Gran Canaria
Gran Canaria
Stranden

Maspalomas

Duinen aan de voet van de vuurtoren

De Vuurtoren van Maspalomas ligt in het zuiden van Gran Canaria, midden in een van de meest bezochte kuststreken van Europa. Maspalomas, Playa del Inglés en Meloneras bieden een ruim aanbod aan hotels en appartementen, talloze mogelijkheden om overdag te ontspannen en een aantrekkelijk nachtleven rondom de stranden. Op het enorme strand is plek voor wandelaars, surfers en nudisten die ongestoord op de rustige plekken van de zon kunnen genieten.

Maar Maspalomas is niet alleen bekend vanwege zijn enorme duingebied aan zee en zijn goede klimaat. Gezichtsbepalend is ook de oude Vuurtoren, die de eerste toeristen heeft zien arriveren en vervolgens de verandering van het gebied in vakantiebestemming mocht meemaken. Immers, sinds de eerste bezoeker besefte dat dit kilometerslange strand permanent gezegend is met heerlijk weer is de Vuurtoren van Maspalomas een stille getuige geweest van duizenden zonnige dagen, huwelijksreizen, zwempartijen en strandwandelingen.

[] Faro de Maspalomas
[] Dunas de Maspalomas

Het besluit tot de bouw van de toren dateert uit 1861. De werkzaamheden zouden 28 lange jaren duren. In die tijd was het gebied woestijnachtig en verlaten, afgezonderd van de rest van het eiland. Voor de bouw van de 55 meter hoge toren moest een speciale kade worden aangelegd met een platform voor het laden en lossen van materiaal, dat alleen over zee kon worden aangevoerd.

Het licht van de vuurtoren werd op 1 februari 1890 voor het eerst ontstoken. Het was toen het enige gebouw aan het eind van een langgerekte zandstrook die begon bij wat nu Playa del Inglés is en ophield in de buurt van Oasis de Maspaloma. De toren was het oriëntatiepunt voor de stoomboten op de routes tussen Europa, Afrika en Amerika. 

[] Playa de Maspalomas

Vandaag de dag is de omgeving van de vuurtoren compleet veranderd. Hij bevindt zich nu aan het begin van een drukbezochte wandelzone met talloze restaurants en cadeauwinkels. Het is een ideale plek om te winkelen, uit te rusten na een dagje strand, uit eten te gaan of gewoon iets te drinken aan de lange waterlijn.

Op enkele passen van de boulevard genieten badgasten en wandelaars van het witte strand dat het begin vormt van Natuurgebied Dunas de Maspalomas met haar drie ecosystemen: El Palmeral (het Palmbomenbos), La Charca (de Plas) en Las Dunas (de Duinen). Dit hele gebied vormt een natuurlijke omgeving van uitzonderlijke waarde.

Help ons de duinen van Maspalomas te beschermen

Help ons te voorkomen dat een van de kostbaarste natuurlijke schatten in het zuiden van Gran Canaria verdwijnt, door de milieuwaarden te behouden en het voortbestaan ervan te garanderen.

Alleen met jouw hulp kunnen we ervoor zorgen dat dit natuurlijke paradijs nog vele jaren intact blijft.  Loop altijd in de gemarkeerde gebieden en op de gemarkeerde paden.

Lees hier meer over hun aanbevelingen:

https://www.grancanaria.com/turismo/nl/stranden/maspalomas/ayudanos-a-proteger-las-dunas-de-maspalomas/

Het strand kent ook stille, afgelegen stukken waar nudisme kan worden beoefend. Het nudistengebied begint bij kiosk nummer 5 en loopt door tot Playa del Inglés. Surfers treffen elkaar op hun beurt in de bocht waar Maspalomas en Playa del Inglés bij elkaar komen.

[] Un padre juega con su hija en la orilla de la playa

Op steenworp afstand van El Palmeral de Maspalomas ligt het beschermde natuurgebied La Charca, een brakwaterzone tussen de zee en de duinen waar trekvogels uitrusten op hun reis van Europa naar Afrika. Bij La Charca beginnen de weidse duinvelden die voortdurend van vorm veranderen onder invloed van de oceaanwinden.

Als we vanaf de Vuurtoren langs het strand richting de duinen lopen, komen we bij Punta de Maspalomas, dat aansluit op Playa del Inglés. Feitelijk is het hetzelfde strand, dat op dit punt van naam verandert. Voor veel bezoekers vormt de wandeling van het ene eind naar het andere al snel onderdeel van een gezonde dagelijkse routine. 

[] Vista aérea de la playa y dunas de Maspalomas

Er is veel veranderd sinds 1861, maar Maspalomas is nog steeds de perfecte plek om te ontspannen, te genieten van de zee of gewoon lekker te zonnen. Dat zal nooit veranderen. Eveneens onveranderd is de trouwe vuurtoren, die voorheen waakte over de schepen die de Atlantische Oceaan overstaken en nu jaloers naar de badgasten kijkt die hun dagen doorbrengen in het milde zonnetje van Maspalomas.