Gran Canaria
Gran Canaria
Ik ben al hier

Teror

Teror

Vanaf Valleseco gaat de route naar het eindpunt Mariana de Teror, op 8 kilometer van Valleseco en op 20 kilometer van de hoofdstad van Gran Canaria.

Teror ligt in het oosten in het binnenland van het eiland, op een hoogte van 543 meter. De natuurrijke gemeente herbergt vele historische bouwwerken, maar is het meest bekend als pelgrimsoord voor de Virgen del Pino (Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom), de beschermheilige van het eiland.

Het beeld van de Virgen del Pino is te vinden in de basiliek op het naar de beschermvrouwe genoemde plein. De eerste steen van de kerk werd gelegd in 1767, waarna nog vele wijzigingen en restauraties hebben plaatsgevonden. De basiliek van Nuestra Señora del Pino is het belangrijkste gebouw in het dorp, en een van de meest uitgesproken voorbeelden van religieuze bouwkunst op de Canarische Eilanden. Het historisch centrum van Teror en de verdere ontwikkeling van het dorp staan dan ook in het teken van deze kerk. Paus Benedictus XV heeft dit nationale monument de eretitel basilica minor verleend. Openingstijden: maandag van 15:30 tot 20:00 uur, dinsdag tot vrijdag, van 09:00 tot 13:00 uur en van 15:30 tot 20:00 uur, zaterdag van 09:00 tot 20:00 uur en zondag van 08:00 tot 20:00 uur. Aan de achterzijde van het altaar bevindt zich de kapel met het beeld van Onze Lieve Vrouw van de Pijnboom. Openingstijden: maandag tot vrijdag, van 13:00 tot 15:00 uur, zaterdag van 11:30 tot 13:00 uur en zondag van 11:00 tot 14:00 uur.

Het museum van de ‘Patronos de la Virgen’ is uit historisch oogpunt zeer de moeite waard. In het museumhuis hebben verschillende beschermheren van de Virgen del Pino gewoond. Openingstijden: zondag tot vrijdag van 11:00 tot 18:00 uur; zaterdag gesloten.

Het drukke dorpsplein waar alles gebeurt is het Plaza de Teror. De huizen om het plein en verder in het dorp hebben de typische balkons die zo kenmerkend zijn voor de architectuur van het eiland. De Alameda (wandelboulevard) in het historische centrum, is ook een druk bezochte plek in het dorp. Dit was oorspronkelijk een esplanade voor het episcopaal paleis, dat uit 1793 dateert. In dit paleis resideerden de prelaten van het bisdom. Tegenwoordig is hier het cultureel centrum gevestigd waar wisselende tentoonstellingen zijn te zien. In de buurt van de basiliek vindt u het Plaza Teresa de Bolívar, die in de jaren vijftig zijn huidige vorm heeft gekregen, met een beeld van de vrijheidsstrijder Simón Bolívar.

Het gemeentehuis van Teror is in een prachtig historisch pand gevestigd, dat zeker een bezoek waard is. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 09:00 tot 13:00 uur.

De naam van het dorp Teror is ook verbonden aan het Monasterio del Cister, een klooster waar de nonnen zich toeleggen op heerlijk ambachtelijk vervaardigd gebak. Het klooster dateert uit 1882, en het interieur herbergt beelden van San Benito en San Ildefonso, afkomstig uit een klooster in de hoofdstad dat niet meer bestaat. Openingstijden: maandag tot vrijdag van 10:00 tot 13:00 uur en van 15:00 tot 18:00 uur.

De Fuente Agria, letterlijk de 'bittere bron', is een nog zo'n plek die Teror zo bijzonder maakt. Deze bestaat uit drie verschillende bronnen: De Principal, de Agua Agria en de Molino de en medio.

De omgeving van Teror heeft ook veel natuurschoon te bieden en u vindt hier verschillende beschermde natuurgebieden: de vulkaankrater 'Caldera del Pino Santo', het landgoed 'Finca de Osorio', het natuurpark van Doramas, de rotsformatie Agujereada (wat letterlijk 'geperforeerd' betekent) en de diepe valleien (barrancos) van Madrelagua, del Pino en la Molineta. Het landgoed Finca de Osorio ligt op twee kilometer afstand van het historisch centrum van Teror en geeft een goed beeld van de natuurlijke omgeving van het dorp met bergen, valleien, landbouwgrond en bos. Het wordt doorkruist door wandelpaden. Het landgoed heeft nog enig inheems laurierbos en en een groot kastanjebos. Er lopen ook speciale botanische paden, waarlangs bomen uit Europa en Zuid-Amerika staan zoals de ombu-boom, de conifeer, de kurkeik en de steeneik. De toegang is gratis. Openingstijden: maandag tot zondag van 09:00 tot 18:00 uur.

Elke zondag wordt van 08:00 tot 14:00 uur rond de basiliek de populaire markt van Teror gehouden. Hier kunt u zoete of juist hartige typische streekproducten proeven, zoals het gebak of de beroemde zoete pens en chorizo-worst van Teror. Ook kunt u hier de ambachtelijke producten vinden die in het dorp worden gemaakt in de 'rincón del artesano' (op zaterdag van 11:00 tot 15:00 uur en op zondag van 8:00 tot 15:00 uur).

Voor meer informatie over Teror kunt u terecht bij het bureau voor toerisme bij het plein van de Alameda.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.