Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Feesten en festivals

Feesten en festivals

Het belangrijkste feest in Teror is het feest er ere van Nuestra Señora del Pino (Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom). Dit feest wordt op 8 september gevierd en dateert uit de zeventiende eeuw, toen het beeld van de Virgen del Pino naar de hoofdstad werd gebracht om te zorgen voor regen. Tijdens de achttiende eeuw werd de bedevaart van 8 september steeds populairder en deze is nog steeds een belangrijk onderdeel van het feest. De nachtelijke toestroom van bezoekers en bedevaartgangers over de weg naar Teror is inmiddels een massaal feestelijk gebeuren.

De wandelaars en processiegangers bereiken midden in de nacht het centrale plein van Teror, waar de rest van de nacht en de volgende dag verder wordt gefeest.

De laatste zondag van juli wordt het waterfeest gevierd, het Fiesta del Agua, dat samenvalt met de oogst. Deze festiviteit stamt uit de negentiende eeuw en hiermee werd gebeden om voldoende regen zodat het dorp gespaard bleef van droogte, honger en ziektes. Rondom dit feest vindt een traditionele processie plaats en een veemarkt.

Het feest van San José is van oudsher één van de belangrijkste feesten van Teror. Op de eerste zondag in mei staan tradities en oude ambachten centraal, met een veemarkt en kunstnijverheidsmarkt.

Geschiedenis

Teror is één van de oudste dorpen van Gran Canaria, hoewel de belangrijkste bevolkingstoename in de zestiende eeuw plaatsvond, toen rijke families zich hier vestigden na de Spaanse verovering van het eiland.

De geschiedenis van Teror is nauw verbonden met de verschijning van de Virgen del Pino. Vanaf de vijftiende eeuw is Teror al een bedevaartsoort omdat haar patroon de beschermheilige van het hele eiland is.

Het dorp is behalve bedevaartsoord vooral een plattelandsdorp waar de landbouw en de veehouderij voor de belangrijkste inkomsten zorgt. In de zestiende tot achttiende eeuw vond de grootste toename van de bevolking plaats. In de achttiende eeuw vormden nieuwe producten als aardappelen en mais zelfs een bron van ongekende voorspoed voor het dorp. De economische voorspoed uit die tijd vond ook zijn weerslag in de architectuur en veel van de kenmerkendste gebouwen van Teror zijn dan ook in die tijd gebouwd. Vanaf 1835 kreeg Teror ook een politieke en maatschappelijke betekenis na invoering van een bestuursmodel met gemeentes door het Hof van Cádiz in 1812.

Vanaf de achttiende eeuw deden zich in Teror maatschappelijke conflicten voor, vooral vanwege de verdeling van het water tussen Teror en Valleseco, dat destijds onder Teror viel. Hierbij kwamen rond 1810 de protesten van de bewoners van Moya en Guía over de ontginning van gronden in het bos van Doramas. De zeggenschap over gronden en water heeft dus een belangrijke rol gespeeld in de geschiedenis van Teror, één van de belangrijkste pijlers van de economie van het dorp in de negentiende eeuw.

Geografie

Teror ligt in het noordelijke deel van het binnenland van Gran Canaria en heeft een oppervlakte van 27 vierkante kilometer en ligt op 589 meter boven de zeespiegel.

Teror ligt in een landschap met steile hellingen en diepe dalen. Het grenst in het noorden aan Arucas en in het oosten aan Las Palmas de Gran Canaria, Santa Brígida en San Mateo. In het zuiden grenst de gemeente aan Valleseco en in het noordwesten aan Firgas.

Teror is bekend als pelgrimsoord voor de Virgen del Pino (Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom), de beschermheilige van het eiland. Maar Teror is ook een gemeente met een rijke geschiedenis en een prachtige natuurlijke omgeving.

De ligging van het dorp, in een dal omringd door hoge bergen, leidt tot voor Gran Canaria vrij extreme temperaturen. Zo worden in de zomer temperaturen tot 40º C bereikt en kan in de winter de temperatuur dalen tot 4º C.

Economie

De economie van Teror groeit nog steeds en dat is voor een groot deel te danken aan de nabijheid van de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria.

Teror heeft een dynamische economie, waarin de traditionele landbouw en veeteelt nog steeds een plaats heeft. Hiernaast heeft de voedingsindustrie vaste voet aan de grond in Teror, met een groot prestige op het eiland en de overige eilanden.

Gebak, vleeswaren en bronwater, het 'Agua de Teror', zijn bekende producten van deze opkomende handelssector.

Ook heeft het toerisme naar het binnenland van het eiland een groei doorgemaakt en heeft ook Teror inmiddels een aantal landelijk gelegen vakantiehuizen.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.