Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Moya ontdekken

Moya ontdekken

Moya heeft een interessante culturele achtergrond die een bezoek zeker de moeite waard maakt. De archeologische vindplaatsen met grotten als de Cueva de Doramas en la Montañeta zijn de bekendste attracties van Moya.

Maar bij een wandeling door het dorp Moya mag je de belangrijkste gebouwen niet missen, zoals de kerk van de Nuestra Señora de la Candelaria, het museumhuis van Tomás Morales, de zetel van het Heredad de Aguas (het waterbedrijf) of de kerk van San Bartolomé de Fontanales.

De kerk van Onze Lieve Vrouwe van Candelaria staat op de uitstekende rotswand boven het ravijn 'Barranco de Moya'. Deze kerk dateert uit 1957, en bestaat uit drie schepen met twee naast elkaar staande torens. Op de voorgevel is een opvallend roset gehouwen.

Tegenover de kerk staat het geboortehuis van de dichter Tomás Morales, die hier in 1884 werd geboren. Het museumhuis toont de documentatie en de bibliotheek van de dichter, naast een uitgebreide collectie foto's en ander beeldmateriaal over deze dichter die bij uitstek een vertegenwoordiger was van het Spaanse Modernisme.

Het prachtige gebouw van het waterbedrijf dat de irrigatie regelt, de 'Heredad de Aguas', is opgetrokken uit basaltsteen. Het gebouw is twee verdiepingen hoog, en heeft in het midden een prachtige klokkentoren. De zes neoclassisistische zuilen aan de voorzijde ondersteunen de kroonlijst en steunbalk voor de verdieping.

De kerk Ermita de Fontanales is één van de meest sprekende voorbeelden van de populaire religieuze architectuur. Deze werd in 1872 gebouwd en gewijd aan de heilige Bartolomeus. De afbeelding van deze heilige is in de nieuwe kerk bewaard gebleven, en is een werk van de beeldhouwer José Luján Pérez (1753 - 1815).

Voor een excursie de natuur in heeft Moya ook op het gebied van architectuur veel belangwekkends te bieden. De traditionele huizen op het platteland met hun karakteristieke puntdaken, schuren, dorsvloeren of constructies die met de irrigatie te maken hebben, zoals reservoirs, kanalen, aquaducten en watermolens.

De natuur zelf neemt ook een grote plaats in, want 65% van de oppervlakte van de gemeente bestaat uit natuurgebied. In het landschapspark van Doramas ligt het bijzondere reservaat Los Tiles, één van de laatste ongerepte subtropische laurierbossen op het eiland. De naam komt van de boomsoort die hier veel voorkomt, de stinklaurier: in het Spaans de til (Ocotea Foetens). Plantenliefhebbers die Gran Canaria bezoeken mogen de gevarieerde flora en fauna met veel inheemse soorten in dit reservaat zeker niet missen.

De stranden

De kust van Moya is ruim vier kilometer lang en heeft mooie stranden als La Caleta en El Altillo. In de natuurlijke zwembaden met kristalhelder water van de Charco de San Lorenzo kun je het hele jaar door heerlijk zwemmen. Het strand van La Caleta, wordt het hele jaar door bezocht door enthousiaste surfers vanwege de goede golven die heer zijn. Elk jaar wordt hier in november het internationale Longboard-surffestival gehouden, waar surfers uit veel landen deelnemen.

Winkelen

Moya is één van de plaatsen op Gran Canaria waar de kunstnijverheid en het ambachtswerk levend wordt gehouden. Het aanbod is hier gevarieerd en uitgebreid. De ambachtslieden openen bijna dagelijks hun winkels en werkplaatsen om hun productie aan de man of vrouw te brengen.

Hier vind je manden van verschillende soorten riet, traditionele kleding, kantwerk, traditionele snaarinstrumenten van de Canarische Eilanden zoals de timple en veel kunstnijverheid in hout, leer en metaal.

Naast de traditionele kunstnijverheid vind je ook nieuwe handgemaakte producten, zoals zeep en parfum die met gebruik van natuurlijke producten uit de regio zijn gemaakt.

Eten en drinken

In Moya kun je terecht in veel restaurants die hun bezoekers afhankelijk van de zone waar ze liggen heerlijke vlees- en visgerechten aanbieden.

In Fontanales is veel veeteelt, dus wordt hier voornamelijk vlees geserveerd, waarbij de potajes een belangrijke plaats innemen. Dit zijn dikke soepen die met een lepel worden gegeten en waarin ook yams worden verwerkt. Geiten- en rundvlees wordt gebruikt voor vleesgerechten aan het spit (a la brasa), die met heerlijk gekruide sauzen worden geserveerd. De lokaal geproduceerde kazen die op de boerderijen worden geproduceerd zijn geliefd om hun smaak en kwaliteit.

De restaurants aan de kust zijn gespecialiseerd in visgerechten. In zee wordt allerlei verschillende verse vis gevangen, zodat je van heerlijke vismaaltijden kunt genieten - er is voor elk wat wils.

Maar Moya is vooral anders dan andere plaatsen door zijn gebak. Hier worden in banketbakkerijen heerlijke traditionele cakes en koekjes gebakken, zoals bizcochos lustrados (cake met glazuur) en suspiros (schuimgebakjes) die typisch zijn voor Moya, en andere zoetigheden die op de eilanden populair zijn, zoals roscos de limón (citroengebakjes), bollos de anís (anijsbollen) en truchas, gevulde halfronde gebakjes. Elke zondag vind je op de weekmarkt de heerlijkste lokale producten.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.