Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Stadsdelen San Francisco

Stadsdelen San Francisco

Fasaden på ett antikt hus i San Francisco
Ett drakblodsträd växer mellan stenarna i San Francisco

Den nyfikne besökaren förstår meddetsamma att stadsdelen San Francisco är mycket mer än en massa smågator i Telde. San Francisco lämnar spår av sin historia framför fötterna på besökarna. Spår som möter dig och berättar om svunna tider. Ett stort arv som krönikörer och stadens invånare har bevarat.

De uppställda korsen längs en cirkelformad väg har sin förklaring. Gatornas namn är alla symboler som knyter an till San Franciscos begynnelse. Det är en stadsdel med hantverkare och antika judekvarter där arbetarna bodde, de som jobbade för de kristna borgarna i kvarteret San Juan.

Den enda infarten till San Francisco som fanns i början var i gatan Carlos E. Navarro. Härifrån är det som att tränga in i en icke världslig resa. Den går längs gränder med namn av poeten Julián Torón och tar besökaren till mötesplatsen där nutid och forntid blandas. 

Ett par i stadsdelen San Francisco, Telde

Man finner korsen från Vía Crucis, till franciscanermunkarnas ära som kom hit 1610, och de är placerade på originalplatsen och följer vägen de gick. I denna blandning av placera, restaurera och integrera har man idag gett korsen en annan innebörd. Var och ett av dem är olika, man hittar inte två likadana.

Lite längre fram på denna runda väg träffar vi på Julián Toróns hem. Han är välkänd i sin hemstad och var medlem i Teldes lyriska skola som bidrar med kulturen från den epoken. Man stöter också på ett imponerande indiskt lagerbärsträd som är mer än 70 år gammalt just där de fem viktigaste gatorna möts.

Folk på utflykt i Telde

På vägen stöter du säkert på en av de fem tjurfäktarmössorna. Tre trappsteg som idag inte verkar ha någon betydelse, men som hade det förr. De räddade damerna från beröringen med tjänstefolket när de skulle stiga till häst.

På Plaza de los Romeros öppnar sig ett annat perspektiv. Vi går nu över tröskeln från svunnen tid och går in i verkligheten. På en mer öppen plats där vi får en vidare vy att se och bli sedda. Om man lutar sig ut från utsiktsplatsen kan man förutom utgrävningarna Tara och Cendro till vänster se bron Sju Ögon till höger, byggd 1868 av Juan de León y Castillo.

Vi ses i San Francisco!

Documento sin título
Platser av intresse

- Museet León y Castillo
La Casa-Museo León y Castillo, kulturellt centrum i den historiska delen San Juan i staden Telde. Den skapades av östyrelsen år 1954 till ära för Fernando León y Castillo, Marqués del Muni och hans bror Juan León y Castillo, ingenjör för hamnprojektet i Las Palmas de Gran Canaria.
Museet ligger i Fernando de León y Castillos barndomshem och byggnaden bredvid, där poeten Montiano Placeres Torón föddes och bodde.
El Museo ocupa la casa natal de Fernando de León y Castillo y el edificio colindante, lugar donde nació y vivió el poeta y dramaturgo Montiano Placeres Torón.

- Salls hem
Juan Antonio Sall var den förste i ätten av irländsk härkomst som bebodde denna bostad i San Francisco. Till ätten hör den uppskattade Manolo Millares vars verk hänger i många berömda konstmuseers salar i världen. Här finns också poeterna Agustín och José María Millares och den kände timple-spelaren Totoyo Millares.

- Turistbyrån
Om du besöker Telde, så missa inte ett besök på Oficina de Información Turística, i den historiska delen San Juan, bästa platsen för att finna all den information du behöver om kommunen.

- Kyrkan San Francisco
Kyrkan reser sig på platsen där kapellet Santa María La Antigua låg. Den består av två flyglar varav den ena kom till på 1800-talet

- La Tirijala
Affär och alternativt terapicenter. Traditionellt hus med en typiskt kanarisk innergård. Försäljning av ekologiska produkter. Stor sortering av te. c/ León y Castillo 35.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.