Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Delfinhavet

Delfinhavet

Delfinhavet

Att delfinerna är intelligenta djur är ett känt faktum och det bevisas bland annat av att de väljer Gran Canaria.

Delfinerna som för sin lätthet att finna mat kan tillåta sig lyxen att tillbringa sin mesta tid med att njuta, tumla omkring, leka och roa sig framför allt på södra sidan av ön i ett lugnt hav rikt på syre genom de friska passadvindarna från norr, ger dem ett rikt liv.
De olika gruppernas aktiviteter börjar med de första solstrålarna som når stranden. Valdjuren kallas allmänt bland öborna för ”toninas” och synen av deras ryggfenor som höjer sig över vattenytan blir dagens höjdpunkt och garanterar en fest. Därför har sedan några år tillbaka flera lokala företag startat turer som hjälper  besökaren att komma ut till delfinfamiljen med speciella båtar som är godkända för att få närma sig deras habitat, med all garanti och försiktighetsmått som lagen föreskriver och med biologer och experter ombord som informerar passagerarna.

Silvana Neves, biolog från SECAC, en sammanslutning som studerar Cetáceos i den kanariska arkipelagen och som gör sina vetenskapliga studier från kommandobryggan på en av båtarna i turistområdet på södra Gran Canaria, bekräftar det självklara: "Detta är paradiset för valdjuren. Av de 87 arter som existerar i världen är 29 här..." La Red Natura 2000 anser det också vara "platsen av största ekologiska värde i Europa". Förutom vanliga delfiner och tumlare finns det alltså möjlighet att se flera olika arter.
Det är en spännande safari på några timmar och de går ut två gånger om dagen för att söka delfiner, av vilka en del arter kan väga mer än ett halvt ton, men det hindrar dem inte från att hoppa och och göra krumbukter i luften framför fören på båten, - ensamma eller i grupp – för att sedan dyka ner i ett skum inför åskådarna. Och om de har lust, kan de till och med applådera.

Men före allt detta, är passagerarnas nerver på helspänn inför det oväntade. Skepparen  och hans medhjälpare försedda med starka kikare med stabilisator förföljer spåren av gruppen i ett hav där från början inget syns över ytan.  Tecken som kan vara en fiskmås som följer delfinerna för att kanske få sig ett skrovmål, en oförklarlig strimma över vattnet eller en direkt rapport över radion från några fiskare som informerar om situationen och antalet av exemplar som är ute för att glädja turisterna.

På väg mot målet ökar nervositeten och utan att någon säger något blir det som en tävling om vem som först ska kunna peka ut en delfin.

Två delfiner plöjer havet på Gran Canaria
En passagerare fotograferar delfiner från en utflyktsbåt

På avstånd kan man endast urskilja en skugga, sedan två, därefter tre och slutligen en hel svärm av ryggfenor som när de närmar sig båten ökar hastigheten och nu simmar de inte längre, de flyger. Allt detta endast några meter från båtens reling och med en vighet så fantastisk att även delfinerna skrattar.

Där kan man se små delfinbebisar bredvid sina mödrar som försöker härma ett luftsprång, stora muskulösa hannar glittrande i grått och silver som dyker upp i grupper och utför en koreografi som verkar inövad. De skapar en föreställning som är det mest autentiska som naturen kan uppvisa och framkallar hos publiken en effekt av övernaturlig fas. Och det är inte endast en metafor, det är mötet på Gran Canaria med ett av planetens mest fantastiska underverk.

Gran Canaria Boat Trips
Teléfono: +34 648 89 56 01
Email: info@grancanariaboattrips.com
Web:  www.grancanariaboattrips.com
Calle Mar Mediteraneo 2, Local 26A
Shopping center Boulevard Oasis
35100 Meloneras

Multiacuatic 
Tel: (+34) 626 982 152
E-mail: multiacuatic@telefonica.net
Web: www.dolphinwhales.es

Spirit of the Sea 
Tel: (+34) 928 562 229 / (+34) 928 150 010
E-mail: spirit@dolphin-whale.com
Web: www.dolphin-whale.com

TaxiBoat Gran Canaria
Tel: (+34) 928 763 906 / (+34) 691 345 941
E-mail: info@taxiboatcanarias.com
Web: www.taxiboatcanarias.com

Trips Gran Canaria
Tel: (+34) 639 941 547
Web: www.tripsgrancanaria.com

Du kan också hitta mer information på något av öns turistkontor. Missa inte att utforska allt som havet utanför Gran Canarias kuster döljer.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.