Gran Canaria
Gran Canaria
Naturen

Utsiktsplatsen Degollada de las Yeguas

Utsiktsplatsen Degollada de las Yeguas

Denna utsiktsplats finns på den västra kanten av Macizo de Amurga, vänd mot Fataga-ravinen. Denna ravin är utgrävd ur fonolitisk sten som i sluttningen av Amurga kan vara 500 meter bred. Dessa kraftigt verkande lavaflöden tillhör sista fasen av den första vulkaniska cykeln på Gran Canaria, som inträffade 12 till 11 miljoner år tillbaka i tiden. Stenarna är mycket användbara för att i tillverka betong och gatubeläggningar. Vi har exempel på några stenbrott bl.a. det i Barranco de Fataga som är till verkade av dessa stenar.

Vy från utsiktsplatsen Degollada de las Yeguas
Vy från utsiktsplatsen Degollada de las Yeguas

Utsiktsplatsen tillåter oss att observera en typisk bild av en halvöken, det vill säga den vegetation som karakteriserar den nedre delen av Gran Canaria: alla sorters tabaiba som tillhör familjen törelväxter. Den balsamiska tabaiban (Euphorbia balsamifera) producerar latex som inte är brännande och som när den torkar användes som tuggummi. En annan dominerande växt (Euphorbia canariensis), är en kaktusliknande växt som producerar en brännande latex och som har spelat en stor roll i underhållet av den biologiska mångfalden. I dess inre kan plantor växa som annars hade blivit uppätna av boskapen.

Vy från utsiktsplatsen Degollada de las Yeguas

I området i ravinens bakgrund ser man den kanariska palmen (Phoenix canariensis) som också tillhör ursprungsvegetationen i ravinen och dess omgivningar.

Av andra unika rariteter i botaniken som finns här finner man ett slags kanariskt drakblodträd (Dracaena tamaranae), en unik växt som man inte hittat någon annanstans.

Sett ur arkeologisk synpunkt framträder Necrópolis de Arteara med minnesstenar belägna på stenar som har fallit från en hög brant.

Från och med 300 m över havet tillhör hela detta område det biosfära världsreservatet på Gran Canaria, utsett av UNESCO den 29 juni 2005.



Programa Mac 2007-2013 Web Oficial de la Unión Europea