Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
image01
image01
image01
image01
image01
image01
Naturen

En superkoncentrerad natur

Naturen lever i ilfart på Gran Canaria

Det är svårt att berätta. Hur ska jag kunna förklara att en hel planet får plats på en ö vars yta är mindre än 50 km. i diameter? Men det är faktiskt så. Gran Canaria rymmer en miniatyrkontinent, med två jordhalvor, med två helt skilda utseenden. En halva full av stränder och en annan, mindre känd, full av berg och slingrande raviner som föds i bergstrakten och slingrar sig ner till havet.

Det är svårt att berätta. Hur ska jag kunna förklara att en hel planet får plats på en ö vars yta är mindre än 50 km. i diameter? Men det är faktiskt så. Gran Canaria rymmer en miniatyrkontinent, med två jordhalvor, med två helt skilda utseen
Ett undangömt hus mellan blommande mandelträd

Inte långt från  stojet och stimmet som täcker stränderna finns det ett vilt naturligt landskap som lever sitt eget liv tack vare det gynnsamma klimatet på denna del av klotet. Ett klimat som utformar denna mikrovärld av varierande landskap.

Tänk dig att promenera i din hemstad och se hur vädret växlar bara genom att runda en hörna. Det växlar en gång och sedan igen enbart genom att korsa en gata. Men detta, just detta, är vad som händer på ön Gran Canaria. Allt eftersom du lämnar kusten bakom dig dyker det upp klimat och landskap så vitt skilda att de inte ens verkar vara släkt. Ibland inte ens avlägsna kusiner.

Bentayga i motljus
Vy över Caldera de Bandama

Pinjeskogar. Laurisilva. Raviner som trasslar in sig mellan bergen och slänger sig huvudstupa ut när de närmar sig havet. Ett månlandskap som lever ovan molnen i bergstrakterna. Palmlundar på utflykt och undangömda vrår som döljer Makronesiens säregna flora. Dessutom ett långt och syrerikt nät av stigar, caminos reales, som utbreder sig i bergen och som tillåter besökaren att vandra mellan pinjer och ormbunkar, drakblodsträd och andra inhemska växter.

Vandrare som går runt en damm i Gran Canarias bergstrakter

dra. Vandra och andas. Mitt i naturen på en ö där 43% av ytan är beskyddat. På en ö som av Unesco har kvalificerats som Biosfärreservat. Vandra nära havet, eller genom skogar eller på små kostigar som förenar byarna. Gå under det magiska scenariot som vattenfallen formar under de år då det regnar, eller bredvid rännilar som är på väg att gömma sig i dammarna på Gran Canaria. 

Visst är väl detta hopkok av ingredienser mitt i Atlanten lite svårt att förklara. Det är komplicerat att berätta att Gran Canaria är en miniatyrkontinent. Kanske skulle du vilja komma hit och se det med egna ögon.

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.