Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Fatagas oemotståndligt vita hus


Idag vill vi berätta om Fataga, en liten pärla med vita hus, undangömd i lugn och ro på södra Gran Canaria.

Fataga

En resenär som vill upptäcka nya saker kommer på sin färd att se att Gran Canaria har en mycket skiftande karaktär när det gäller stadsplanering. Och även om byar med vita hus inte är typiska för denna ö så finns de. Fataga, som ligger i kommunen San Bartolomé de Tirajana, är en plats som du inte får missa.

Den besökare som närmar sig Fataga kommer först till grönskan i dalen Valle de Fataga, en riktigt frodig trädgård av palmer, som kontrasterar mot den lugna och utsökt fina lilla byn med sina små vita välbevarade hus. Husen ligger längs små smala gator som korsar varandra och som prunkar av blommor.

Fataga
Fataga

Fataga är en by med ljusa väggar och ett virrvarr av charmiga hustak längs smala stensatta gator. Här har familjerna egna små köksträdgårdar och blomkrukor i fönstren, på trottoarerna och på de små murarna. En riktig pärla där du kan promenera längs små bevattningskanaler och flanera längs de större kanalerna där vattnet porlar, och höra ljudet av kyrkklockor.

Byn ligger bara en och en halv mil från de stora turiststäderna på södra Gran Canaria men mycket långt från deras brus. Det är inte långt att åka till denna plats som har bevarat Gran Canarias lantliga byggnadsstil, och varit rädd om sina traditioner och sin lokala identitet. Soliga dagar bländas du av husens vita väggar.

Fataga

Om du promenerar längs Fatagas gator kan du på vänster sida om torget Plaza de San José, om du tittar upp mot bergstoppen, kanske se den ateljé som tillhör skulptören Luis Alemán Montull (född i Las Palmas de Gran Canaria 1931), upphovsmannen till Las Actividades Primitivas Canarias, konstnärens första stora och mest representativa verk. Statyn står mitt i Las Palmas, i rondellen vid Plaza de España.

På Plaza de San José, i Fataga, kan man se ett annat verk av Montull. Monumentet är en ”hyllning till hantverkskvinnan” och heter Homenaje a la mujer artesana. Det sägs att det är fantastiskt att prata med konstnären själv; dörren till hans hus brukar stå öppen.

Dalgången Barranco de Fataga, som byn ligger i, kantas av imponerande branter. Härifrån är det 58 km till Las Palmas de Gran Canaria och medelhöjden i byn är 730 meter över havsytan. Dalgångens högsta punkt ligger på Talayón del Risco de Amurga (1.126 m ö h), medan den lägst liggande delen finns på den stora platån som övergår i Maspalomas lågland, där floddalen mynnar ut med sina fyra bifloder. Den enda bebodda platsen är själva byn Fataga med omgivningar.

Fataga

Av de nitton största dalgångar som löper över ön Gran Canaria från dess mitt ner till kusten, är dalgången Barranco de Fataga näst störst till ytan: 140 km2, även om just i detta fall sänkorna i Tirajana och Arguineguín plus en bergskedja hindrar denna dalgång från att fortsätta ända till mitten av ön.

För de som älskar att vandra är det rena lyxen att bege sig iväg på stigarna genom dalgångarna där vandraren kan upptäcka oändligt många hemligheter. Hemligheter som alltid har varit tillgängliga bara för de resenärer som är nyfikna. Om du vill ha fler tips, klicka på den här länken.

Documento sin título
Vägbeskrivning

Från Las Palmas de Gran Canaria är det 70 km att köra vilket tar cirka en och en halv timme. Kör ut från Las Palmas på väg GC-1 mot Maspalomas och när du är framme i Maspalomas tar du vägen GC-60.

Documento sin título
Vad finns att se i Fataga med omgivningar

- Utsiktsplatsen Mirador de las Yeguasa
Även kallad Mirador de Fataga: Vissa kallar denna trakt för Gran Canarias Grand Canyon. Från utsiktsplatsen Mirador de las Yeguas har du utsikt åt ena sidan över Maspalomaskusten, med den lägsta delen av vägen från Maspalomas upp hit. Och på andra sidan ser du dalgången Barranco de Fataga, med utsikt över palmoaserna långt bort, i den så kallade ”Dalen med de tusen palmerna”.

- Naturreservatet Ayagaures – Pilancones
Detta naturområde ligger på södra halvan av Gran Canaria, praktiskt tagit i dess centrala del, och omfattar 5.794 hektar. Hela området tillhör kommunen San Bartolomé de Tirajana..

- Lantgården Finca Molino de Agua
Molino de Agua ligger i Fataga. Det är en lantgård som har ekologisk köksträdgård, restaurang, pool och värdshus med fjorton rum. Hit kan du komma över dagen och dricka något, äta eller övernatta.
Namnet Molino de Agua (Vattenkvarnen) beror på att gården ligger precis invid vattenmöllan Molino de Los Cazorla, som är kulturminnesmärkt. Möllan ligger invid byn Fataga. Denna vattenkvarn byggdes åt 1880 av Sebastián Cazorla Jiménez i traditionell landsbygdsstil.
Byggnadssättet har gjort vattenmöllan till en symbol för Gran Canarias kulturlandskap, och den finns med på otaliga bilder som tas av tusentals besökare varje år som har vägarna förbi när de färdas söderifrån till öns centrala delar, via Fataga och Tunte.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.