Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Gloria Rodríguez. Gran Canaria.

Så här tillagas Kall puré på rödbetor med ostskum från Artenara och olivolja från Tirajanas av chef Gloria RodríguezINGREDIENSER
För 6 personer


Till den kalla rödbetspurén:
3 kokta rödbetor
5 medelstora mogna tomater
1/2 gurka
1 röd paprika
6 msk mild olivolja
3 msk äppelvinäger
En nypa salt
1 msk olivolja från Tirajanas


Skala och hacka ingredienserna. Mixa dem i en mixer och häll i oljan mycket sakta tills den emulgerar. Tillsätt vinägern, salt efter smak och fortsätt att vispa tills den blir som en kräm. Passera krämen i ett durkslag och ställ den att kallna.

Till skummet:
200 ml mjölk
400 ml grädde
200 g ost från Artenara


Värm mjölken, lyft bort från värmen och tillsätt den rivna osten för att smälta. Därefter tillsätter man grädden. Man pressar det genom en sil och häller det i en gräddsifon och skakar energiskt sedan får det stå 3 timmar i kylskåpet tills det är riktigt kallt.

Kall puré på rödbetor med skum av ost från Artenara och olivolja från Tirajanas


UPPLÄGGNING


Placera en rund form mitt i skålen. I dess inre lägger man skummet med sifonen. Runt den häller man den kalla rödbetspurén och man avslutar med att dekorera med ätbara blommor, rödbetsgroddar och en skvätt olivolja från Tirajanas.

Recept [PDF - 377 KB]


CHEFENS INSPIRATION


Med detta recept har Gloria Rodríguez försökt att göra en hyllning till hemtrakten, till den lokala produkten som är grunden till en kokkonst som växer i uppriktighet och äkthet.

Hon har valt att använda en grönsak med en sådan säregen smak av jord och med så många egenskaper som rödbetan har. Å andra sidan har hon valt Queso de Artenara, en hantverksmässig produkt av högsta kvalité tack vare de fina betesmarkerna i Gran Canarias bergstrakter, där getter, kor och får betar, vilket underlättar osttillverkarnas arbete.

Kall puré på rödbetor med skum av ost från Artenara och olivolja från Tirajanas
Kall puré på rödbetor med skum av ost från Artenara och olivolja från Tirajanas

Documento sin título
Vem är Gloria Rodríguez Acosta?

Gloria är en kock från Gran Canaria, verkställande direktör i företagsgruppen för restaurangnäringen Sabor a Gloria.

Glorias håg för matlagning väcktes mycket tidigt. Efter hennes första period av studier i Tyskland startade Gloria sin karriär med att ingå bland personalen i betydande restauranger som mästare Martin Berasateguis restaurang (tre stjärnor Michelin) eller restaurang Alderabán.

Efter en rundresa till flera restauranger på fastlandet som chefskock, beslutar hon att återvända till Gran Canaria och bli en del av personalen på restaurang Gurufer, som styrdes av kocken Fernando Navarro, en annan av hennes lärare.

Senare fortsatte hon till köken i restaurang Mararia, där hon uppnådde posten som chef Manager för gruppen.

I ett försök att rädda och behålla smaker från alltid beslutar hon sig för att kasta sig ut i äventyret att starta eget. Hon öppnar sitt eget företag, Sabor a Gloria, där hon idag överlämnar sin nyfikenhet och kärlek till gastronomin, värderar och aktualiserar rätter från det traditionella kanariska köket.

14:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Kommunerna på sydöstra Gran Canaria har under åratal drivit aktioner för att återta produktionen av oliver, traditionell odling sedan generationer.

Oljan är en satsning för framtiden på det sydöstra området. Produktionen är på uppåtgående och har givit frukt och blivit mer betydelsefullt för flera saluförda varumärken av olivolja virgen extra. Varumärken fokuserad på en konsument som prioriterar kvalitén. Oljan som produceras på ön behåller den mjuka smaken samt lite bitter smak från öns oliv, en variation som är karakteristisk för Gran Canaria med sin egen smak.
Produktionen 'IslaMezclada' har ett samarbete med den kanariske keramikern Gustavo García Cruz.
Du kan på denna FB-sida se hans arbeten, hans märke INusuall och hans exemplar av samtida krukmakeri.

+ information om hantverkare på ön på FEDAC.
Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.