Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Ön

Veneguera och de tysta ravinerna

Veneguera och de tysta ravinerna

Från Las Palmas de Gran Canaria, som är öns huvudstad, behöver du bara åka cirka 9 mil för att komma till Veneguera, en av pärlorna på vår halvhemliga karta. Men det är inte närheten som är det viktigaste med Veneguera, utan platsens essens, dess landskap, äkthet och exotism.

Enligt forskaren Ruiz Guzmán betyder Veneguera “Lagunens barn”. Många studier har gjorts om detta ortnamn för att komma fram till dess ursprung, men det är en annan fråga. Vi beger oss nu till denna plats som välkomnar oss med högvuxna palmer, efter att vi har färdats genom landskap där bergssidorna färgas i pastelltoner, de djärva molnen lägger sig uppe på bergstopparna och ibland till och med invaderar dem, och ger ett mystiskt skimmer till denna enklav som har överlevt och försvarats in i det sista. Veneguera gav upphov till en av de mest omfattande medborgarrörelserna i Kanarieöarnas nutidshistoria, när folk kämpade för att området skulle skyddas, under de många år som man planerade att bygga ut det. Området Veneguera, som tillhör kommunen Mogán, blev år 2003 en del av Kanarieöarnas nätverk av naturskyddsområden.

Casas de Almácigo
Casas de Almácigo

Dess naturvärden avspeglas i de flesta geografiska namnen i området, som syftar på traktens flora, som är värdefull och märkvärdig med endemiska växter som bara finns just här. När man kommit fram till byn är det en ren njutning att spatsera längs de mycket gamla husen Casas de Almácigo, och känna sig som om man är med i en vildavästernfilm, fast utan att vara rädd att någon filmstjärna ska skjuta skarpt. Man vet inte exakt hur gammal denna samling bondgårdar är, men den omnämns redan år 1865 i Pedro de Olives statistiskt-administrativa lexikon, och det bor då tre personer här. Namnet "Los Almácigos" syftar också på den inhemska växtligheten, på den snårskog som växer på dessa medelhöga höjder, ofta tillsammans med vilda olivträd och enar. Idag finns det inte så mycket kvar av denna sortens växtlighet, men den har bevarats på vissa ställen på ön, som här.

Veneguera, som idag inte ens har 150 invånare, domineras av Gran Canarias natursymbol, ett stort tistelsnår som drar besökarens uppmärksamhet till sig. Dess skönhet reser sig mot himlen och ger färg till denna plats samt sätter fart på fantasin hos betraktaren. Många av dessa tistlar kan bli flera meter höga och nå flera meter i diameter, så att flera människor kan gömma sig bakom dem. Vi kan se dem vid foten av de bergsformationer som domineras av berget Montaña de Ojeda och barrskogen Pinar de Inagua. Veneguera är, kort sagt, en plats som är högintressant ur naturlivs- och landskapsaspekt, en plats som består av palmdungar omgivna av jordbruksodlingar med bananstockar samt apelsin-, avocado- och mangoträd.

För att komplettera detta besöksmål får man inte missa att besöka kusten och den lilla stranden. För att komma dit måste du ta dig längs en besvärlig oasfalterad väg, i 8 km som leder dig i dalgången längst ner i ravinen fram till Venegueras strand. Det faktum att vägen inte har asfalterats och många inte vågar köra här har gjort att denna plats inte är så välbesökt, men titta på fotona här så kan du själv avgöra om platsen är värd ett besök eller inte. Vi på Kanarieöarnas turistbyrå önskar er en trevlig afton i skymningen i Veneguera.

Documento sin título
Vägbeskrivning

Från Las Palmas de Gran Canaria ligger Veneguera lite mer än en timmes körväg cirka 90 km bort. Ta motorvägen GC 1 söderut fram till Mogán, och när du är inne i kommunen Mogán svänger du av på vägen GC 200 som tar dig ända fram till byn Veneguera. För att komma härifrån ner till kusten måste vi köra mellan lantgårdar och odlingar från Veneguera-ravinens högsta punkt ner till floddalen, där en 8 km lång stig tar oss ner till stranden.

Documento sin título
Att Besöka

- Hamnen i Mogán
Mogán har en liten hamn med italiensk känsla som utan tvekan är en liten pärla på den här delen av ön. 15 minuters bilfärd bort. Det är lite mer än 7 km från Veneguera till hamnen i Mogán.

- Playa Anfi del Mar
Stranden i Anfi är en vit sandstrand vars sand kommer utifrån havet, där vattnet är kristallklart och lugnt att bada i eftersom man har byggt vågbrytare här. På alla sätt är det en njutning att vara här en dag med familjen och barnen, eftersom frånvaron av vågor gör det till en trygg badplats. Man kan komma ner till stranden via hiss eller längs vägen som tillhör Resort Anfi del Mar. Här finns bra service och till och med en mataffär där man kan köpa matsäck att ha med sig. Det är cirka 27 km hit från Veneguera.

- Bymarknaden i Playa de Mogán
Här är det marknad varje fredag från kl 8:00 till 14:00, i hamnen. Marknaden är populär och här kan man köpa typiska kanariska hantverksprodukter, frukt, grönsaker, souvenirer, kläder och annat smått och gott. På måndagar kommer hantverkarna hit och säljer sina alster från kl 09:00 till 14:30 på Plaza del Parking.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.