Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Arucas

Upptäck Arucas

Staden Arucas ligger i en region med stor arkitektonisk och urbanistisk tradition. Stadskärnan av stort historiskt och konstnärligt värde är ett obligatoriskt besök.

Församlingskyrkan tillägnad Johannes Döparen är det mest representativa och omtyckta byggnadsverket i kommunen. Kyrkan, som byggdes 1909, är helt och hållet tillverkad i sten från Arucas, av lokala stenhuggare. Här finns rikt utsmyckade pelare och tornspiror, vackra glasfönster, målningar av den kanariske konstnären Cristóbal Hernández de Quintana samt en imponerande träskulptur föreställande den liggande Kristus, av skulptören Manuel Ramos från Arucas.

Vid sidan av kyrkan ligger torget, Plaza de San Juan, och strax intill ligger den ofullbordade byggnaden till Nya Teatern (1906), i nyklassisk stil.

Vid torget, Plaza de la Constitución, ligger Stadshuset och Saluhallen. Dessa byggnader är av stort arkitektoniskt värde, liksom Kulturhuset, ett traditionellt kanariskt hus från 1600-talet, som har en innergård med balkonger och ett magnifikt drakblodsträd. Här finns även biblioteket och stadsarkivet inhysta.

Arucas Stadsmuseum och Turistbyrån ligger i Gourié huset, från början av 1800-talet, tidigare bostad för Arucas fideikommisarie. Huset omges av en extraordinär trädgård.

När man talar om Arucas måste man nämna Romfabriken Arehucas, som grundades 1884. Det är en av de mest välbesökta platserna i Arucas, och en gammal tradition. Man kan bl.a beöka vinkällaren, en av de mest framstående i Europa, med många beök av framstående personligheter som lämnat sina autografer på ekfaten där rommen lagras.

Markisinnans hus och trädgård är en annan sevärdhet värd ett besök. Egendomen tillhörde Markisinnan av Arucas och uppfördes 1880. Den parkliknande trädgården i romantisk stil kan också besökas.

Den bästa utsikten har man från Arucasberget. En utkiksplats där man har en underbar utsikt över de norra delarna av ön.

Arucas är framförallt känt för sina stenarbeten därför kan man besöka ett gammalt stenbrott, "Piedras la Cantera". Det ligger nära den gamla stadskärnan och här kan besökaren köpa stenhantverk, tillverkad av den typiska blå stenen från Arucas.

Stränderna

Arucas erbjuder ett varierat landskap, såväl stränder som mer lantliga omgivningar.

Kommunens främsta stränder är Playa de Bañaderos-El Puertillo och Playa de San Andrés. De består av både klippor och sand och är mycket lämpade för bad. Här finns både badvakter och duschar. Längs denna kust bildas ofta mycket vågor men stränderna är trots det mycket välbesökta av befolkningen på norra delen av ön.

Det finns andra små vikar och klippiga stränder som inte är lika välbesökta då de är mer svåråtkomliga, med stora vågor, etc.

Shopping

De främsta affärsgatorna I Arucas är León y Castillo och Francisco Gourié och de ligger mycket centralt.

Om man däremot är ute efter typiska produkter från omgivningarna, är det bästa stället utomhusmarknaden som brer ut sig varje lördagsmorgon längs den centrala gatan León y Castillo. Här finns ett stort utbud av lokala produkter, frukt, bröd, ost...

Arucas är en av de kommuner med störst hantverkstradition, speciellt inom stenhuggarkonsten. Men här finns även träsnidare, musikinstrumentbyggare, korgbindare, knivtillverkare, sömmerskor i hålsöm och broderi, etc.

Hantverkarna har verkstäder i stadskärnan och i dess omgivningar var man kan köpa det bästa av Arucas hantverk.

Gastronomi

Arucas kust är den omgivning där besökaren kan finna en stor del av kommunens gastronomi. I El Puertillo och San Andrés äter man färsk fisk och skaldjur. Ett stort utbud av musslor, friterad mullus (salmonetes) och havsaborre (cabrillas), skivor av stekt havsaborre (mero) eller helstekt abae är några av de mest typiska maträtterna.

I inlandet finns en gastronomi baserad på en lång jordbrukstradition, smakliga soppor av bönor, pumpa, sötpotatis och majs.

Men Arucas populäraste produkt är dess rom, allt från den traditionella carta de oro till den fina lagrade rommen.

Vill du utforska den norra kusten av ön?
Tripgrancanaria erbjuder en Rutt längs dofterna i norr.

Macaronesia Tours erbjuder också en rundtur i Arucas historiska centrum.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.