Gran Canaria
Gran Canaria
Gastronomie

De heerlijke Queso de Flor

De geschiedenis van een kaas die net zo geweldig is als het leven zelf

In Montaña Alta, een kleine plaats in de bergen bij Santa María de Guía, besloten ze op een goede dag dat ze het recept van de 'Queso de Flor' niet langer geheim wilden houden. Het recept van de meest aparte kaas van het eiland was eeuwenlang van moeder op dochter overgedragen, en van vader op zoon... en heel soms aan een verder familielid. En dat gebeurde alleen in uitzonderlijke omstandigheden, uitzonderljker dan een blauwe tomaat of slecht weer in Maspalomas

Maar op een goede dag besloot een van de beste kaasmaaksters dat iedereen de aparte smaak van de kaas van Flor de Guía moest kunnen proeven. En dat het een mooie aanvulling was op de tafels waar mensen genoten van de gerechten van Gran Canaria, zoals ropa vieja (stoofpot met kikkererwten) en papas arrugadas (zoute aardappeltjes) overgoten met de goede wijn van het eiland. En dat iedereen die het oude centrum van Guía bezocht de kaas vooral niet mocht missen.

Daarom werd besloten dat er altijd 'Queso de Qlor' moest staan op de toonbank van de bar van Santiaguito Gil en de winkel van Arturo, op de weg naar Gáldar. En dat ook de rijkste man in de hoofdstad van deze kaas moest kunnen genieten. Een man die als hij 's nachts niet kon slapen de voorraadkast opentrok om een heerlijk broodje met goede kaas voor zichzelf te maken. 

Maar ook de man die altijd zijn kleren bij de duurste winkels in het buitenland bestelde. En zijn bolhoed uit Londen liet komen. En die rondreed in een limousine die op het eiland een unicum was. Deze zelfde man liet alles uit het buitenland komen en was nooit geïnteresseerd in de heerlijke gerechten van Gran Canaria, een eiland dat in gastronomisch opzicht zoveel rijkdom heeft te bieden.

En daarom besloten de kaasmakers van Montaña Alta, Tres Cruces, Lomo del Pino, Barranco del Pinar, Fagagesto en Fontanales, en de kaasmakers van het caserío de Marente... kortom allemaal waren ze het erover eens dat de kaas aan de man gebracht moest worden. Dat het hele eiland moest weten wat een geweldige kaas de 'Queso de Flor de Guía' is.

Zo werd de kaas op het eiland ook buiten de dorpen beroemd, tot aan de hoofdstad en verder. En zo is de kaas nu overal op het eiland te vinden, een zoete en soms licht gezouten kaas. Net als het leven zelf.


Praktische informatie

Meer weten over de bereiding van de Queso de Flor?
Ga naar het Casa del Queso in Montaña Alta, het centrum van de kaasmakerijen. (begeleide bezoeken voor groepen op aanvraag)

In het ‘Kasa de Guía’ kunt u kaasproducten proeven.
(Proeverij met uitleg voor groepen, in de buurt van het oude centrum van Santa Mª de Guía)