Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Mario Hernández Lagerblad. Gran Canaria.

Så här tillagar man Sidfläsk av svart gris lackerad med Guarapo, av chef Mario Hernández LagerbladFÖRSTA STEGEN
Ingredienser


1 kg Sidfläsk av gris eller kanarisk svart gris
1 tsk oregano, timjan och grovt salt
1 lagerbärsblad
2 liter vatten
Groddar från vattenkrasse, oregano och timjan
Violblommorbr
Flingsalt                          
200 gr sockerrörssirap (Guarapo)


Bacon från svart gris lackerad med Guarapohonung

TILLAGNING
Typ av rätt: Förrätt


Man kokar sidfläsket i två liter vatten tillsammans med oregano, timjan, lagerbärsblad och salt. Ungefär i två timmar.

När sidfläsket är mört tar man upp det ur vattnet och lägger det på ett fat med ett annat fat ovanpå med en tyngd. Det sparas i kylskåpet tills det är helt pressat av kylan.

Nästa steg är att ta bort skinnet och skära sidfläsket i ungefär två centimeter stora tärningar. Därefter lägger man tärningarna i en stekpanna på medelvarm värme med honungen. Man låter det koka i ung. 10 minuter och rör om ibland med hjälp av en sked eller liknande för att underlätta.

När sidfläsket har impregnerats av guarapon (sirapen) serveras den och dekoreras med vattenkrasse, timjan och oregano, violerna och flingsalt för kontrasten mellan salt och sött.

Recept [PDF - 372 KB]

Chef Mario Hernández Lagerblad
Bacon från svart gris lackerad med Guarapohonung

CHEFENS INSPIRATION


Mario Hdez. Lagerblad förklarar för oss hur hans recept kom till:

"Det här är en nyskapad rätt med ingredienser från Kanarieöarna, den inhemska rasen, den svarta grisen, som redan är välkänd. Den svarta grisen har en fin smak och textur och är mycket omtyckt av gourméer. Det är en art man kan finna i södra USA som följd av alla kanarier som emigrerade dit under gångna sekler.

Guarapo utfås från palmen. Den kokas under en bestämd tid tills den tjocknar och får sin karakteristiska mörka färg.

Tekniken och rätten som vi presenterar är inspirerad av den asiatiska kokkonsten där det är vanligt med denna kontrast mellan sött och salt som hjälper till att denna typ av kött blir mildare i munnen och lättare att äta. Dess höga innehåll av fett motverkas av guarapon.
"

Documento sin título
Vem är Mario Hernández Lagerblad?

Mario Hernández Lagerblad är en kock från Gran Canaria med en lång yrkesbana.

Mario börjar sin bana till kock i hotellskolor i Katalonien. Efter färdiga studier arbetar han i Baskien, Katalonien och i Madrid och lär sig av stora mästare som Arzak, Subijana och Martín Berasategui, innan han återvänder till Gran Canaria.

Efter sin hemkomst startar han en omfattande professionell tur runt till olika restauranger på ön. Han arbetar som chef i hotellkedjan Lopesan Hotels & Resorts, han ger lektioner i specialiserade akademier, skapar cateringprojekt, anordnar och sköter marknadsföringen för event och startar en egen verksamhet, han öppnar en restaurang i samma byggnad som läkarhögskolan i Las Palmas.

Idag driver Mario Hernández Lagerblad restaurangen Sotavento, i Marinan i Las Palmas de Gran Canaria. Mario har dessutom varit ambassadör i den kanariska restaurangen på världsutställningen i Shanghai.

Den kanariske chefen blev belönad med det internationella priset för turism, restaurang och gastronomi Trade Learders Club som ett erkännande av hans profesionella verksamhet.

7:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Den stora variationen av blommor på ön är basen över vilken kvalitén på honungen som framställs på Gran Canaria utvecklas. En speciell smak som föds av blandningen av arter som gör att det är synnerligen ovanligt att hitta en produktion baserad på en enda blomma.

Produktionen av honung är en aktivitet som expanderar på ön. Örådet på Gran Canaria har därför skapat ett kvalitetsmärke som särskiljer den honung där man använder metoder som inte förminskar egenskaperna på den slutliga produkten.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.