité när de anländer till skafferierna från området i Galdar.
Produktionen 'IslaMezclada' har ett samarbete med den kanariske keramikern Gustavo García Cruz.
Du kan på denna FB-sida se hans arbeten, hans märke INusuall och hans exemplar av samtida krukmakeri.

+ information om hantverkare på ön på FEDAC.
Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.