Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Ön

Dammen Presa de Las Niñas och ett gammalt träd med sin egen legend


Resenären som vill upptäcka saker kanske kommer till Presa de las Niñas, ett naturområde på södra delen av Gran Canaria. Presa de Las Niñas ligger i kommunen Tejeda, i det område som kallas Majada Alta. Det är klassificerat som Biosfärområde och är antagligen ett av de bästa ställena för fågelskådning på ön. Och framför allt är Presa de las Niñas ett sagolikt ställe i ordets båda bemärkelser.

Dels är platsen sagolik eftersom det är ljuvligt att gå omkring i dessa marker och betrakta pinjeträden, vattenfallen och insupa stillheten medan man lyssnar till det forsande vattnet. Det är också ett sagolikt ställe för att lyssna på alla fåglar som flyger förbi. Redan detta är mer än nog för att känna att detta är en pärla, en alldeles särskild plats, här på den mittersta delen av ön.

[] Árbol de Casandra

Men det finns fler skäl till att platsen är som hämtad ur en saga. Här finns bland annat det så kallade “Cassandras träd”, ett pinjeträd som är nästan 400 år gammalt och ett riktigt sagoträd, som man lätt lägger märke till eftersom trädet är så majestätiskt och så gammalt. Även om det inte finns någon officiell version så är alla överens om att trädet är uppkallat efter en 15-årig flicka som tyckte om att roa sig med ynglingen Iván, vilket väckte byns avund och satte igång fult skvaller. Eftersom Cassandra hade dragit familjens heder i smutsen kallade man henne för häxa. Hon blev bränd på bål, i samma träd där hennes renaste, naturligaste och oskyldigaste känslor tolkades som en Djävulens förbannelse. Vi vet inte om detta är en legend, en gammal påhittad saga från trakten, eller om det har hänt på riktigt. Men nog är det märkligt att det här pinjeträdet har överlevt flera bränder och har en alldeles särskild silhuett, som gör att man lätt känner igen trädet i dessa storslagna vidder, vid detta natursceneri intill vattnet.

[] Presa de Las Niñas

Här vid och runt dammen kan man ofta få syn på den större kanariska hackspetten (Dendrocopos major thanerii), där den flyger omkring. Denna kanariska variant av större hackspett visar att skogarna på ön är välbevarade. Ett "smycke med vingar” som vi också kan träffa på i pinjeskogarna i naturreservaten i Inagua, Ojeda och Pajonales. Denna art är den mest utbredda hackspetten och dess sång kan beskrivas som ett kraftigt välljudande "TuiK", som den upprepar i oregelbundna intervall. Den utstöter också andra tonlösa ljud för att kommunicera, nämligen det karakteristiska trummandet som den får fram genom att hacka med sin näbb mot en trädstam extremt snabbt.

[] Sendero en el interior de Gran Canaria

På en promenad längs dammen, med dess vatten som fylls på när det regnar och under pinjerna som ger skugga när du vill avnjuta din picknick, kan du få se hackspetten med sina livliga färger flyga förbi, men om du inte har sådan tur kan du kanske åtminstone få höra den, så lyssna noga!

[] Área recreativa en la Presa de Las Niñas

Klicka på på följande länk för att få mer information om detta område och föreskrifter för besök till strövområdet, som inkluderar en plats där camping är tillåten.

Documento sin título
Vägbeskrivning

Från Las Palmas de Gran Canaria är det en och en halv timmes körtid hit. Ta vägen GC 15 och kör upp mot inlandet i riktning mot Santa Brígida, tills du kommer till San Mateo. Då tar du av till väg GC 600 i riktning mot Roque Nublo, där vi svänger in på vägen GC 605, som går fram till Presa de las Niñas. Om du klickar på nedanstående länk hittar du en vägbeskrivning med Guagua (buss).

Documento sin título
Vad finns att besöka

- Tejeda: 45 minuter härifrån ligger en av Spaniens vackraste byar. Tejeda har fått den utmärkelsen av en spansk nationell organisation som vill sprida kunskap om speciellt vackra platser, pärlor där man "både kan upptäcka historia och kultur, små städer där resenären blir omvälvd av traditioner".

- Roque Nublo: en av öns mest typiska natursevärdheter. Klippan Roque Nublo är av vulkaniskt ursprung, 80 meter hög över marken där den står, på 1 813 meter över havet. Här hade ursprungsbefolkningen en kultplats. Hela området blev naturreservat år 1987 och “landsbygdsreservat” (parque rural) sju år efter det.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.