Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Tejeda

Upptäck Tejeda

Tejeda kommun ligger 44 kilometer från öns huvudstad, Las Palmas de Gran Canaria. Man åker längs GC 15, en slingrig väg som går genom en naturskönt landskap via kommunerna Santa Brígida och San Mateo. Denna sträcka, på 44 kilometer, tar ungefär en timme att åka.

Om man föredrar att använda sig av lokaltrafiken beger man sig till busstationen i www.globalsu.net/lineas/ de Gran Canaria, och tar busslinje 303, med byte i San Mateo till busslinje 305 mot Tejeda eller, buss nummer 18 som går mellan Tejeda-San Bartolomé de Tirajana-Faro de Maspalomas.

Det finns även kultur och konst i denna kommun, som ett komplement till turistutbudet. Man kan besöka skulpturmuséet Abraham Cárdenes, med verk av denne framstående kanariske skulptör från Tejeda. Tejeda har även ett Etnografiskt Museum som visar kommunens och öns historia. Dessutom kan man upptäcka olika växter, örter och blommor som är typiska för såväl Tejeda som för hela ön och hur de har använts inom medecin, religion och kosmetika på Centro de Plantas Medicinales (Centrum för medecinalväxter).

Tejeda har i sin kommun en viktig del av det arkeologiska kulturarvet från ön. Det finns lämningar i form av begravningsgrottor, ristningar, klippmålningar och olika boendeformer. Roque Bentayga är en klippformation som var en religiös plats för urinvånarna där man tillbad och offrade till gudarna. Här ligger grottorna, Las Cuevas del Rey, var man funnit grottbostäder, matförråd, ristningar, grottmålningar och olika gropar i berget vilket tolkats som en religiös-magisk förspansk plats.

Informationcentralen vid Degollada de Becerra är en intressant plats. Den ligger på vägen mellan Cruz de Tejeda och Llanos de la Pez, och är förutom en naturlig utsiktsplats även en informationscentral som tillhandahåller information om den lokala etnografin.

Tejeda har dessutom ett ekomuseum, Parque Arqueológico del Bentayga, som ligger vid klippformationen med samma namn, vars syfte är att förse besökaren med information om såväl de arkeologiska lämningarna vid klipporna (Bentayga, Andén de Tabacalete, Cuevas del Rey och Roquete) som naturomgivningarna. Härifrån har man även en utomordentlig utsikt över de södra och västra delarna av ön.

Naturligtvis bör man även besöka Vår Fru Socorro kyrkan från 1921. Kyrkobyggnaden är rektangulär och treskeppig. Den har stora fönster vilket ger mycket ljus till kyrkorummet och har en vacker altartavla som är relativt nyinvigd.

Ett besök att rekommendera är Cruz de Tejeda. Här ligger Tejedas värdshus, Parador Nacional de Tejeda. Framför ingången till värdshuset står ett stort stenkors (cruz) och i dess närhet har lokala handlare satt upp försäljningstånd där man bland annat kan köpa de typiska sötsakerna och bakverken från området.

I Tejeda finns även Gran Canarias symbol, Roque Nublo, en enorm monolit i basalt som är över 70 meter hög, och av vulkaniskt ursprung, från pleistocen tiden. Bredvid, i nordöstlig riktning, står en annan monolitklippa som kallas Munken (El Fraile), då den liknar en bedjande munk. Om man vill uppleva fler natursköna områden rekommenderas en utflykt till barrskogsområdena Inagua och Ojeda, och längre norrut los Pechos, med underbar utsikt över de centrala delarna av ön.

Shopping

Inne i byn finns affärer som säljer hantverk, där man kan passa på att inhandla presenter och minnen tillverkade av lokala hantverkare.

Vid Cruz de Tejeda, där världshuset Parador Nacional ligger, finns många försäljare som erbjuder handarbeten och andra lokala produkter till alla besökare.

Varje dag, tidigt på morgonen, öppnar de sina stånd för försäljning av typiska bakverk som tillverkas i kommunen, och en stor variation av produkter av lokalt hantverk. Vid sidan av världshuset, som för tillfället är stängt, kan man slå sig ned vid någon av uteserveringarna och restaurangerna.

Det lokala hantverket består främst av föremål tillverkade av mässing, sten, korgarbeten, keramik, textil, läder och de typiska kanariska broderierna.

Gastronomi

Mandeln är en viktig råvara i Tejedas gastronomi. Tejeda är en framstående kommun inom framställning av sötsaker och bakverk.

Bienmesabe och marsipan är två av dessa lokala produkter. I båda sötsakerna ingår mald mandel. Bienmesabe serveras i stor utsräckning som efterrätt tillsammans med glass.

I Tejeda kan man få sig serverad vilken typisk kanarisk maträtt som helst. Det mest typiska här är dock get- och nötkött, samt potatissoppa (caldo de papas), eller soppa på krasse (potaje de berros) och åkerrättika (jaramagos).

Praktisk Information

Endagsutflykter till Tejeda
Tripgrancanaria organiserar turer till kommunerna i öns inre delar, inklusive Tejeda och Roque Nublo.

OKGranCanaria tar dig med på en tur som börjar vid Arucas kust och går upp till bergen.

Upptäck öns bergstoppar – följ med på en tur till Gran Canarias inland med LCT Gran Canaria

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.