Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Valleseco

Feestelijke appelcider in Valleseco

Valleseco is ondanks haar oneigenlijke naam (Valleseco betekent ‘droge vallei’) een groene en bergachtige gemeente. De bosrijke omgeving biedt veel natuurlandschap met uitgestrekte dennenbossen en inheemse laurierbossen, 'laurisilva'. Ook in de landbouw spelen bomen hier de hoofdrol - maar dan gaat het om appelbomen. Het begon daar allemaal toen de regio in het midden van de negentiende eeuw een gemeente werd (1843), en één van de eerste burgemeesters bedacht dat de appelsoort Renet kon worden aangeplant (1858) om braakliggende gronden rendabel te maken.

De nieuwe teelt had succes, en zo speelt de appel ook een hoofdrol in de offerandes aan de plaatselijke beschermheilige, de 'Virgen de la Encarnación'. De processie ter ere van deze heilige vindt sinds 1974 plaats en valt samen met het appelfeest. Naast de traditionele feestavond worden tijdens het 'Fiesta de la Manzana' ook een appeltentoonstelling en een wedstrijd voor de grootste appel georganiseerd.

Zoveel feestvreugde rondom de Renetappel kon echter niet voorkomen dat de appelbomen in verval raakten: er kwamen steeds minder handen om de bomen te verzorgen, de kwaliteit en de kwantiteit van de oogst werd minder en vaak verwilderden de bomen of ze gingen verloren.

Deze dalende lijn ging voort totdat een nieuwe manier werd bedacht om de boomgaarden nieuw leven in te blazen: door de appels te gebruiken om cider te maken.  Dit mooie initiatief startte in 2010 met een kleine cidermakerij, de eerste op de Canarische Eilanden, die de naam Gran Valle kreeg.  Sindsdien zijn er op heel het eiland Gran Canaria officieel ongeveer 16.000 appelbomen geteld, waarvan de helft alleen al in Valleseco.

Door de impuls van cidermakerij is het aantal appelbomen in de gemeente in de eerste twee jaren van de Gran Valle-cider verdrievoudigd.  En bovendien worden sindsdien elk jaar enkele culinaire workshops gehouden met gerechten waarin de gevierde appel wordt verwerkt en die uiteraard worden vergezeld van Gran Valle-cider (meer informatie in het Spaans is te vinden op www.nortedegrancanaria.es en www.pellagofio.com). 

Dit culinaire festijn met appels en appelcider speelt zich af in de restaurants van de gemeente (in het bijzonder rondom het dorp Valleseco en in de kern Lanzarote).  Veel eilandbewoners komen niet alleen voor het culinaire festijn, maar ook om te genieten van de natuur van de Laguna de Valleseco, waar op de picknickplaats kan worden gebarbecued. Hiervoor is wel een vergunning van de gemeente nodig om bosbranden te kunnen voorkomen.

De lagune van dit natuurgebied wordt tegenwoordig door bijzondere vogels aangedaan, en is een paradijs voor vogelaars. Tot in het midden van de vorige eeuw echter werd het gebied nog gebruikt voor de teelt van lupine. “Er werd in oktober gezaaid met wel twintig koppels trekdieren,” legt de laatste opzichter van deze landerijen uit.

De lupine “werd eind juli of in augustus geoogst, wanneer het koeler werd.” Hiervoor liep de opzichter door de dorpen Zumacal, Sobradillo en Teror, en blies op een grote schelp.  Voor de dorpsbewoners was dit het teken om de oogst binnen te halen. In ruil daarvoor mochten ze de van de oogst overgebleven droge takken houden, die ze gebruikten als brandstof om in hun huizen te koken.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.