Gran Canaria
Gran Canaria
Sport

Levantamiento del arado

Levantamiento del arado (ploegtillen)

Het doel van deze activiteit is het tillen van een ploeg, met soms een gewicht van wel honderd kilo, totdat deze in een verticale positie

Een andere variant van deze activiteit bestaat uit het optillen van de ploeg naar een half horizontale positie waarna er een 360 graden draai wordt gemaakt, dit alles terwijl de “tiller” gehurkt is en de dissel van de ploeg op zijn dijen steunt. In sommige gevallen wordt de ploeg opgetild en in een verticale positie gehouden al leunend tegen de kin, de mond of in de palm van de hand, of terwijl de “tiller” met zijn rug op de grond ligt.

Om de ploeg op te tillen, pakt de deelnemer de dissel, die ongeveer vier meter lang is, met beide handen terwijl hij de voeten stevig op de grond houdt in de richting van de ploeg. De deelnemer begint het tillen door naar achteren te leunen en zo met zijn lichaam een contragewicht met de ploeg te maken, daardoor wordt de ploeg in een horizontale positie opgetild tot aan de heup. Daarna wordt de ploeg in een verticale positie gebracht, waar deze in balans wordt gehouden. Terwijl de ploeg in deze positie is zal de deelnemer één van de beschreven variaties uitvoeren, afhankelijk van zijn individuele kennis. Het naar beneden brengen van de ploeg, misschien wel het moeilijkste onderdeel, gebeurt langzaam terwijl de ploeg aan het publiek wordt getoond, in sommige gevallen met halverwege een draai rond het middel voordat het juk en de rest van het gewicht zachtjes op de grond wordt gezet, en dit zonder  plotselinge bewegingen.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.