Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Ön

La Fortaleza, en särskild plats på jorden


För dig som gillar gåtor och att resa bakåt i tiden har vi idag ett särskilt tips. Vi rekommenderar att du åker till en av de viktigaste arkeologiska utgrävningarna på Kanarieöarna. Ett oemotståndligt ställe: Borgen La Fortaleza.

La Fortaleza

Du hittar La Fortaleza i kommunen Santa Lucía de Tirajana, på sydöstra Gran Canaria, mitt i den gamla vulkankratern Caldera de Las Tirajanas.

Vem har sagt att stenar inte kan tala? Kom närmre borgen La Fortaleza, lyssna noga och räkna de oändligt många färger som dyker upp i bergsmassivet och på himlen. Strax börjar du urskilja nyanserna. Och så snart du smält samman med naturen kommer du inte längre att känna dig så liten, utan bli en del av denna storslagenhet.

La Fortaleza är ett minnesmärke som utgör det bästa exemplet på en befäst boningsplats från ursprungskulturen som tidigare fanns på ön. Dess östra sida är full med naturliga grottor som har gjorts i ordning, och andra som har huggits ut med människohand, där du kan se grottbostäder, matförråd och begravningsplatser. Platsen är kulturminnesmärkt och består av tre klippor: Fortaleza Grande, Fortaleza Chica och Titana.

Fortaleza Grande (Stora borgen) är uppdelad i olika nivåer, som är förbundna sinsemellan via passager och stigar. En sådan stig är den originella tunnel som går genom klippan Roque och förbinder boningsplatsens båda sidor.

La Fortaleza

Runt år 1485 fanns det bara några få befästningar kvar på Gran Canaria som kunde skydda ön mot de europeiska erövrarna; en av dessa var La Fortaleza, en grotta på en brant bergssida, nära Barranco de Las Tirajanas, där öborna stod emot belägringen som de utsattes för av Pedro de Veras trupper. Enligt traditionen räknas den 29 april år 1483 som den dag då erövringen var slutförd, även om Gran Canaria officiellt inte inkorporerades i kungariket Kastilien förrän den 20 januari 1487.

Allt detta gestaltas i kortfilmen 'Ansite', av Armando Ravelo, regissör från Telde. Filmen handlar om den sista dagen då ursprungsfolket gjorde motstånd på ön Gran Canaria. Musikgruppen Non Trubada har också gjort ett musikstycke med samma titel. Författaren Sandra Franco Álvarez avslöjade hemligheten i barnboken “Ödlan från La Fortaleza”: 'El lagarto de La Fortaleza', en berättelse om de skatter som finns gömda på denna magiska plats.

[] Centro de Interpretación de La Fortaleza

La Fortaleza har alltid varit en tillflyktsort. På 1400-talet sökte sig de första öborna hit, de som skapade bosättningar som fungerade som byar där de sökte skydd från invasionstrupperna från Kastilien. Tack vare utgrävningar på senare tid har man upptäckt att Atalaya Grande också kan ha varit en helig plats. Än idag är borgen en tillflyktsort för alla som kommer hit och bara vill förundras. Här uppe är det lätt att känna sig som en del av något större, något universellt.

Ljud finns hela tiden närvarande i våra liv, ibland så mycket att vi inte ens märker av det. Det kan till och med vara så att inte förrän du kommer till en plats som denna märker du att tystnad inte är att tänka utan att känna. Du kan få svar på frågor som du inte ens visste att du funderade på. La Fortaleza är gjort för att upptäckas, med sina tunnlar från den ena sidan till den andra i dalgången Las Tirajanas. Slå dig ner i en av grottorna och var bara stilla. Här kommer du alltid att vara trygg och säker.

Documento sin título
Vägbeskrivning

Platsen ligger en timmes körväg från Las Palmas de Gran Canaria. Ta vägen GC-1 fram till Arinaga. Sedan tar du GC-500 fram till 'Era del Cardón', därefter GC-65, mot Santa Lucía. Därefter svänger du av till vänster på GC-651 mot La Sorrueda.

Documento sin título
Vad finns att besöka?

- La Fortaleza Besökscentrum: ett av de främsta besöksställena inom Gran Canarias kulturarv. Besökscentret har utställningar där du kan inte bara upptäcka hela den arkeologiska platsen La Fortaleza, utan också förstå och tolka hela det säregna arkeologiska kulturarv som finns på ön.
Öppettider:
Tisdag till söndag: 10:00 - 17:00 Måndag stängt
Adress: Hoya del Rábano, 48 - GC-651, KM 1,9 - La Sorrueda
CP: 35280 - Santa Lucía de Tirajana
Telefon (+34) 928 798 580
Email: info@lafortaleza.es
Web: www.lafortaleza.es

- Sorrueda-dammen och palmskogen: dammen och dess omgivningar är ett påfallande speciellt landskap. Om du är i närheten, missa inte detta!

- Naturreservatet Parque Natural Pilancones: denna 5 800 hektar stora ligger i öns bergiga inland, i kommunen San Bartolomé de Tirajana. För vandringsälskare finns här många olika stigar. Pilancones-området har fått följande beteckningar för naturskydd: Naturreservat sedan år 1987; plats som är viktig för samhället (Lugar de Importancia Comunitaria - LIC) vilket gäller Pilancones; speciellt fågelskyddsområde (Zona Especial de Protección de Aves - ZEPA) vilket gäller Ayagaures och Pilancones.

- Víctor Jara-teatern (Teatro Víctor Jara): denna teater tillhör det riksomfattande spanska teaternätverket (Red Nacional de Teatros), och här sätts olika produktioner upp under året. Man har egenproducerade evenemang som ESPAL (Mötespunkt för solidaritet med folken i Afrika och Latinamerika - Encuentro de Solidaridad con los Pueblos de África y Latinoamérica). Håll koll på teaterns program för att inte missa något!
Adress: c/ Calle Víctor Jara, s/n
CP: 35110 - Vecindario
Telefon (+34) 928 755 887

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.