Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Ön

En färgsymfoni i Charco Azul

En färgsymfoni i Charco Azul

På västra Gran Canaria finns en halvhemlig plats bevarad där du kan pausa från svindel och stress med ett skönt dopp i sötvatten. Platsen heter Charco Azul.

Hit kan du komma från byn El Risco, som ligger 49 km från Las Palmas och bara 14 km från Agaete. El Risco är en samling bondgårdar som idag har cirka 300 invånare, och byn gömmer på en av öns mest komplexa skatter. En av dessa pärlor som finns till för dem som finner glädje i att hitta okonventionella besöksmål.

Charco Azul

När man är ute med bilen och kör genom den lilla byn händer det lätt att man missar charmen med El Risco. Det är lätt att resenären ser byn som ett ställe att passera igenom, eller bara stannar till i och tar en kort kaffepaus för att få ett uppehåll från de krokiga vägarna.

Det finns dock mycket mer än så i El Risco. För det första är byborna gästvänliga på ett familjärt och traditionellt sätt. För det andra är El Risco en bedårande vacker plats som lockar dig att gå bort från vägen, och vandra ut i landskapet.

När du går in i naturområdet genom ravinen skiftar färgerna längs dagens vandring, vilket inte är så lite spektakulärt. Du kan låta dig förstummas av lugnet längs ravinens sidor, av jordlotter som är fulla med kanariska palmer, eller av klippbassängerna. Vi ska till en mycket speciell klippbassäng som är målet för dagens vandring. Det tar inte mer än en halv timme till fots så är vi där, framför Charco Azul.

Agaete

Det finns otaliga anledningar för att ta sig ett dopp i sötvatten i den här bassängen. Charco Azul får sitt vatten från ett flöde som har sin källa i bergen Montañas de Tirma. Det är så totalt avslappnande och uppiggande att bada här efter en promenad. Att plaska runt mellan berg och höga klippor högt över havets yta är något man gärna gör om.

Hur mycket vatten det är i bassängen beror på årstiden, men platsen är fin att besöka under alla tider på året. Ibland under sommaren (från juni till och med september) är det inte så mycket vatten att bada i. Då ser det inte ut som på våra foton - bilderna är tagna i april månad.

Oavsett om det är mycket eller lite vatten i bassängen kommer du dock alltid att finna något på din promenad till Charco Azul. Du kommer att få se enn mosaik av färger som går uppåt eller neråt, beroende på om du går eller tittar från barrskogen upp mot bergssluttningarna eller vice versa. Om du lyssnar noga och om du vet att uppskatta lugnet så kan du få höra en grodas kväkande eller en trollslända som lyckligt surrar omkring i sitt sökande efter rent vatten. Allt detta kommer du att få se, i ett färgsprakande ljusspel som skapas av solen som vandrar över de höga topparna, stupen, dalgångarna, sluttningarna där dina bekymmer suddas ut och glider ner i ravinen i djupaste tystnad.

När du funnit frid kan du lämna Charco Azul för att komma tillbaka en annan gång.

Charco Azul

Om du vill gå till Charco Azul under sommaren kan du också följa ravinen fram till strandkanten och ta ett härligt dopp i havet på Playa del Risco, som också ligger långt från turistströmmarna. Härifrån tog man sand och grus förr i tiden. Var försiktig om du badar, eftersom det brukar vara kraftiga vågor på den här stranden.

Documento sin título
Att se i närheten

Playa de Guayedra: Nudiststrand.

Den här stranden ligger på en skyddad plats som är en av Gran Canarias finaste, såväl på grund av sina geologiska kännetecken men också sin flora, fauna och arkeologiska fynd. Platsen La Guayedra är en förtjusande liten havsvik med imponerande solnedgångar, inte alls långt från byn och hamnen i Agaete. Här finns palmer, svart vulkansand, spektakulära bergsklintar och i fonden ser du vulkanen Teide på grannön Teneriffa. Allt detta tillsammans gör denna nudiststrand väl värd ett besök.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.