Gran Canaria
Officiële toeristische website van Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Siteoverzicht
Gran Canaria
Het eiland

Tejeda ontdekken

Tejeda ontdekken

Tejeda ligt op 44 kilometer afstand van de hoofdstad van het eiland, Las Palmas de Gran Canaria. Vanaf de hoofdstad leidt de weg over het midden van het eiland, de carretera del Centro (GC 15) naar Tejeda. Deze vrij bochtige weg leidt door een prachtige omgeving via Santa Brígida y San Mateo naar Tejeda. Je kunt de 44 kilometer in ongeveer een uur met de auto afleggen.

Als je kiest voor het openbaar vervoer, ga je in Las Palmas de Gran Canaria naar het busstation en neem je buslijn 303 naar San Mateo, waar je overstapt op buslijn 305 naar Tejeda of buslijn 18, die het traject Tejeda - San Bartolomé de Tirajana - Faro de Maspalomas rijdt.

In het dorp Tejeda valt ook van cultuur en kust te genieten. Je vindt hier in het Museo de Esculturas Abraham Cárdenes een aantal beelden van deze bekende beeldhouwer, die uit Tejeda afkomstig is. Tejeda heeft ook een etnografisch museum, waar je een beeld krijgt van de geschiedenis van het eiland en het dorp.

In het centrum voor medicinale planten Centro de Plantas Medicinales, kun je kennismaken met de planten en bloemen die op het eiland en in Tejeda groeien, met informatie over hun gebruik in de geneeskunde, de cosmetica en de religie.

Tejeda is rijk aan archeologische vindplaatsen en als je geïnteresseerd bent in het verleden van het eiland mag je dit dorp niet missen. Je vindt hier grafgrotten, en grotwoningen met schilderingen en inscripties. Roque Bentayga is daar een voorbeeld van; een bijzonder door de natuur gevormd landschap dat voor de oorspronkelijke bewoners een heilige plaats was, waar offerandes werden gebracht aan de goden. Hier zijn ook de koningsgrotten, de Cuevas del Rey. In dit complex liggen woongrotten, graanschuren en andere uitgehouwen openingen in de rotsen met reliëfs en schilderingen die een religieuze betekenis hadden voor de inheemse bevolking.

Het Centro de Interpretación Degollada de Becerra in Tejeda is ook een bezoek waard. Het ligt aan de weg tussen Cruz de Tejeda en de vlaktes van La Pez. Het is een informatiecentrum over de lokale etnografie en een uitzichtpunt waar je als wandelaar van een prachtig landschap kunt genieten.

Het Archeologiepark Bentayga is een ecomuseum bij de Roque Bentayga met informatie over de grottencomplexen (Bentayga, Andén de Tabacalete, Cuevas del Rey en El Roquete) en de omgeving. De informatie omvat de complexen in een deel van het zuiden en westen van het eiland.

Bij een bezoek mag je de kerk van Nuestra Señora del Socorro eigenlijk niet missen. De kerk dateert uit 1921, en is verdeeld in drie schepen met grote raampartijen die voor een grote lichtinval zorgen. In het interieur is het recent in gebruik genomen altaarstuk het opvallendste element.

Ga zeker ook kijken bij het kruisbeeld La Cruz de Tejeda, waar je van het rustgevende uitzicht kunt genieten. Bij de ingang naar het hotel hier, een Parador Nacional, bevindt zich een groot stenen kruis, met daarnaast een marktje waar typische streekproducten worden verkocht.

Het belangrijkste symbool van Gran Canaria bevindt zich ook in Tejeda. Dit is de Roque Nublo, een enorme monolithische basaltrots van meer dan 70 meer hoog, die is ontstaan als gevolg van vulkanische activiteit in het Pleistoceen. De monolithische rots ernaast heet El Fraile (de broeder) omdat deze doet denken aan een in gebed verzonken monnik. Om de prachtige natuur in de omgeving te verkennen, kun je naar de pijnboombossen van Pinagua en Ojeda, en iets noordelijker het bos van Los Pechos. Overal in deze hooggelegen gemeente die het geografisch centrum van het eiland vormt, heb je prachtige uitzichten.

Winkelen

In het dorpscentrum is kunstnijverheid te koop van de lokale ambachtslieden. 

Maar je vindt de meeste kunstnijverheid en andere ambachtelijke, traditionele producten op het marktje bij Cruz de Tejeda, waar ook het hotel 'Parador Nacional Cruz de Tejeda' staat.

Elke dag kun je hier vanaf 's ochtends vroeg terecht voor typisch gebak waar Tejeda bekend om staat en een groot assortiment aan plaatselijke kunstnijverheid. Naast de Parador zijn hier een aantal restaurants en cafés waar je een terrasje kunt pakken.

De lokale ambachtslieden maken producten van messing en steen, rieten manden en matten, aardewerk, leer en allerlei textiel, zoals het typisch Canarische kantwerk.

Eten en drinken

In de gastronomie van het dorp zijn amandelen het meest kenmerkende ingrediënt, want Tejeda is beroemd voor zijn gebak en zoetwaren.

Voorbeelden hiervan zijn bienmesabe, wat 'smaaktmegoed' betekent en marsepein. Voor beide worden gemalen amandelen gebruikt en bienmesabe wordt meestal met ijs geserveerd.

In de restaurants van Tejeda zijn ook de typisch Canarische gerechten te vinden op basis van geiten- en rundvlees en allerlei soepen en stoofpotten, zoals caldo de papas (aardappelstoofpot) en potaje de berros en potaje de jaramagos (waterkerssoep en soep met heeskruid).

Dagtochten naar Tejeda
Tripgrancanaria organiseert tochten naar plaatsen in het binnenland van het eiland waaronder Tejeda en Roque Nublo.
OKGranCanaria neemt u mee op een tocht vanaf Arucas aan de kust naar de bergen midden op het eiland

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.