Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Santa Brígida

Upptäck Santa Brígida

Santa Brígidas historia återspeglas i stor utsräckning i dess naturomgivningar, där man kan göra trevliga utflykter. En av de platser man kan besöka för att uppleva den förspanska tiden är grottan, Cueva de Los Frailes, som ligger vid en bro som heter Calzada, utgrävd ur vulkanberget la Caldereta. Anläggningen består av 37 naturliga grottor vilka upptäcktes 1933. 

Grottan Cueva de los Canarios ligger på den norra sidan av Bandama kratern. Den användes av urinvånarna under den förspanska tiden som fodermagasin och man har funnit ett stort antal libysk-berbiska tecken, som upptäcktes på 1800-talet. Keramikföremål som man fann i denna grotta tillhör numera det kanariska muséet Museo Canarios samlingar. Även i Valle de la Angostura och Las Meleguinas finns intressanta lämningar från den förspanska tiden. Här finns utgrävda grottor, fodermagasin och gångstigar. Hela området är kulturminnesmärkt. I närheten av Angostura ligger den arkeologiska platsen Tejar (Teja=Takpanna), som har fått sitt namn av en gammal ugn där man brände takpannor från och med 1500-talet. De arkeologiska lämningarna utgörs av resterna från en mur, som antingen antas ha varit ett hus eller en grav. Dessutom har man funnit keramikrester, kärl och krus och pintaderas (stämplar) i keramik.

Mitt i byn ligger Santa Brígidas kyrka. Det ursprungliga kapellet byggdes 1525 på samma plats som den nuvarande kyrkan. Dagens kyrka har en nygotisk utsida, som tillkom då kyrkan delvis förstördes av en brand. Insidan är typisk för många kyrkor på ön: en treskeppig byggnad, där alla skepp är lika höga, samt tunnvalv, vilka har ett stramare uttryck då dessa härrör från den gamla konstruktionen. Man kan även besöka jordbruksträdgården Guiniguada, i anslutning till palmlunden Palmeral de Satautejo.

Santa Brígidas naturomgivningar är mycket vackra och värda att besöka. Ett besök vid drakblodsträdet i Barranco Alonso är att rekommendera, vilket antas vara ungefär 500 år gammalt. Trädet är värt att se både för att det är ett stort och vackert exemplar, men också för dess läge, då det hänger ut från en klippa.

Monte Lentiscal med omgivningar utmärker sig för den rika förkomsten och stora variationen av trädarter: mastix, harts, visnea mocanera (släkt med kameliorna och tebusken) ,smultronträd, drakblodsträd, vilda olivträd, en, vilka gett upphov till många ortnamn i omgivningarna. Tyvärr har detta skogsområde minskat på grund av bebyggelsens utbredning, och även omfattande vinodlingar.

Naturmonumentet Bandama ligger på 574 meters höjd, och breder ut sig över en yta på 325 hektar, och har en diameter på ungefär 1 kilometer. Det är den största av vulkanerna som nyligen varit aktiva på Gran Canaria.  Det är en typ av vulkankägla som kallas cinderkon och som i formen är relativt symmetrisk. Den har en hästskoformad krater, öppen mot nordväst, som uppstår i gränslinjen mellan dalgångarna Las Goteras och Los Hoyos. Vid utbrottet spred den här vulkanen ut ett stort område med pimpsten som i genomsnitt är fyra meter tjockt, vilket utgör det största området med pyroklastiska material som finns på ön.

Från toppen har man en bra utsikt över en stor del av ön. I närheten av kratern ligger Golfklubben och Bandama Ridklubb.

Santa Brígida har ytterligare en sevärdehet för alla besökare: Vinturen. Vingårdarna som ligger kring Bandama vulkanen, ingår i vinturen. Det finns totalt sju vingårdar i området. Det finns bland annat ett gammalt och förnämt hus i traditionell kanarisk stil i närheten av Cruz del Inglés, som ligger på gränsen mellan kommunerna Santa Brígida och Las Palmas de Gran Canaria. Vinturen gå även till Bandamakratern, vars namn härrör från Daniel Van Dame, en flamländsk handlare på 1600-talet. Om man fortsätter längs huvudvägen kommer man till Monte Lentiscal, där det finns ett monument över vinområdet och man kan provsmaka de välkända vinerna från Monte på en del vingårdar i området. En del av dessa viner har ursprungsbeteckning (används på spanska viner). På vägen upp mot toppen av Bandamaberget och kratern ligger vingårdar där druvorna odlas i lavaterräng, som kallas picón.

Shopping

Varje lördags- och söndagsförmiddag finns det en marknad för jordbruks- och hantverksprodukter i Santa Brígida. Hit kommer både bofasta och besökare för att köpa de lokala varorna, som består av ostar, hembakt bröd, marmelader och honung samt bakverk av alla sorter.

Men Santa Brígida är även känt för sitt hantverk, främst keramiktillverkning. Det är i den lilla byn La Atalaya man finner de flesta av kommunens keramiker. Här i byn kan man besöka keramikverkstäderna  Casa Alfar de Panchito och Centro Locero de La Atalaya, vilka gör en stor insats för att bevara denna tradition i byn.

Santa Brígida kommun var också under lång tid känd för sin hantverksskicklighet i tillverkning av stränginstrument: timple (kanariskt stränginstrument), gitarrer, bandurria (spanskt stränginstrument), etc. Man använde många olika träslag för denna tillverkning: valnötsträd, apelsinträd, palisander...Det har även funnits en tradition av kanarisk hålsömnad och broderi i kommunen, samt kvastbindning av palmblad.

Gastronomi

I Santa Brígida, liksom i många andra inlandskommuner, är det lätt att finna den kanariska gastronomin. Jordbruket och boskapsuppfödningen ger ett rikt utbud av råvaror för maträtter som grillat kött, grönsaksgrytor och goda soppor. För att lära sig om öns viner och även provsmaka dem kan man besöka Casa del Vino de Gran Canaria (Vinhuset).

I Santa Brígida finns en stor tradition av hantverksmässig tillverkning av produkter som honung, marmelad av frukt som växer i trakten och bakverk med honung och mandel som huvudingredienser.

Och som tillbehör till dessa goda maträtter erbjuder Santa Brígida en av öns bästa viner: vinerna från Monte, många av dem med ursprungsbeteckning (beteckning som används på spanska viner).

Och som perfekt avslutning de glaserade kakorna och marsipanen.