Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

Vega de San Mateo

De markt met de 500 verschillende smaken

La Vega de San Mateo doet zijn naam eer aan - een 'vega' is in het Spaans een vruchtbaar, meestal vlak stuk land. Het dorp zelf ligt aan het begin van de 'vega', de akkers en velden. Door de eeuwen heen heeft het dorp verschillende namen gehad, maar altijd kwam daar de 'vega' in voor: Vega de Matos en de achttiende eeuw, Vega Alta en de negentiende eeuw en uiteindelijk Vega de San Mateo vanaf de twintigste eeuw. De vruchtbare akkers krijgen hier in de bergen voldoende regen en ook bergwater voor de irrigatie is aanwezig. Het klimaat is hier enigszins vochtig en wordt door de passaatwinden getemperd. De weg van Vega de San Mateo naar de hoofdstad was één van de eerste wegen op het eiland. Boven San Mateo, verder de bergen in, waren er alleen maar paden en onverharde wegen. Maar ook daar waren akkers en weiden.

In het midden van de vorige eeuw kocht een lokale boer, Antonio Ramírez, een stuk land in 'La Lechuza', in de bergen boven San Mateo. Het land bestond eigenlijk alleen uit een stuk berghelling en stond vol met struiken. Hij ging hard aan het werk en was van plan om hier druiven te planten. Toen hij de struiken eenmaal had weggehaald, begon hij de grond te bewerken met een zware metalen staaf die de plaatselijke smid voor hem had gesmeed. Hiermee groef hij honderden gaten in de harde grond, waarin de honderden wijnranken hun wortels konden ontwikkelen. Zijn land besloeg ruim anderhalve hectare, of drie 'fanegadas'.

In de jaren daarop verkocht Antonio duizenden kilo's druiven op de markt van Las Palmas de Gran Canaria. De weg naar de hoofdstad ging echter niet verder dan het dorp San Mateo. Hij was dus aangewezen op het vervoermiddel dat zijn ouders en voorouders ook al gebruikten: de muilezel. De muildieren brachten de druiven naar San Mateo, waar ze in vrachtwagens werden overgeladen om in de hoofdstad te worden verkocht.

De tijd ging voorbij, en de druiventeelt bracht niet voldoende meer op. Antonio ging met zijn tijd mee en stapte over op andere producten. Op de terrassen groeiden nu artisjokken, aardappelen en paprika's. Dat is het leven van de boer. Maar de wereld draait door en de volgende generatie, zijn kinderen, plantte weer andere gewassen aan. Ze keerden terug naar de druivenranken - maar nu om wijn te maken. En tegenwoordig is San Mateo een echte wijngemeente - alleen in Santa Brígida wordt meer wijn gemaakt dan hier.

De wijn wordt over het hele eiland gedronken. Maar naast de wijn worden uiteraard ook allerlei andere groenten verbouwd die op de markt in het eigen dorp worden verkocht. Het dorp trekt met zijn markt veel bezoekers die hun vrije zaterdag of zondag graag hier doorbrengen en die met familie of vrienden de bergen intrekken. De markt is dan een geliefde stop, met zijn heerlijke groenten en fruit en een breed aanbod aan ambachtelijke producten.

Rondom de markt is het zo gezellig in het dorp, dat veel bezoekers besluiten langer dan een dagje te blijven. Ze genieten hier van alle verse producten die net van het land komen. De regio heeft zoveel meer te bieden dan wijn - probeer ook eens de (vooral verse) kazen, de honing, het gebak, het brood en uiteraard het heerlijke groente en fruit dat hier uitbundig groeit. De echte lekkerbekken komen hier ruim aan hun trekken!

Ook als je niet zelf wilt koken, kun je in San Mateo terecht om van de lokale keuken te genieten. De vele restaurants doen heerlijke geuren naar buiten waaien die de bezoeker verleiden om binnen te stappen en te genieten. We wensen je veel culinair plezier San Mateo!

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.