Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck San Mateo

Upptäck San Mateo

Ett besök i San Mateos gamla kärna bör inkludera församlingskyrkan i Vega de San Mateo, som ligger på huvudgatan. Det är en tvåskeppig byggnad (det vänstra skeppet är från 1800 och det högra från 1895), med ett klockhus som ritades av José Luján Pérez. Kyrkklockan som installerades fyra år efter att kyrkan stod färdig, skickades från Kuba av kanariska emigranter från San Mateo. Kyrkans arkitektur är eklektisk med nyklassiska influenser.

Torgallén Alameda de Santa Ana som ligger precis vid kyrkan byggdes 1943. För att kunna anlägga platsen köpte kommunen tomten där det tidigare låg ett bageri. Ugnen låg förr där den nuvarande musikscenen ligger. Kommunhuset, med sin torg-allé, och kyrkan är i en enhetlig nykanarisk stil.

Vega de San Mateos naturomgivningar är också värda en utflykt. Från den naturliga utsiktsplatsen Roque Bicacaral, som ligger i Bodeguilla halvvägs till Santa Brígida, har man en fin utsikt över trakten.

Det är även möjligt att vandra i dalgången Barranco de La Mina, som sträcker sig längs Las Lagunetas och La Yedra. Det är en dalgång med vattenflöde hela året, med rester av lagerskog och av de gamla vattenkvarnarna som fanns i området.

Från utsiktsplatsen Montaña Cabreja, som ligger på berget med samma namn, har man en utmärkt utsikt över Guiniguada dalgången, byns omgivningar, de centrala delarna av ön och till och med staden Las Palmas de Gran Canaria. De naturliga utsiktsplatserna Cruz och Montañon har även de fina vyer över kommunen.

Hoya del Gamonal, Roque och Cruz del Saucillo ingår alla i naturskyddsområdet Las Cumbres, ett mycket naturskönt område med stor variation av endemiska växter.

Det finns även flera rekreationsområden där man kan njuta av en dag i det fria, som La Lechucilla, några få kilometer från kommunens centrum, omgiven av kastanjer och utrustad med grillplatser. Rekreationsområdet Llanos de Ana López ligger i närheten av Cueva Grande, i en pinjeskog med typisk växtlighet för området kring centralmassivet, la Cumbre de Gran Canaria.

Shopping

Varje helg kan man besöka den traditionella jordbruksmarknaden i Vega de San Mateo. Detta är ett tecken på hur viktigt jordbruket fortfarande är i området. Såväl boende som besökare strosar runt och handlar färska grönsaker, frukt, ost, etc. 

Man kan även köpa hantverk på denna marknad. Både viner och ostar är av mycket god kvalitet, då kommunens vingårdar har gott rykte.

 

Det mest typiska hantverken i San Mateo utgörs av korgflätning, tillverkning av kanariska knivar, trä- och skinnarbeten.

Gastronomi

Jordbruket och boskapen i San Mateo ger goda råvaror till det lokala köket. Restaurangerna i området erbjuder typiska maträtter av griskött, marinader, revben, grillkorvar, etc. Grönsaksgrytor, gofio och färsk ost från San Mateo är också sådant man äter här.

I San Mateo kan man äta det traditionella, men också selekta, kanariska köket, med typiska råvaror från den kanariska köksträdgården.

Efterrätterna som har de typiska kanariska sötsakerna som ingrdienser bienmesabe (mandel- och honungsmassa), leche frita (mjölkpudding) och frangollo (majspudding) finns att beställa på alla restauranger.

Till allt detta passar ett lokalt vin.

Praktisk information

Upptäck Gran Canarias himmel från Centro Astronómico Roque Saucillo


Vill du göra en utflykt till marknaden i San Mateo?
Njut av en annorlunda söndag och lär känna det inre av ön med Trips Gran Canaria

Utflykter till bymarknaderna i San Mateo och i Teror med LCT Gran Canaria

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.