Gran Canaria
Gran Canaria
10 redenen om terug te komen

Schatten van de zeebodem

Het geheim van Gran Canaria. Wat we nooit hardop zeggen

Gran Canaria begint niet bij het strand. Zeker niet. Het begint al veel eerder, verborgen in de dieptes van de zee. Het is op de zeebodem waar het indrukwekkende landschap begint dat zich vervolgens uitstrekt in de vier windrichtingen van het eiland en dat maakt dat Gran Canaria bekend staat als een continent in het klein.

Zeebodem Gran Canaria

De zee rond het eiland vormt in zekere zin een afspiegeling van de zeven wereldzeeën. Iemand heeft hier enorm zijn best gedaan om rond één eiland een complete selectie uit alle zeeën bijeen te brengen. Duikers treffen bij Gran Canaria namelijk zowel enorme wanden aan die eindigen in diepzeetroggen, monumentale inzinkingen van de zeebodem die ware explosies veroorzaken van flora en fauna, grotten van vulkanische oorsprong, “duinwoestijnen” met talloze scheepswrakken… Kortom, een concentratie van het beste uit alle oceanen. En dan is er nog iets anders wat het eiland voor duikers uniek maakt: de temperatuur, die op Gran Canaria een verhaal apart is.

Zeesterren Gran Canaria

De Atlantische Oceaan die het eiland omgeeft, sluit naadloos aan bij de behoeften van duikers, en wel op een manier die uitzonderlijk is voor deze breedtegraad. In de winter zijn de temperaturen hoger dan in maart en april, wanneer zich de sterkste temperatuurdalingen voordoen. Het warme water dat wordt meegevoerd door de Golfstroom garandeert midden in de winter op een diepte van 25 tot 30 meter temperaturen van rond de 20 graden. Daarna “daalt” de temperatuur tot 18 graden in de lente en stijgt vervolgens naar een maximum van 26 graden in de zomer.

Mariene dekens Gran Canaria

Zelfs een gigantische verwarmingsinstallatie had het niet zo nauwkeurig kunnen regelen. Het is dan ook logisch dat wie hier voor het eerst gaat duiken werkelijk verrast wordt. Je ontdekt dat je urenlang kunt duiken met slechts een dun neopreenpak aan zonder dat er ook maar de geringste onderkoeling optreedt.

Vanzelfsprekend is dit onderwaterklimaat niet alleen een genot voor bezoekers, maar ook een paradijs voor het dierenleven, dat hier een overweldigende variëteit laat zien. Ellenlange murenen, citroenbaarzen, barracuda’s, schildpadden, alfonsito’s, ringbrasems, kogelvissen en tandbaarzen tot 30 kilo zijn enkele voorbeelden van de natuurschatten die de zeebodem rond het eiland te bieden heeft.

Meisje duikt naast koraal

Deze onderwaterwereld wordt gecompleteerd door diverse kunstmatige riffen, die op strategische plaatsen zijn neergelegd door instellingen als de Universiteit van Las Palmas de Gran Canaria en die als katalysator fungeren voor het onderwaterleven.

Een verdere attractie wordt gevormd door de talloze scheepswrakken, die vrijwel allemaal op bereikbare dieptes liggen waar decompressie niet nodig is, vaak op kiezelbodems waar het visbroed bij miljoenen gedijt. Alles bij elkaar vormt dit een groot maritiem Gran Canaria, een lustoord voor vele Europese duikers die hier hun kans schoon zien om midden in de winter hun zuurstofflessen om te binden. 

Daarbij komen nog de wedstrijden voor duikers en onderwaterfotografen; de grote hoeveelheid duikverenigingen die allerlei soorten duikuitrustingen ter beschikking stellen; de diverse duikscholen verspreid over het hele eiland; de gedetailleerde kaarten aangeboden door het eilandbestuur waarop de beste duikplekken staan aangegeven en het feit dat duiken perfect gecombineerd kan worden met andere watersporten. Alles bij elkaar maakt dit dat Gran Canaria, op maar een paar zwemslagen afstand van Europa, de ideale duikbestemming vormt.