Gran Canaria
Gran Canaria
Het eiland

Feesten en festivals

Feesten en festivals

Het Fiesta de La Rama (feest van de boomtak) dat in Agaete wordt gevierd is één van de meest bijzondere feesten van het eiland Gran Canaria. Dit feest ter ere van de beschermheilige van de gemeente Nuestra Señora de Las Nieves is al in 1972 erkend als een feest van nationaal toeristisch belang.

Op 5 augustus vindt de viering ter ere van de heilige plaats, maar de dag ervoor, op 4 augustus, is het Fiesta de La Rama, waarbij duizenden mensen in een optocht door het dorp met dans en muziek takken met zich meedragen naar het heilgdom van de Virgen de Las Nieves.

Het Fiesta de La Rama is mogelijk afkomstig van de riten waarmee door de inheemse bewoners om regen werd gevraagd - zij droegen takken van de bergen van Tirma naar de zee en sloegen vervolgens met de takken op het water. Hierbij werd gezongen om de goden goed te stemmen. Bij het Fiesta de la Rama in Agaete wordt niet met de takken op het water geslagen, maar worden ze als offerande aan de beschermheilige van de stad aangeboden.

Het tweede grote feest wordt op 8 december gevierd: Fiestas de la Concepción. Dit is het kerkfeest van de gemeente. De Fiestas de San Pedro vinden plaats op 29 juni in de Vallei van Agaete en ook hierbij worden op de dag ervoor, 28 juni, takken vanuit de bergen omlaag gedragen, vanaf het pijnbos Tamadaba naar San Pedro.

Het traditionele carnaval wordt ook met veel tradities gevierd, waarbij de begrafenis van de sardine ('Entierro de la sardina') wel een heel bijzondere is.

Geschiedenis

Het grote aantal archeologische vindplaatsen in Agaete geeft het belang aan van deze plaats voor de oorspronkelijke bewoners vóór de Spaanse verovering van Gran Canaria, die in de vijftiende eeuw plaatsvond. De Spanjaarden gebruikten Puerto de Las Nieves om de verovering van het noorden van het eiland volledig te maken.

Na de verovering die in 1483 een feit was, werd Alonso Fernández de Lugo als burgemeester van Agaete en gouverneur van de regio benoemd. De verering van Fernández de Lugo voor de Virgen de las Nieves gaf later de naam aan de haven, Puerto de Las Nieves.

De economie kreeg een impuls door het aanplanten van wijngaarden en suikerfabrieken, waardoor de bevolking in de regio toenam en Puerto de Las Nieves de verbinding werd met de Europese markten. Vanaf de zestiende eeuw was Agaete dé uitvalshaven voor schepen op weg naar het noorden van Europa.

Na deze gouden tijden was sprake van een sterke teruggang in de export van suiker en Agaete is toen twee eeuwen lang, tot in de negentiende eeuw, van minder betekenis geweest. Vanaf die tijd echter ging het de handelaren in Agaete weer voor de wind door de kweek van de schildluis voor de rode kleurstof en de tomatenteelt. De bouw van een havenpier bevorderde ook de handel met de overige eilanden.

Geografie

Agaete ligt in het noordwesten van het eiland Gran Canaria. De gemeente heeft een oppervlakte van 45,5 vierkante kilometer en de dorpskern ligt op slechts 43 meter hoogte.
De topografie van deze kleine gemeente wordt gekenmerkt door steile hellingen en diepe dalen. De drie belangrijkste bekkens zijn: El Risco, Guayedra en Agaete, met in het binnenland een hoogte van 1180 meter in het berggebied, waar het pijnboombos 'Pinar de Tamadaba' ligt.

Dankzij de geografische ligging in het noordwesten, wordt Agaete niet aan de passaatwinden blootgesteld. Daarom valt er door het jaar heen in Agaete weinig neerslag en schijnt de zon gemiddeld 2400 uur per jaar, wat zorgt voor een warm en aangenaam klimaat. Hierdoor is het één van de drukst bezochte dorpen met meer toerisme dan de andere dorpen in het noorden van het eiland.

Economie

Tot in de negentiende eeuw was de economie van Agaete gebaseerd op de landbouw en de export van die producten. Tegenwoordig is de dienstensector het belangrijkst, en dan vooral de horeca en restaurants. Dit is te danken aan de ontwikkeling die het toerisme op het eiland Gran Canaria heeft doorgemaakt. Toch spelen, ondanks de schaarste aan water, ook de landbouw en de veeteelt nog een belangrijke rol in het economisch leven van de gemeente.

De meest verbouwde producten zijn tropisch fruit, koffiebonen en sinaasappelen. De veeteelt in Agaete levert de melk voor de ambachtelijke bereiding van een heerlijke geitenkaas.