Gran Canaria
Gran Canaria
Ön

Vår vaktpost mot öster


I Agüimes som vi ska till idag finns en pärla med ett namn som kan verka stötande om man inte känner till namnets ursprung, eftersom “Cabrón” kan betyda “skitstövel” på spanska. Vi ska nämligen till den mysiga stranden Playa del Cabrón, vars namn cabrón egentligen syftar på en gethanne eller getabock. Geten är det boskapsdjur som det finns flest av på Gran Canaria, nämligen mer än 100 000, och Agüimes är en av de kommuner där traditionsenlig boskapsskötsel bedrivs. Områdets lokala gastronomi bjuder på ett rikt urval av get- och killingkött som är mycket uppskattat av finsmakare.

Men låt oss nu tala om Havet. Från den Strand som vi idag har valt ut på vår färd över Gran Canaria kan du hitta fyren Faro Punta de Arinaga, som höjer sig elegant och syns på långt håll.

Fyren konstruerades enligt instruktioner från ingenjören Juan de León y Castillo.  Även om det som vi ser idag egentligen inte är originalkonstruktionen, och fyren inte är lika viktig som den var förr, är den fortfarande nödvändig för att markera kustlinjen på natten.

En vaktpost får ju inte tappa koncentrationen ett enda ögonblick, för då kan det hända en olycka, och en resenär som vill upptäcka saker inte får missa att besöka denna plats. Hela ön förtjänar att besökas, och en vaktpost, en fyr och en resenär har mycket gemensamt, så lämna inte en enda vrå outforskad!

Denna strand, som ligger i kommunen Agüimes, befinner sig i en påfallande platt trakt, där det 199 meter höga berget Montaña de Arinaga utmärker sig, ett berg som har förklarats som viktig natursevärdhet.  Antagligen var detta den första geografiska plats som fick namnet Arinaga och därefter fick ge namn åt hela trakten.

Arinaga är namnet inte bara på berget utan även på kusten i kommunen Agüimes, där floddalen Barranco de Balos mynnar ut.

Under historiens lopp har denna kusttrakt på Gran Canaria berikats med många olika naturvärden som, även om de inte uppskattas av alla vid första ögonkastet, tillhör denna plats. Området är naturskyddat och bör bevaras både på grund av sina naturvärden som för sin landskapsbild. Dess framträdande ekologiska värden med en stor biologisk mångfald finns dels i marken, dels i havet, som hyser många olika sorters fisk.

Det här är en idealisk plats för att dyka och den som kommer ner under havet kan lätt träffa på stjöstjärnan av arten Narcissia canariensis, en av Kanarieöarnas vackraste knallröda sjöstjärnor. I de sjögräsbevuxna områdena finns det gott om papegojfisk och vid klipporna visar havsabborrarna upp sig, eller så lurar bläckfiskar eller muränor bakom klippkanten, bland andra arter…

För dem som inte vill dyka ner i oceanen rekommenderar vi en liten promenad till fyren, ett bad på den mysiga stranden, som är nästan 300 meter lång, eller en promenad över in- och utflödena, grottor och urgröpningar i kustlinjen där havet kommer in och stänker kan vara nog så behagligt. Håll platsen ren och njut av omgivningarna, som vaktposten mot öster blickar ut över i uppmärksam tystnad.





Documento sin título
Vägbeskrivning

Från Las Palmas tar det cirka en halv timme att köra till Playa del Cabrón med bil. Kör vägen GC-1, mot Arinaga, sväng av vid korsningen El Cruce de Arinaga och följ skyltarna mot själva fyren, El Faro.

Väl framme kan du parkera bilen vid sidan av den asfalterade vägen och njuta av platsen.

Documento sin título
Qué visitar

Om du vill upptäcka kommunens naturomgivningar finns det två ställen som du inte får missa: Temisas och Guayadeque.

Vi rekommenderar grottmålningarna i Balos, som ligger i dalgången med samma namn, och som är en av de viktigaste hällristningarna på Kanarieöarna.

Kyrkan El Templo Parroquial de San Sebastián i Agüimes, är byggd av sten med en särskilt katedralliknande stil och med en fasad som utgör ett av de finaste exemplen på den arkitektoniska stilen kanarisk nyklassisism. Kyrkan förklarades som nationellt historiskt konstnärlig sevärdhet år 1981.

På besökscentrumet i Agüimes kan man lära sig om de olika typer av byggnader som finns och har funnits här, som bondgårdar, borgarhus, hantverkstäder, eremitkloster, kyrkor, kloster, arkeologiska fyndplatser...

På landsbygsrestaurangen Las Salinas i Cruce de Arinaga serveras get- och fläskkött samt olika typiskt kanariska rätter. Den gamla ladugården Las Salinas är både ett museum och en stor och märklig matsal.