Gran Canaria
Officiële toeristische website van Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Siteoverzicht
Gran Canaria
Het eiland

Agüimes ontdekken

Agüimes ontdekken

Agüimes biedt vele mogelijkheden om je vrije tijd te besteden. Je kunt er wandelen door het oude centrum en de parken en het vele natuurschoon, maar ook deelnemen aan de culturele activiteiten die het hele jaar door worden gehouden.

Een toeristisch hoogtepunt is zeker de parochiekerk van San Sebastián, een grote, kathedraalachtige kerk met een neoclassicistische gevel. Deze gevel is een van de mooiste voorbeelden van de neoklassieke bouwstijl op de Canarische eilanden. In 1981 werd de kerk dan ook erkend als nationaal monument.

Aan de Plaza de San Antón, vind je het Centro de Interpretación de Agüimes, een bezoekerscentrum waar je alles te weten kunt komen over de architectuur, kunst en geschiedenis van het oude centrum. De gebouwen die in Agüimes staan of ooit stonden zijn hier overzichtelijk ingedeeld in categorieën: boerenhuizen, burgerhuizen, handwerkplaatsen, kapellen, kerken, archeologische vindplaatsen enzovoort.

Als je graag de natuurlijke omgeving van de gemeente leert kennen, zijn er twee plaatsen die je beslist niet mag missen: Temisas en Guayadeque.

Temisas ligt in een schitterend landschap en is door de regering van de Canarische Eilanden uitgeroepen tot beschermde dorpskern.

Van hieruit heb je een uitzonderlijk mooi uitzicht op de Aguayro-rots en de grootste olijfboomgaarden van de gehele eilandengroep. Hier staat ook de kapel van San Miguel, uit de achttiende eeuw.

De Guayadeque is een diepe kloof (barranco) die het eiland doorsnijdt. Hier vind je de interessante grotnederzetting van Cueva Bermeja te vinden met de kapel van de apostel Bartolomeüs en gezellige restaurants, die zijn uitgehakt in het gesteente van de kloof. In januari en februari kun je hier bovendien de mooiste amandelbloesemroutes van het eiland rijden.

De Barranco de Guayadeque, een natuurmonument dat ook van groot cultuurhistorisch belang is voor het eiland, heeft een bezoekerscentrum (Centro de Interpretación) dat is gebouwd op een van de flanken van de kloof. Het centrum biedt een historisch panorama van de regio, van de oertijd waarin erosie en vulkaanactiviteit het landschap vormden tot het moderne bodemgebruik via de pre-Spaanse culturen en de daarop volgende kolonisatie.

Ook de Montaña de Agüimes is een interessante plaats om te bezoeken omdat hier archeologische vindplaatsen en grotten zijn waarin de oorspronkelijke Canariërs woonden en schilderden. De belangrijkste vindplaats is de Morro del Cuervo, waar bijzondere petrogliefen zijn gevonden.

In deze bergkloof bevinden zich ook de petrogliefen van Balos, die tot de mooiste prehistorische kunst van de Canarische Eilanden worden gerekend.

De stranden

Deze kustgemeente heeft natuurlijk ook een aantal stranden, waaronder de Playa de Vargas, die bekend staat als een van de beste plekken ter wereld voor extreem windsurfen. Jaarlijks worden hier wereldkampioenschappen, de 'Vargas PWA Wave Classic Grand Prix', gehouden waaraan de grote namen in de windsurfsport deelnemen. Pal aan het strand ligt ook een camping speciaal voor de beoefenaars van deze sport.

Maar ook onder water heeft Agüimes veel te bieden: voor duikers is het strand van El Cabrón de start voor een ontdekkingstocht langs een van de biologisch en ecologisch meest gevarieerde onderwaterlandschappen van de Canarische Eilanden.

In Agüimes liggen ook het strand van Arinaga en het strand van Balos. Deze twee stranden staan bloot aan passaatwinden, maar worden vooral in de zomer zeer druk bezocht.

Winkelen

Wie Agüimes bezoekt, zal versteld staan van het enorme aantal werkplaatsen waar oude ambachten worden beoefend. Deze werkplaatsen staan verspreid over het stadje. Kantwerk (calados), steenhouwerswerk, de oudste keramiektraditie van het eiland Gran Canaria en klederdrachten zijn slechts enkele voorbeelden van de vele ambachten die in de werkplaatsen van Agüimes met de hand worden gemaakt.

In het bureau voor toerisme van Agüimes vind je alle informatie over de ambachtsmensen die hier tegenwoordig een werkplaats hebben.

Voor verse producten van het land hoef je alleen maar naar een van de boerenmarkten in deze plaats te gaan. Bezoekers en inwoners kunnen elke donderdag (van 9.00 tot 14.00) tegenover het busstation van Agüimes en elke vrijdag (van 9.00 tot 14.00) bij de San José Obrero-kerk, in Cruce de Arinaga, kiezen uit een enorme verscheidenheid aan groenten en fruit uit de omgeving, naast bloemen, schoenen en andere producten.

In Cruce de Arinaga ligt ook het winkelcentrum La Zafra. Hier vind je sieraden, cadeauartikelen, reformwinkels en kledingzaken, alsook cafés en gezellige plekjes om te zitten.

Eten en drinken

Agüimes kan bogen op een lange traditie op het gebied van de volkskeuken. Gevulde soepen (met groente, waterkers...), vis, mojo-saus, vlees van de grill, bijgerechten of likeuren: alles wordt bereid volgens oeroude recepten uit het kookboek van de stad, ''Las Recetas de Agüimes'.

Ook de wijnbouw en kazerij behoren tot het gastronomisch erfgoed van Agüimes. Met de oorsprongsbenaming 'Señorío de Agüimes' zijn zelfs eerste prijzen in de wacht gesleept in wijnconcoursen op het eiland.

De belegen, jong belegen en jonge kazen uit Cruce de Arinaga en Temisas zijn het absolute hoogtepunt van regionale proeverijen van dit verrukkelijke Canarische product en van kaasbeurzen.

Ten slotte wordt ook het brood uit deze plaats alom geroemd, hetgeen tot uitdrukking komt in de volksspreuk: 'es más bueno que el pan de Agüimes' (het is zelfs nog lekkerder dan brood uit Agüimes).

In Temisas serveren ze huisgemaakte gerechten en streekproducten in kleine cafeetjes. Guayadeque blinkt vooral uit in vlees van het spit en de grill. In het historisch centrum vind je niet alleen bars en cafés, maar ook restaurants met traditionele gerechten. De grootste keuze vind je in Arinaga, waar ook verse vis en schaaldieren op het menu staan.

Meer mogelijkheden voor je vakantie
Kom Guayadeque verkennen, de betoverende vallei van Gran Canaria, met Turinka Canarias.

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.