Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Den andra sidan av månen

Den andra sidan av månen

Den andra sidan av månen (endast för alerta dykare)

De flesta turister som glatt vandrar längs Gran Canarias stränder är inte medvetna om allt som gömmer sig nära sanden och solstolarna. Endast några meter från allt detta finns en värld full av överraskande liv.

Detta vet alla dykare som besöker ön. Gran Canarias havsbotten är som månens gömda ansikte, som en hemlighet som inte berättas för vem som helst. 

Medan hundratals soldyrkare ligger på stranden varje dag för att få en fin solbränna, finns det några få som går i vattnet och lämnar solen bakom sig. Resan till öns havs­botten är väl värd varje typ av förberedelse, även om du verkligen inte behöver någon special­utrustning. Och du kan alltid låta solen vänta en stund. 

Därför att dykning på Gran Canaria är en verklig fröjd som utövas såväl av lokal­befolkningen som av turister. Från dem som dyker med syrgastub till dem som går i vattnet endast med glasögon, tub och simfötter. Alla blir fångade av tystnaden där nere under vattnet i de fantastiska marina landskapen som gömmer sig runt Gran Canarias kuster.

Samas, viejas, sargos, fulas… en uppsjö av fiskar simmar omkring överallt. De lokala dykarna har sina speciella ställen. På södra delen i Pasito Blanco eller i Veneguera; i norr i Caleta de Abajo eller i Sardina del Norte. 

Längs med öns kust är det lätt att hitta de lämpligaste platserna såväl för nybörjare som för mer erfarna dykare. 

Stranden Cabrón är en av dessa platser. Den är belägen i sydöstra delen av Gran Canaria är en liten strand långt från ära och redlighet, skyddad för vinden och perfekt för dykare. Den ger dykaren en extraordinär marin vy där sjöborrar, fiskar av alla storlekar och en mantel av alger lever tillsammans och letar sig in i klyftor och bergsgrottor.

På norra sidan vid Canteras­stranden i öns huvudstad hittar vi ännu fler överraskningar. Insprängd i själva staden har Las Canteras ett naturligt rev av vulkanisk sten som korsar så gott som hela viken. Den populära ”Barra de las Canteras” skyddar de badande från alltför höga vågor och gör bottnen till ett skådespel. Du behöver endast glasögon och en snorkel för att upptäcka det rika marina livet som tar skydd  runt de vulkaniska stenarna. Det är ett verkligt mirakel att hitta så mycket varietet och kvantitet av arter endast några meter från stadens brus.

Om du vill lära känna alla dessa överraskande landskap så kommer du inte att sakna möjligheter. Därför att på Gran Canaria finns det dessutom dykarskolor i överflöd som lär nybörjare att mycket snart kunna dyka med syrgastub, som hyr ut den utrustning som behövs eller som gör utflykter i grupp med andra dykare. Gran Canarias kuster väntar på dig. Dyk och upptäck tystnaden av månens andra sida.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.