Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Xabier Blanco. Gran Canaria.

Så här tillagas Marinerad lax i kaktusfrukt, blomost från Guia, avokado och knaprig sötpotatis av chef Xabier BlancoFÖRSTA STEGEN
Ingredienser


800 gr laxfilé
600 gr saft av kaktusfrukt
200 gr rödbetssaft
2 pressade limes
200 gr salt
200 gr blomost från Guía
100 gr grädde 35%
2 avokados
En gnutta kummin
En näve hackad koriander
1 lime
1 kg stor gul sötpotatis
130 gr grädde
120 gr smör
Rom från lax för att avsluta rätten

Lax marinerad i kaktusfrukt och ost från Guia, avokado och knaprig sötpotatis

TILLAGNING


- Marinerad lax i kaktusfrukt

Lägg ner laxen i en skål täckt med marinaden gjord på saften av kaktusfrukten, rödbetssaften, lime och salt. Låt det verka mellan 20 och 30 minuter i kylskåpet. Syran från marinaden försvagar laxens muskelvävnad, denaturerar proteinerna och producerar därför en mörare produkt.
Efter att laxen marinerats tar man upp den och torkar av den. Stycket har impregnerats på ytan till en violett färg och med en textur som är slät och mjuk.

- Ostkräm med blomost från Guia

Värm grädden i en kastrull och smält osten i grädden. Reducera tills man får en fast och koncentrerad textur.
Ställ åt sidan.

- Avokadokräm med kummin
Gör mos av avokado, kummin, koriander och saften av en lime i en turmix.
Salta.

- Krispighet av sötpotatis
Grilla sötpotatisen i ugnen utan att ta av skalet i 180 ºC under 40 minuter. (Tiden beror på tjockleken av sötpotatisen).
Ta ut innehållet ur sötpotatisen och mixa det med grädden och smöret. Om man inte har en Thermomix där man kan ställa in värmen, värmer man grädden lätt och smälter smöret innan man mixar det med sötpotatisen.
Därefter lägger man upp krämen på ett bakplåtspapper. Det är viktigt att det blir en jämn millimetertjock platta. Ju tunnare den är desto fortare torkar den och texturen blir bättre.
Man låter den torka på en torr plats i rumstemperatur. Eller om man vill accelerera processen kan man torka den i ugnen på 65ºC under några timmar. Man bör få ut maximalt med fuktighet innan man steker den.
När plattan är torr steker man stora portioner (försiktigt så de inte bränns) och ger dem den form man önskar åt knaprigheten innan den kallnar. Så låter man den kallna så den blir knaprig.
Man dekorerar med laxrom för att avsluta rätten.

Recept [PDF - 386 KB]

CHEFENS INSPIRATION


Chef Xabier Blanco förklarar ursprunget till sitt recept:

"Det är tre kanariska produkter som har inspirerat mig. Först har jag tänkt på blomosten från Guia för den är en av de signifikativa produkterna för gastronomin på Gran Canaria.

Därefter har jag valt kaktusfrukten för den är en frukt som inte tagits i bruk mer än till saft och är mycket säregen i öarnas gastronomi. För mig har den en enorm potential som ännu inte utnyttjats. Jag tänkte att dess pH kunde vara intressant för att marinera fisk.

Och till sist, sötpotatisen, en produkt som är fast förankrad på öarna och som vi i vår restaurang hämtar från kommunen Gáldar.

Laxen är en fet fisk som mildras med ostkräm och avokado. Den knapriga sötpotatisen ger det hela en krispig textur och en svag sötma på grund av stärkelsen som karamelliserats. Romen lättar upp förnimmelsen av det feta och ger också en mycket karaktäristisk sötma som ger kraft åt och blir en lämplig avslutning på rätten."

Chef Xabier Blanco
Lax marinerad i kaktusfrukt och ost från Guia, avokado och knaprig sötpotatis

Documento sin título
Vem är Xabier Blanco?

Xabier är en ung chef från Navarra navarro examinerad från Basque Culinary Center på universitetet i Mondragón.

Han kombinerade studietiden med praktik på restaurang Alhambra i Pamplona (två solar i guiden Repsol), på Alkimia i Barcelona med en stjärna i Michelinguiden och i ”Grupo Ituarte” i Mexico DF.

Under sina studier specialiserade han sig på matindustrin och blev anställd av företaget I+D Ctic/Cita, som tekniker för forskning och utveckling.

Efter ett år av att designa prototyper för produkter till industrin för jordbruksprodukter gjorde Xabier Blanco en tvärvändning i sin professionella bana till restaurangbranschen tack vare ett erbjudande av hotellkedjan Bull Hotels.

Ett erbjudande som för honom till Gran Canaria för att vara ledare för köken i restaurang Summumhotel Reina Isabel. Vid spisarna på Summum lägger Xabier till sin kreativitet till det utbredda gastronomiska erbjudande som finns i Gran Canarias huvudstad.

12:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Komunen Santa María de Guía, på norra Gran Canaria, kan skryta med en enastående produkt: deras blomost (queso de Flor de Guía) den enda osten i hela arkipelagen som framställs genom en vegetarisk löpe, tistelblomman. Tillverkningen sker tillsammans med den extraordinära kvalitén på mjölken på norra sidan av ön som är rik på bete, vilket ger osten från Guia dess unika smak. En kvalité som man månar om och som år 2007 blev belönad med Denominacion de Origen.

Är ni en gourmé och intreserad av tillverkningen av denna utmärkta ost, rekommenderar vi er att lära känna Casa del Queso, ett oförglömligt besök!

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.