Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Upptäck Telde

Upptäck Telde

I Telde kommun finns det gott om arkeologiska lämningar från tiden då detta område ingick i ett av de två kungadömena som fanns på ön, under den förspanska tiden. Det finns möjlighet att besöka några av dessa arkeologiska fyndplatser, varav de främsta är Baladero, Tufia, Cuatro Puertas, Tara och Cendro.

Fyndplatserna Cendro, Tara och Baladero består av grottbostäder, varav en del är konstgjorda medan andra är av vulkaniskt ursprung. Baladero ligger vid foten av stadsdelen San Francisco, av stort historiskt och konstnärligt värde, och var en viktig andlig-religiös plats i den förspanska kulturen. Tufia är störst till ytan och består både av grottor och av enkla stenhus.

Berget Cuatro Puertas är en samling grottor som användes som bostäder under den förspanska tiden. Enligt historikernas tolkningar användes grottorna både som bostäder och som balsameringsutrymme.

Om man vill uppleva Teldes äldsta delar bör man besöka stadsdelen San Juan, var staden grundlades. De viktigaste civila och religiösa byggnaderna i Telde ligger runt torget Plaza Mayor och kyrkan San Juan Bautista, vilket gör denna stadsdel till stadens administrativa centrum.

Det mest sevärda i San Juan kyrkan är sidokapellet, Capilla Mayor, med sina två altartavlor. En är gotisk-flamländsk och den andra, som utgör bakgrund till den tidigare, är i barockstil, från 1700-talet. I Capilla Mayor finns även Kristus på korset som härstammar från Latinamerika. Statyn är tillverkad i ett majsmaterial enligt en metod som indianerna använde.

En promenad i stadsdelen San Francisco är även att rekommendera, med sina trånga och kuperade gator som leder upp till det högt belägna Santa María området. Bebyggelsen i San Francisco består av låga hus med brutna tak, vitkalkade väggar och stenlagda gränder. Här kan man besöka San Francisco kyrkan, med sina altartavlor av sten föreställande Sankta Rita av Casia, Sankte Domingo av Guzmán och Sankta Lucía.

Teldes historia omfattar även stadsdelen San Gregorio, var handelsmän och hantverkare först slog sig ner. San Gregorio kyrkans främsta attraktion är de nyklassiska altartavlorna och helgonstatyn med den lidande Jungfrun.

Stränderna

Telde har en kuststräcka bestènde av såväl klippor som stränder av lavasand. Kusten har bukter som t.ex Gando, som troligtvis var öns första naturliga hamn.

Det finns även vackra stränder i Telde omvälvda i mystik, som t.ex San Borondón, vars namn åminner legenden om den irländska munken, eller Ojos de Garza stranden, dit de flesta sjöfåglarna som besöker kusten vallfärdar.

Längs den nästan 10 kilometer långa kusten finns även stränderna La Garita, Melenara, gammal fiskhamn med 600 meter fin sandstrand, och utrustad med Blå Flagga av stiftelsen för miljöarbete inom Europa, tack vare alla service som erbjuds, samt Salinetas och Tufia, vilka var bebyggda redan under den förspanska tiden.

Dessa stränder är mycket välbesökta, tack vare de goda klimatologiska förhållandena och all service som erbjuds besökarna i form av restauranger, sjukvårdspersonal, etc. Telde har en strandpromenad som erbjuder en flera kilometer lång promenad längs kusten.

Shopping

Telde kommun är i allra högsta grad ett handelscentrum. Här finns gott om affärer och köpcentrum, framförallt kring San Gregorio. Telde har ett stort utbud av framförallt möbelaffärer.

Om man vill köpa lokalt hantverk, kan det vara bra att veta att de mest typiska hantverken i Telde utgörs av korgarbeten, tillverkning av den typiskt kanariska kniven, vävning, växtfärgning, krukmakeri samt allehanda järn- och metallarbeten.

Det finns möjlighet att besöka en del hantverksverkstäder i de äldre delarna av staden, där man på plats kan se arbetsprocessen och även köpa om man vill.

Telde har marknad varje lördag i Telde centrum och varje söndag i Jinámar, var man kan få tillfälle att köpa hantverk och andra lokala produkter.

Gastronomi

Telde kommun har flera stränder och kustnära områden som erbjuder besökaren goda möjligheter att prova det kanariska köket, speciellt fisk- och skaldjursrätter. Grilltallrik med mullus (salmonetes), cherne och sama kombineras med grillad bläckfisk, musslor, skålsnäckor eller friterade longorones (en slags ansjovis).

En annan populär maträtt är sancocho, med kokt fisk, pella de gofio (gofioklimp) och kokt småpotatis med mojosås.

I kommunens inland har man en annan mattradition även här med rik variation, framförallt soppor, marinerat griskött, fiskconsommé, lamm- och killingstek, även kanin i vinegrättsås vilket representerar jakten på ön.

De lokala efterrätterna är mycket söta, som t.ex bienmesabe (tillverkad av mald mandel och honung) och huevos mole (efterrätt av ägg, socker och kanel).

Men den mest typiska efterrätten i Telde är tortitas de carnaval (små pannkakor smaksatta med anis och rom).

http://turismo2.grancanaria.com/

Vill du vet hur man producerar olivolja?
Hos Centro Ecológico Los Olivos, i Telde, erbjuder man guidade turer till sin gård, där man visar produktionsprocessen för olivolja. De producerar oliver enligt ekologiska metoder och visar upp sin oljepress och källare.
Mer information: Centro Ecológico los Olivos

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.