Gran Canaria
Officiële toeristische website van Gran Canaria
Silueta Gran Canaria Siteoverzicht
Gran Canaria
Natuur

Landschap en klimaat

Landschap en klimaat

Gran Canaria is een bijna rond eiland met het hoogste punt in het midden van het eiland. De conische vorm van het eiland wordt doorsneden door diepe ravijnen die zich rondom in de richting van de zee uitstrekken en diepe kraters, de calderas. Maar er zijn ook verschillen: het noordoosten loopt veel minder sterk af dan het steile zuidwesten.

Het klimaat van Gran Canaria is het hele jaar door zacht en afhankelijk van de ligging of de hoogte komen er verschillende microklimaten voor. Deze verdelen het eiland in drie verschillende klimaatgebieden: in het noordoosten is het vochtig, in het zuidoosten juist droog en boven de 1500 meter hoogte, het gebied dat las Cumbres (de toppen) wordt genoemd, heerst een bergklimaat. Deze diversiteit zorgt ook voor het wisselende landschap van Gran Canaria en de bijnaam van het eiland 'continent in miniatuur'.

Het is belangrijk om deze verschillen in klimaat en landschap van Gran Canaria te onderkennen om een goede keuze te kunnen maken voor de route, het schoeisel en de kleding voor een wandeltocht.

Padennetwerk

Het eiland wordt doorsneden door een dicht netwerk van wandelwegen die uiteenlopen van gemakkelijk te belopen bospaden en traditionele eeuwenoude wandelwegen tot smalle paden die meer geschikt zijn voor ervaren wandelaars.

Het eiland heeft door zijn bergachtigheid een groot aantal prachtige relatief korte tochten met een groot hoogteverschil. Afhankelijk van de gekozen route, kunnen deze tochten van de kust naar de bergen toelopen, in een relatief rechte lijn langs de ravijnen waardoor de hoogteverschillen tijdens de tocht beperkt blijven - of zich juist door de dalen en bergen heen slingeren waarbij u veel klimt en daalt.

Uitrusting

U heeft geen specialistische uitrusting nodig. Draag goede bergschoenen die stevig en waterdicht zijn, met een goede ondersteuning van de enkels. Sportschoenen zijn alleen voor kortere wandelingen geschikt. Behalve in zones met weinig begroeiing is het beter om niet te kwetsbare kleding, shorts of mouwloze tops te dragen.

Behalve een kleine rugzak van 30 liter zijn de meest aangewezen attributen een paar telescopische wandelstokken om gemakkelijker grote hoogteverschillen aan te kunnen en uiteraard een mobiele telefoon voor de veiligheid.

Advies voor wandelaars en het milieu

Meer informatie

Wij gebruiken cookies om u beter van dienst te kunnen zijn. Door van onze diensten gebruik te maken, gaat u akkoord met het gebruik van cookies. Als u verder gaat, gaan wij ervan uit dat u akkoord gaat met het gebruik hiervan.