Gran Canaria
Den officiella webbsidan för turism på Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Sitemap
Gran Canaria
Naturen

Terräng och klimat

Terräng och klimat

Gran Canaria har en nästan rund form med högsta punkten i mitten av ön. Det ger den en konisk profil, fårad av djupa raviner som strålar ut som en solfjäder av branta fördjupningar, kratrarna. Det finns emellertid en stor skillnad mellan den mjuka reliefen i den nordöstra delen och den abrupta orografin i sydvästra delen av ön.

Klimatet på Gran Canaria är milt hela året och beroende på väderstreck och höjdnivåer bildas olika mikroklimat som delar ön i tre klimatområden: i nordöst  den kanariska passadvinden eller den fuktiga ön, i sydväst den torra ön och över 1500 m höjd, bergen. Denna mångfald är vad som formar Gran Canarias växlande landskap och som gjort den förtjänt av smeknamnet Miniatyr­kontinenten.

Det är viktigt att känna till Gran Canarias särdrag i relief och mikroklimat för att kunna välja rätta färdleder såväl som rätt skodon och klädsel för varje plats.

Nät av stigar

Öns geografi genomkorsas av ett unikt och invecklat nät av stigar, allt från lätta skogsstigar, kungsstigar eller ridvägar till leder som endast är lämpliga för experter.

Öns dimensioner och dess vilda relief ger plats för mängder av vackra leder, av varierande längd och med stor höjdskillnad.  I vissa fall kan dessa färdleder sträcka sig "från kust till berg", vara nästan raka och med liten höjdskillnad om de följer flodfårorna, eller de kan vara slingrande och ordentligt backiga om de korsar dessa.

Utrustning

Det är inte nödvändigt att ha en avancerad utrustning. Vandrarkängor rekommenderas som är rejäla och vattentäta och som stöder vristen, gympaskor lämpar sig endast för kortare sträckor. Förutom i trakter utan vegetation bör man inte gå i korta plagg eller tunna material såsom shorts, linnen, etc.

Förutom den lilla men tillräckliga 30 liters ryggsäcken rekommenderas käpp eller teleskopisk vandringsstav för att klara av de svåraste nedstigningarna samt en mobiltelefon för säkerheten.

Miljö- och personliga rekommendationer

Mer information

Cookies gör det möjligt för oss att erbjuda ett bättre innehåll. Genom att använda vår webbsida godkänner ni det. Om ni fortsätter att anlita sidan bedömer vi det som att ni tillåter användningen.