Gran Canaria
Gran Canaria
10 skäl att återvända till Gran Canaria

Stjärnornas arkeologi på Gran Canaria

Stjärnornas arkeologi på Gran Canaria

Det finns ett fönster direkt till himlen på Gran Canaria, som är öppet sedan många generationer bakåt, från tiden för dess första invånare.

Vid tiden före den spanska invasionen av ön fanns det flera platser  där urinvånarna tillbringade sin tid med att observera himlen, som styrde deras dagliga liv och det religiösa. Idag vet vi att de första kanarierna hade en djup kännedom om himlen och dess kretslopp.

Skymning i Gran Canarias berg

Vi har lyckats ta reda på att de räknade ut tiden baserad på observationer av stjärnornas placering. Det finns krönikor som berättar om festdagar som är relaterade till solens, månens och någon stjärnas position.

Detta legat kan man följa i de arkeologiska-astronomiska grupperna runt om på ön. Som i Risco Caído, i Artenara, beläget på vänster sida om Barranco Hondo, ett område som delar kommunerna Gáldar och Artenara. I en av grottorna produceras ett unikt fenomen, ett underligt och gåtfullt ögonblick. Solens strålar smiter in genom en öppning högt uppe i grottan, och lyser upp interiören på ett överraskande sätt, så man får en möjlighet att se dess dekoration. De ritade trianglarna på stenen som genomstrålas av solstrålarna verkar knyta ihop sig med kulten om fertilitet och markerar platsens magiska karaktär för de antika kanarierna.

Stjärnhimmel från bergen på Gran Canaria

Ett fenomen som också knyter an till jordbruksagendan under urinvånarnas tid för sin singulära karaktäristik, anser man att Risco Caído är. Det är en av grupperna av urinvånarna mest spektakulära grottor på ön. De har fängslat många olika resenärer, vetenskapsmän och journalister.

I rutterna till olika utgrävningsplatser med bibetydelse till astronomin kan också nämnas Necrópolis de Arteara. Där finns en gravstod som av byborna kallas Kungen och som upplyses av solen endast en enda dag varje sommar vilken sammanfaller med vårdagjämningen. Det kunde vara så att man konstruerade begravningsplatsen på en upplyst plats vid vårdagjämningen eller när den väl var byggd valde ut bästa platsen för graven. 

Vy över ön från bergen på Gran Canaria

Ett liknande fall finner vi i Roque Bentayga , när solen under vårdagjämningen lyser direkt på en hällristning, en symbol utgrävd i stenen.

Eller i Cuatro Puertas, en emblematisk plats i Telde, platsen för en av de mest mystiska fenomenen. Endast en gång om året, under sommarsolståndet, tränger solen sig in på eftermiddagen in i grottan genom cirklarna som utgör dörrarna, och dess ljus reflekteras i ett hål utgrävt i stenen med perfekt precision.  Platsen användes för astrala kulter.

Roque Bentayga
Cuatro Puertas

Och för magiska ögonblick finns en märklig företeelse. Månen skänker ett magiskt ögonblick när den visar sig mellan Roque Nublo och Grodan, ett fenomen som bara händer vart 18:e år och som man endast kan betrakta i sin helhet från centret Cazuela beläget i Almogarén vid Bentayga i Tejeda. Från samma Almogarén, varje år mellan 21 och 22 mars kan man betrakta vinterdagjämningen mellan topparna som skiljer bergen från Pico Las Nieves.

Att besöka alla dessa platser och att observera urinvånarnas konstruktioner och deras symboler får oss att beundra det oerhörda arbete och de observationer som de första invånarna gjorde utan den teknologi som vi räknar med idag.

Vad skulle du tycka om att förena bergsvandring med att iaktta stjärnor?
Upptäck Gran Canarias himmel med Astroeduca.

Vill du se en himmel fylld med stjärnor?
Företaget AstroGC anordnar utflykter med upphämtning vid ditt hotell, för att utforska den spektakulära stjärnhimlen uppe i bergen i den södra delen av ön.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.