Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Norberto Estupiñán. Gran Canaria.

Så här tillagas efterrätten 'Frukt och grönsaker från Gran Canaria', av chef Norberto EstupiñánINGREDIENSER OCH TILLAGNING


Gelatin av apelsiner från Telde

1 liter apelsinsaft
8 gelatinblad
Tillagning
Värm en del av apelsinsaften och lägg i gelatinbladen, som först har fuktats i 30 minuter i kallt vatten.

Milhojas av ananas från Gáldar
Skär med en skärmaskin några fina skivor av ananasen.
I en form av metall lägger man varvat lager efter lager av tunna skivor ananas, riven apelsin och ingefära. Lägg på farinsocker och fortsätt med lager tills man når en och en halv centimeter. Stänk över lite honung och ställ in i ugnen i 30 minuter i 160 grader. När den kommer ut från ugnen ska man pressa ut allt den överflödiga vätskan och sedan frysa in.

Glass av sötpotatis från Guía
600 ml mjölk
100 gr socker
50 gr procrema glasspulver 
600 gr grillad sötpotatis
Tillagning
Värm mjölken, sockret och procreman till 80 grader. Lägg till sötpotatisen som först grillats med skal och passerats i en mixer. Blanda ordentligt och lägg i glassmaskinen.

Frukt och grönsaker från Gran Canaria


Kräm av apelsiner från Teror

320 gr ägg
375 gr socker
200 ml citronsaft
175 gr smör
2 gr agar agar
2 gelatinblad
Tillagning
Koka ägg, socker, citronsaft och agar-agar tills det kokar.
När det kokar lägger man till gelatinbladen som först har fuktats.
När det kommit till 40 grader lägger man till smöret och passerar i mixern. Häll i önskad form.

Knaprig rödbeta
200 gr rödbetspuré
70 gr socker isomal
20 gr glukos
30 gr socker
Tillagning
Värm den malda rödbetan tillsammans med socker och glukos. Koka och rör hela tiden. Sila och låt kallna i 24 timmar. Bred ut ett fint lager på en plåt och torka i 48 timmar i 50 grader.

Frukt och grönsaker från Gran Canaria
Chef Norberto Estupiñán


Knaprig mango från Mogán
200 gr mangopuré
35 gr somal
15 gr glucos
25 gr socker
Tillagning
Koka mangon med sockret och glukos. Sila och låt kallna i 24 timmar. Bred ut ett fint lager på en plåt och torka i 48 timmar i 50 grader.

Microsockerkaka av apelsiner från Telde
150 ml apelsinsaft från Salinetas 
125 gr äggvita
50 gr socker
20 gr mandelmjöl
80 gr äggula
90 gr mjöl
Tillagning 
Blanda allt i en mixer och sila. Häll det i en sifon med tre laddningar och koka i en minut på full styrka i mikrovågsugn.

UPPLÄGGNING


Måla tallriken med rödbetspurén.

Lägg ett lager av microsockerkakan och apelsingeléet tillsammans med citronkrämen. Lägg milhojan av ananas och ovanpå denna sötpotatisglassen.  

Dekorera med karamell, med det knapriga av mango och rödbeta tillsammans med skott av koriander. 

Recept [PDF - 380 KB]


CHEFENS INSPIRATION


Chefen förklarar så här upprinnelsen av receptet:

"När de pratade med mig om att göra en efterrätt med produkter från Gran Canaria, var det första som kom för mig frukterna och grönsakerna från ön. Vårt klimat ger dem en unik smak.

Jag har bara försökt att respektera äktheten av deras smaker och sätta värde på våra lantbrukares arbete. Såväl frukten som grönsakerna jag har använt i detta recept kommer från kommunerna Telde, Galdar, Guía, Mogán och Teror."


Documento sin título
Vem är Norberto Estupiñan Romero?

Norberto är en kanarisk kock, chef för konditoriet på Bull Hotel Reina Isabel & Spa, i öns huvudstad, Las Palmas de Gran Canaria.

Efter att ha arbetat i flera år på olika företag i sin hemstad, beslutar Norberto att lära sig sitt yrke för andra gången och beger sig till Barcelona för att arbeta och fortsätta att förkovra sig i konditoriet Baixas, medlem i Relais Desert Internacional.

Han utnyttjar tiden i Barcelona för att genomgå studiekurser i de ärorika skolorna Hofmann, Arnadi och Espai Sucre med välkända konditorer som bland andra Oriol Balaguer och Carles Manpel.

Efter sin tur på fastlandet återvänder Norberto till sin ö för att ta hand om konditoriet på Reina Isabel, en av de emblematiska företagen i huvudstaden Las Palmas de Gran Canaria och efterrätterna på hotell Summum, restaurangen på samma hotell, vars matsal hänger över Playa de Las Canteras.

15:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Den norra regionen på Gran Canaria har en lång tradition som öns skafferi. Och inte bara för ön. Lokaliteterna Arucas, Guía och Gáldar var under generationer epicentret av en vidsträckt produktion av bananer, som exporterades till Europa.

Hela denna jordbrukstradition är början av ett snabbt införande av nya odlingar som ananas, som vinner terräng i växthusen i kommunen Gáldar. Den utmärkta smaken för den tropiska ananasen odlad i Gáldar har snabb blivit intressant bland de europeiska importörerna samt i restaurangköken på ön.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.