Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Valleseco

Upptäck Valleseco

Valleseco is, for the most part, an agricultural municipality with rich natural surroundings. These two factors mean that there is a large range of paths and caminos reales (originally main roads for horses and carriages) for the visitor to walk along, thus enabling him to enjoy a redoubt of laurisilva which is of great botanical value, such as the one in the Barranco de la Virgen,  situated in the Parque Rural de Doramas.

I detta naturskyddsområde ligger även La Laguna de Valleseco och Ososriotoppen. Den sistnämnde är en utmärkt utsiktspunkt varifrån man har en av de bästa utsikterna över norra Gran Canaria.

friluftsområdet La Laguna finns gott om exempel på kanarisk flora. Området är utrustat med grillplatser, rinnande vatten och bord och bänkar under kastanjerna, allt för att tillbringa en oförglömlig dag i naturen.

Calderetas är ytterligare en gammal vulkankrater som ligger i ett naturskönt landskap där kastanjernas gulfärgade blad blandas med popplar, valnötsträd, escobones, etc, och den ligger vid en av kommunens främsta vandringsleder. Om man fortsätter turen mot Cueva Corcho och Crespo, finner man stora pinjeskogar vilka ingår i naturskyddsområdet kring centralmassivet, las Cumbres, med utsikt ända till kusten i klart väder. Vid kommungränsen ligger det vackra kontrastrika landskapet kring Gran Canarias yngsta vulkan, Montañón Negro. Kommunens stora nät av vatteninfrastruktur anses av stort etnografiskt intresse. Det finns gott om springbrunnar, vattenhoar, bevattningskanaler, vattenkvarnar och tvättplatser som härstammar från början av 1800-talet och som räknas till Vallesecos kulturminnen. Det finns något som kallas "vattenvägen", där man kan uppleva dessa kulturminnesmärken på stigar och vandringsleder.

Vallsecos främsta byggnad är San Vicente Ferrer kyrkan, en enkel eklektisk byggnad, ritad av Laureano Arroyo Velazco.

Invändigt finns en stor konstskatt från 1700-talet, en tysk orgel av stort historiskt värde.

Shopping

Valleseco är den perfekta platsen för att köpa typiska kanariska produkter och traditionellt hantverk.

För att köpa lokala produkter är kommunens marknad det bästa alternativet, vilken öppnar varje söndag mellan 8.00 och 14.00, i samhällets centrum. Här kan man köpa allt från utsökta lokala jordbruksprodukter till trämöbler och växter från trakten.

Men om man är ute efter hantverksförmål, är Valleseco en av de kommuner där hantverkstraditionen inte har förändrats under årens lopp. Här tillverkas verkliga konstföremål som bygger på kanarisk hantverkstradition. Det finns en utställning med hantverksprodukter i slöjdverkstaden, Taller de Artesanía, i centrala Valleseco. Vävda mattor, folkdräkter, keramik, spetsar, gitarrer, timples (kanarisk gitarr), jordbruksverktyg och flätade korgar är några av de hantverksföremål som tillverkas i Valleseco.

Gastronomi

Till kommunens gastronomiska attraktioner kan man räkna ostarna som tillverkas av ostfabriken i Madrelagua, bröd från byn Lanzarote och gofio från kvarnen i samma by. Milflores honung (från det lokala kooperativet) samt honungsvin är andra populära produkter av hög kvalitet.

Traditionella maträtter som serveras på restaurangerna i området är grönsaksgryta med krasse eller rättika, samt kött (get, gris och kanin), som tack vare den långa boskapstraditionen i kommunen, håller en mycket hög kvalitet. Som efterrätt kan man äta karamellpudding, risgrynspudding eller fattiga riddare med honung.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.