Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Santa María de Guía ontdekken

Santa María de Guía ontdekken

Santa María de Guía ligt in verschillende natuurgebieden en een wandeling door de straten van het historische centrum is puur genieten.

De architectuur geeft een indruk van het belang dat deze gemeente vroeger had. Veel gebouwen zijn na een grondige opknapbeurt weer in hun oude luister hersteld en zorgen voor een fleurig en fraai centrum, dat de glorie van weleer rechtdoet. 

In 1982 is het centrum al tot nationaal historisch monument verklaard. De kerk met zijn neoclassicistische gevel en twee kerktorens is een van de meest kenmerkende gebouwen. Binnenin de kerk vind je altaarstukken en beelden van de bekende Canarische beeldhouwer José Luján Pérez, die in dit dorp is geboren. In de kerk is de rustplaats van de beschermvrouwe van de kerk te bezoeken, de Camarín de la Virgen (geopend op woensdag en zaterdag van 10:00 tot 14:00 uur) met verschillende sieraden en edelsmeedkunst, zoals de bewerkte zilveren lijst om de afbeelding van de Virgen de Guía. Ook wordt hier textiel tentoongesteld, zoals doeken met de Virgen, wanddoeken, baldakijnen en kleding die vroeger door de geestelijken werd gedragen, zoals kazuifels, albes en cingels.

Het Casa de Los Quintana is een ander voorbeeld van de architectuur in de gemeente, een herenhuis aan de Plaza Mayor de Guía dat dateert uit de zeventiende eeuw. Opvallend is het balkon in canarische mudéjarstijl en het familiewapen met de achternamen Guanarteme en Quintana. 

Het museumhuis Casa de Néstor Álamo in de Calle San José is zeker een bezoek waard. Het fraaie huis dateert uit de zeventiende eeuw. Het is recent gerestaureerd op initiatief van de eilandregering en de gemeente om dienst te doen als museum voor deze schrijver.

De kapel van San Roque maakt ook deel uit van het historisch erfgoed. Deze staat aan de Plaza de San Roque, in het hoger gelegen deel van de gemeente. Dit is een relatief modern neoclassicistisch gebouw, dat met kalk en stenen uit de regio is opgetrokken. De uit de zestiende eeuw daterende kapel van San Sebastián is een typisch Canarisch kerkje en is recent in oude luister hersteld.

Je kunt van de rijke natuur in de omgeving genieten in bijvoorbeeld het natuureservaat del Brezal, dat bestaat uit laurier, hulst, faya en brezo (inheemse struiken en bomen grenzend aan het laurierbos) en inheems Sint Janskruid. 

Een van de meest bijzondere plaatsen in Guía is het Cenobio de Valerón, een archeologische vindplaats die al in 1978 als cultureel erfgoed is erkend. Het Cenobio was een versterkte graanopslag waar de inheemse bevolking het graan bewaarde in uithollingen in de rotsen. Het Tagoror del Gallego is een andere archeologische vindplaats op het eiland, en bestaat uit een halve cirkel waarin drie tronen in de rots zijn uitgehouwen, omringd door een oplopend getrapt terras, wat het op een tribune doet lijken. Aangenomen wordt dat hier recht werd gesproken over de bewoners.

De stranden

Santa María de Guía is een kustplaats met veel rotsen en kliffen. Toch zijn er ook drie stranden, die voornamelijk door mensen uit de omgeving worden bezocht.

Het Playa de San Felipe ligt aan het westelijke punt van de kust van Lairaga. De toegangsweg is onverhard maar in goede staat en begint bij de kruising van El Pagador.

De aantrekkingskracht van dit strand met weinig toerisme ligt vooral in de surfmogelijkheden, door de veelal hoge golven aan het strand. De steil aflopende rotshellingen aan deze kant van het eiland zijn ook ideaal voor paragliding.

Aan de kust zijn ook een aantal van de beste bars en restaurants van het eiland met vis- en schaaldieren die dagelijks vers van zee komen.

Het strand van Roque Prieto ligt in het dorp Atalaya, op twee kilometer afstand van het centrum. Dit strand heeft een natuurlijk zwembad in de rotsen, waardoor dit een uitstekend zwemstrand is. Het laatste strand, het Playa de Caleta Arriba, ligt op de grens tussen Guía en Gáldar, aan een weinig bezocht deel van de kust.

Winkelen

Guía heeft een lange en levendige traditie op het gebied van ambachten en kunstnijverheid. Bezoek de verschillende werkplaatsen van de handwerkers of de markt, die op dinsdag en zondag van 8.30 tot 13.00 uur wordt gehouden op twee pleinen - de Plaza Grande en de Plaza de Luján Pérez. De kazen van Guía zijn ook beroemd. Hier wordt de eigen 'Queso de Flor' gemaakt.

Op het gebied van kunstnijverheid is Santa María de Guía ook bekend om de messenproductie - het Canarische mes, cuchillo canario, is hier in alle soorten en maten te krijgen. De landbouwers en veehouders op het eiland droegen altijd zo'n mes bij zich. Het heft is prachtig versierd met geometrisch inlegwerk van metaal en hoorn. Het lemmet is groot en heeft een lengte van 15 tot 20 centimeter.

Ook zijn in Guía prachtig bewerkte houten meubels te koop. Deze zijn te bewonderen in en om de werkplaatsen in het centrum van het dorp, zoals balkons, dekenkisten en bewerkte panelen. Als laatste worden in Guía ook veel rieten manden en andere voorwerpen van vlechtwerk gemaakt.

Eten en drinken

De kaas 'Flor de Guía' is het gastronomisch product bij uitstek van Santa María de Guía. De kaas wordt gemaakt met rauwe koe- en schapenmelk waarbij een plantaardig stremsel van kardoenbloemen wordt gebruikt, zodat de kaas ook nog eens volledig vegetarisch is. Het rijpingsproces is ook uniek - de kazen worden op planken gerijpt in grotten met een lage vochtigheidsgraad. Dit geeft de kazen hun bijzondere geur en smaak.

De kaas is wordt gebruikt als basis voor bepaalde gerechten, niet alleen in Guía maar ook op de rest van het eiland, zoals mojo de queso (kaassaus) of buñuelos de queso (kaaskroketjes van zachte kaas).

Naast de kazen die de agrarische achtergrond van Guía verraden, staat Guía ook bekend om haar zoete lekkernijen. Er worden allerlei heerlijke zandkoekjes gebakken, zoals de 'lengüillas', langwerpige koekjes; verder is er een breed assortiment cakes, anijsbroodjes, rozijn-, kaneel- en amandelbroodjes te vinden.

Omdat Guía aan de kust ligt, bereiden de restaurants de heerlijkste visgerechten met lokale vissoorten: inktvisjes, mosselen, schriftbaars (cabrilla) of witte zeebrasem (vieja).

Macaronesia Tours biedt begeleide bezoeken aan in Santa Maria de Guía, inclusief zoetigheden, typische kaas van bloem en handwerk.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.