Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Ön

Dopp i ultrarapid vid Gáldars stränder

Dopp i ultrarapid vid Gáldars stränder

Om du vill ta dig ett dopp i närheten av Gáldar behöver du bara kasta en tärning. Du får en säker träff. Ingen möjlig felslagning därför att vid sidan av landsvägen uppenbarar sig en kustremsa full av små vikar, omslutna av norra Gran Canarias kusters havsdofter.

Platser som Caleta de Arriba, El Agujero, Dos Roques, La Furnia, Punta de Gáldar, Sardina... En komplett linje av ställen som prickar på kartan där man kan ta sig ett dopp.

Caleta de Arriba

Hela kusten i denna kommun är strödd av små vrår som lever sitt liv med ansiktet mot havet. Ingen av dessa små stränder översvämmas. Lugnet är norm. Man kan finna en mer eller mindre mängd folk alltefter årstid, men det är alltid lugnet som härskar i dessa små vikar längs den norra kusten.

För alla som älskar 'bortglömda platser' har Gáldar en speciell dragnings-kraft. En speciell charm. Atlanten ligger på och lyckliggör fiskare och surfare. Man märker där havets fulla kraft.

Men var inte orolig, badet är garanterat. Man har byggt upp skydd och försvar som tillåter ett dopp. Naturliga pooler och skyddade vikar för att inte förstöra festen för sökare av lugn.

El Agujero

Människorna på denna strand varierar inte. Alltid lika, generation efter generation. Barn som är lyckliga på det gamla sättet och plaskar runt bland marina redskap som minner om gamla yrken som fallit i glömska. Eller glassförsäljaren som också seglar i motvind. Han besöker vikarna den ena efter den andra och han anmäler fortfarande sin ankomst genom att blåsa i en snäcka, som de gamla kanarierna gjorde redan för femhundra år sedan. Glassförsäljaren har med sig en kylväska fylld med "Bakokas", som naturligtvis är samma glass som alltid sålts här och kostar en dryg euro.

Detta är vad som finns. Leta inte efter mer komplikationer. Detta och inget annat är vad som bjuds för en dag på stränderna längs Gáldarkusten. Bland fiskarhem. På sällan besökta stränder. Med god glass bland lugna badare. Med bad i ultrarapid.

Caleta de Arriba

Arv och kultur längs Gáldars kust

Gáldars kommun erbjuder inte enbart bad i havet. Den norra delen av Gran Canaria är en obligatorisk rutt för alla som är intresserade av öns förspanska kultur och dess antika traditioner.

Man finner här flera intressanta platser, där de mest sevärda bland de arkeologiska fynden är Den målade Grottan, bosättningen Agujero och begravningsplatsen La Guancha, som alla härrör från öns förspanska tid.

Den första av dessa, Museo y Parque Arqueológico de la Cueva Pintada, berättar på ett lättsamt sätt om öns första invånares sätt att leva. Detta är ett referenscentrum för studier om Gran Canarias förspanska tid och de skakande händelser som nådde sin kulmen år 1483 med införlivandet till Spanien.

Museum och arkeologisk park Cueva Pintada

La Cueva Pintada är det bästa och det mest kompletta exemplet på grottmålningar av Gran Canarias urinvånare och vandringen genom utgrävningen ger oss möjlighet att se och förstå organisationen av detta samhälle. Här finns ett utomordentligt utrymme för återvinning och återskapande av urinvånarnas bostäder.

Begravningsplatsen La Guancha som kan besökas, bör vara en av den största koncentrationen av hus och gravrösen på denna del av ön, vars ursprungliga storlek var betydligt större än den som idag är bevarad.

I Gáldar kan vi också besöka konstnären Antonio Padróns museum, en av de mest unika artisterna inom skulpturen på 1900-talet i Spanien. I museet finns en stor del av konstnärens arbeten, nästan alla hans verk.

Mirador del Pescador

Spår av konstnären finns också utanför museet där vi kan hitta spår av hans arbete, såsom kopian av ”Den Gröna Strålen” som dekorerar Mirador del Pescador på vägen till Caleta de Arriba.

Andra intressanta byggnader är kyrkan Santiago de los Caballeros, Stadshuset med dess hundraåriga drakblodsträd som räknas som det äldsta på ön, Gröna Huset i Aguilar samt Kapten Quesadas hus.

Documento sin título
Hur man kommer hit

Från Las Palmas de Gran Canaria, huvudstaden belägen i nordöst, tar man norra vägen mot Gáldar.

Efter ungefär 45 minuter på GC-2, kommer man till Gáldar. Det är lätt att hitta museet Antonio Padrón mitt i stadens centrum.

För att komma till kusten måste vi in i labyrinten av växthus som täcker 44% av den odlade ytan.

Men vill man ta en enklare väg följer man landsvägen tills man kommer till avfarten 'Sardina del Norte'. Sedan fortsätter man på GC-202 till en korsning som markerar avfarten till La Guancha. Bredvid begravningsplatsen hittar man också El Agujeros naturliga havsbassänger.

På denna väg finns också avfarterna till de andra platserna, Dos Roques, Caleta de Arriba och La Furnia.

Om man vill fortsätta till Punta de Gáldar fortsätter man på GC-220 till avfarten som är markerad längre fram.

Vägarna som separerar tomtmarkerna, de flesta asfalterade, är smala och det är lätt att förlora orienteringen. Däremot är det inte svårt att se skyltarna med namnen på de olika vikarna och badplatserna. Att börja rutten längs kusten i Caleta de Arriba gör att man åker västerut längs kusten och man upptäcker varje liten vrå. Traktens befolkning är mycket artiga och vänliga och hjälper gärna till om det behövs.

Documento sin título
Vad bör man besöka

- Turistkontoret i Gáldar
Casas Consistoriales på Plaza de Santiago 1. Telefon: (+34) 928 895 855
Inne i stadshuset kan man njuta av en stor innergård med ett hundraårigt drakblodsträd samt besöka samlingssalen och även ha tillträde till stadshusets teater.

- Teatro Consistorial de Gáldar
Kommunens teater i Gáldar är ansedd som det bästa exemplet på arkitektur för skådespel i en stad som inte är ”huvudstad” på ön. Det mest framträdande är skulpturen av Pepe Dámaso i kupolen, en snigel dekorerad med motiv från urinvånarna.

- Museum och arkeologiska parken Cueva Pintada
c/ Audiencia, 2
Installationerna i museet har blivit större utan att därför förlora sin mission: bevarandet och tolkningen av en av de mest relevanta arkeologiska utgrävningarna för att fördjupa sig i Gran Canarias historia.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.