Gran Canaria
Gran Canaria
Cultuur

Dit eiland is een feest

Dit eiland is een feest

Vanaf het moment dat het lente wordt barsten op het 1500 vierkante kilometer grote Gran Canaria de feesten los. Letterlijk, wel te verstaan. 

De bewoners van de 21 gemeentes die het eiland kent en die op hun beurt weer zijn onderverdeeld in dorpjes, parochies en buurten, hebben altijd wel een reden om iets te vieren. Het weer gooit er in ieder geval geen roet in het eten.

[] La banda de Agaete hace sonar la música en plena calle
[] Chicos jugando con el agua en la fiesta de Lomo Magullo

Overal waar in de zomer vuurwerk wordt afgestoken is wel een feest – kom meedoen. Koop een strohoed bij een marktkraampje, iets te drinken bij een volgende kraam en laat u meevoeren. Vergeet de ernst van het leven maar even. 

Hebt u een reden nodig om mee te doen? Dat is niet nodig. Het feest op zichzelf is al reden genoeg. Hoewel ze op Gran Canaria zelf verschillende redenen hebben om de zomer uitbundig te vieren met concerten in de avond en dansfeesten op de pleinen. De eerste reden heeft te maken met de katholieke tradities op het eiland. Al eeuwenlang worden beschermheiligen en andere heiligen vereerd die elk een eigen feest hebben. Tijdens die feesten worden de heiligen geëerd door honderden in klederdracht uitgedoste eilandbewoners. De processiegangers torsen grote hoeveelheden groenten, fruit en visproducten met zich mee, terwijl gitaren en andere instrumenten voor de muziek zorgen.

[] Un grupo de vecinos ríe en las fiestas de Agüimes
[] Noche de San Juan en la playa de Las Canteras

Het belangrijkste religieuze feest vindt op 8 september plaats ter ere van de Virgen del Pino in het dorpje Teror. Duizenden pelgrims bieden hun offerandes aan in een omgeving van traditionele dorpsstraatjes met versierde balkons, onder eeuwenoude laurier- en apenbomen. De offerandes worden op traditionele karren vervoerd die worden omgeven door eilandbewoners in traditionele klederdracht. Een ware zee van pelgrims komt deze dagen 's nachts vanaf alle uithoeken van Gran Canaria naar deze Mariafeesten gelopen. Sommigen lopen de pelgrimstocht om hun dank te betuigen, andere mensen lopen de tocht voor hun plezier. 

Een andere reden om te feesten is dat de zon van het eiland zelfs de meest zwaarmoedige geesten verlicht. Nachtelijke feesten, sportevenementen, traditionele dansen, openluchtbioscopen en concerten met traditionele muziek wisselen elkaar af terwijl de feesten in elkaar overlopen. Op het eiland wordt maandenlang gefeest en elke denkbare activiteit kan aanleiding voor een feest zijn. Ook dit nemen de eilandbewoners serieus op.

[] Rostro de un chico riendo en las fiestas del barro
[] Una pareja se abraza en las fiestas del Charco

Zo wordt in Santa Brígida een feest georganiseerd rondom een duik in de modder. In Telde gooien de dorpsbewoners elkaar nat met emmers water en alles waarmee je maar met water kunt gooien - en maken daar een feest van. En dan is er nog de processie te water die de vissers organiseren voor de Virgen del Carmen.

Er wordt over het hele eiland een groot aantal van dit soort feesten georganiseerd. Maar er is nog meer. Er is nog een derde reden waarom het eiland feestviert. Want een aantal van al die vieringen is geworteld in de tradities van de oorspronkelijke Canariërs. Het bekendste van deze traditionele feesten is 'La Rama', een feest dat in het dorp Agaete zijn hoogtepunt kent. Tijdens het feest van la Rama (letterlijk: de tak) loopt een grote menigte mensen vanuit de bergen waar takken zijn geplukt naar beneden naar de zee, vergezeld door muziekgroepen.

[] Un cabezudo inicia la marea festiva de la Rama de Agaete
[] Los pescadores honran a su patrona en las Fiestas del Carmen

De feestelijke optocht begint voor dag en dauw komt 's middags bij de kust aan waar een moderne interpretatie plaatsvindt van een voorvaderlijke traditie – er wordt om regen gesmeekt door met de meegebrachte takken op het water te slaan. 

Het feest 'El Charco' (de modderplas) heeft ook zijn wortels in de tijd van vóór de Spaanse verovering en wordt alleen in het dorp San Nicolás gevierd. Elk jaar wordt op 11 september met vuurwerk het startsein gegeven voor een spektakel waarbij honderden mensen al dan niet met een rieten mandje in een soort modderplas springen vlakbij een prachtig strand. Ze proberen daarbij met de hand harders te pakken te krijgen, een vissoort die zich niet gemakkelijk laat vangen. Het is een unieke happening. Net zo uniek als dit eiland dat altijd op de één of andere manier, door het klimaat en door haar bewoners, een blije uitstraling heeft. Op Gran Canaria kan de bezoeker maandenlang van muziek, volksfeesten, traditionele feesten en processies genieten zonder ook maar een moment pauze te nemen.

Bekijk de culturele agenda