Gran Canaria
Gran Canaria
Nu är jag här

San Bartolomé de Tirajana

Gastronomi Lyssna på audioguide E-book Webbkamera
Karta över Gran Canaria

San Bartolomé de Tirajana

San Bartolomé de Tirajana ligger 54 km från Las Palmas de Gran Canaria. Det är den största kommunen på ön. Dess landskap av berg växlar med djupa raviner och den bjuder också på vackra stränder vid dess kust.

Som turist i San Bartolomé de Tirajana har man möjlighet att vistas både i bergen och på stranden. Från kusten till den högsta punkten är det 40 km. I den gamla delen av byn, känd som Tunte, reser sig kyrkan i San Bartolomé de Tirajana. Den invigdes 1922. Denna kyrka är byggd som en basilika med ett våningsplan vilket delar sig i tre skepp. Altartavlan är ett verk som är gjord 1922 av mästaren Lino Feo Ramos. Den centrala nischen i altartavlan upptar en bild av San Bartolomé efter förebilder från 1783 och 1787.

Far och son bland dynerna i Maspalomas

Det turistiska intresset för kommunen riktar sig dock huvudsakligen till kusten, konkret till området Maspalomas där man hittar de rörliga sanddynerna, palmdungar och dammen Charca de Maspalomas. 1994 fick detta område status som ett skyddat naturreservat med sin samling av säregna landformer, landskapsbilder samt växt- och djurliv som allt är unikt i den kanariska arkipelagen.

Fältet med sanddyner, en stor massa med gyllene sand som sprider ut sig i oregelbundna former, täcker en yta av 4 kvadratkilometer  och är förmaket till en strand som sträcker sig över 5,6 km. Denna strand har namnet Playa del Inglés och Maspalomas. 

Vid kusten, i början av stranden vid Maspalomas och i dess västra del, ligger den 60 m höga fyren Faro. Tillkomsten av detta verk kan man tacka Juan León y Castillo för.

Flygfoto över Maspalomas sanddyner
Flygfoto över fyren i Maspalomas

De främsta planlagda områdena som riktar sig till turister sträcker sig längs San Bartolomé de Tirajanas kust och innehåller hundratals hotellkomplex, ett intressant och varierat utbud med Spa & Wellness. Detta kombineras med stora köpcenter, ett stort center för kongresser med multifungerande mötesplatser på 14.000 kvadratmeter, två golfbanor, fritidsområden och temaparker öppna 365 dagar om året. Såväl San Agustín, Playa del Inglés, Maspalomas som Meloneras erbjuder besökaren stimulerande strandpromenader från vilka man kan se härliga vyer kombinerade med fantastiska soluppgångar.  För att göra denna rutt än mer intressant kan ett besök på de arkeologiska lämningarna i Punta Mujeres rekommenderas. Detta är ett arkitektoniskt smycke, hundra år gammalt, och handlar om de gamla invånarnas hushållsarbete och vardagsliv.

Mellan bergen finns vackra landskapsvyer och imponerande raviner, till exempel ravinerna i Tirajana och Arguineguín, som ger terrängen i väst och i öst dess karaktär. Inte heller lämnar ravinerna i Fataga, Los Vicentes, La Data eller Barranco de Chamoriscan, som mynnar ut i Maspalomas, besökaren oberörd.

Vy från utsiktsplatsen Degollada de la Yegua

Kommunens viktigaste stadsdel kallas “Tunte”. Det är ett ortsnamn som har sitt ursprung i urinvånarnas boplats med detta namn, en plats där de första spanjorerna bosatte sig efter erövringen. Tunte ligger vid foten av Morros del Pinar och bredvid flodbädden av ravinen Tirajana, på 890 m. höjd. Dess privilegierade läge mitt i kratern Tirajana har gjort att det blivit en knutpunkt mellan norra och södra Gran Canaria. Det är med rätta man är stolt över att här finns ett idealiskt läge för vandringar. I stadskärnan blandas diverse arkitektoniska stilar som en följd av historiens gång. En av de mest framträdande byggnaderna i traditionell stil är kyrkan San Bartolomé.

För ytterligare information om San Bartolomé de Tirajana rekommenderas ett besök på Turistkontoret.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.