Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Gastronomi

Recept från blandön. Chef Thomas Leeb. Gran Canaria.

Så här tillagas Grillad svart spädgris med apelsin, soja och lök från Gáldar', av chef Thomas Leeb

FÖRSTA STEGEN
a) Ingredienser (för 4 personer)


1 en liten svart spädgris
2 kg inhemska apelsiner
1 dl soja
4 vita lökar från Gáldar
3 nejlikor
70 gr farinsocker
Salt
Svartpeppar från kvarn
Salt Maldon

b) Andra ingredienser
100 gr puré av sötpotatis
20 gr puré av röd grillad paprika
20 gr aioli med mandel från Tejeda
50 gr gröna malda pistagenötter
10 gr kaviar från kanarisk olivolja
10 gr krispiga brödtärningar

TILLAGNING


Man skär spädgrisen i sex delar och kryddar med salt, den läggs i en vacuumpåse och kokas i 16 timmar till 69 grader.

Man tar därefter bort köttet från benen och formar en platta som man mycket försiktigt täcker med spädgrisens skinn. Låt det stå och vila i 12 timmar. Under tiden gör man i ordning såsen och lägger i bortskurna bitar från spädgrisen Man låter den koka i 20 minuter, sila och ställ åt sidan.

Man skär plattan med spädgrisen i fyrkanter och bryner lätt i stekpanna på båda sidor. Serveras tillsammans med de andra tillbehören och ingredienserna. I en skål bredvid serveras sötpotatismoset och såsen.

Recept [PDF - 375 KB]

Grillad svart spädgris med apelsin, soja och lök från Galdar
CHEFENS INSPIRATION


Thomas Leeb förklarar sitt recept så här för oss: "Jag skapade denna rätt och använde mig av en fet och dramatisk ingrediens som ju vår stekta spädgris är.
Jag föredrar att steka den och mildra den med lokal bitter apelsin och med sötpotatis som skänker sötma. Sojan och nejlikan, en mycket använd krydda i mitt hemland Österrike, som lägger till en tusch av fjärran östern. Små utsmyckningar avslutar fint denna rätts gestaltning som, varför inte, är vår svarta spädgris. Smaklig måltid!"

Grillad svart spädgris med apelsin, soja och lök från Gáldar
Grillad svart spädgris med apelsin, soja och lök från Gáldar

Documento sin título
Vem är Thomas Leeb?

Thomas är en kock som ursprungligen kommer från Österrike men numera bosatt på Gran Canaria sedan många år.

Thomas kommer från en familj med en stark hotell- och restaurangtradition, och återvänder till Gran Canaria efter att ha utbildat sig i flera år och arbetat i flera spanska städer på fastlandet, där han öppnade restaurangen Thomas Algo?, som blev en succé, innan han tog över det framstående hotellet Hotel Santa Catalina, ett hotell med anor som ligger vid marinan i Las Palmas de Gran Canaria. I slutet av 2017 blir Thomas chefskock i koncernen Grupo M&M, som har stora restauranger på ön.

En egen kombination med vilken han erhållit erkännande med 1:a solen i guiden Repsol 2014 och den 2:a solen 2015 bland andra utmärkelser.

6:e Hemliga ingredienser 'matförbättring'

Den svarta spädgrisen från Gran Canaria är en speciell skyddad ras som är inkluderad i den officiella katalogen över lantbruksraser i Spanien. Mycket omtyckt i den kanariska gastronomin. (Se här mer info)

Om du är intresserad av lantbruk rekommenderar vi att du besöker Granja del Tío Isidro, i orten Jinámar. En traditionell lantgård som är gjord iordning för att ta emot turister. De har en kreaturranch med inhemska arter av kor, fåret peli-buey och den svarta kanariska grisen.
Produktionen 'IslaMezclada' har ett samarbete med den kanariske keramikern Gustavo García Cruz.
Du kan på denna FB-sida se hans arbeten, hans märke INusuall och hans exemplar av samtida krukmakeri.

+ information om hantverkare på ön på FEDAC.
Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.