Gran Canaria
Gran Canaria
Sport

Traditionele sporten

Spelen uit het verleden, heden en van de toekomst

De Canarische Eilanden kennen een eeuwenoude traditie. Een traditie die de eilanders van nu nog net zo enthousiast maakt als de Canariërs die in het verleden de eilandengroep bevolkten. Al honderden jaren lang.

Als een boom die elk jaar dikker wordt, wordt ook generatie na generatie de beoefening van sporten die teruggaan tot de inheemse cultuur van de Canariërs bewaard. Deze sporten ontstonden in de tijd vóór de verovering door de Spanjaarden.

Op Gran Canaria, en op alle Canarische Eilanden zijn er sporters te vinden die de traditie van het vechten met stokken en de 'Lucha Canaria', het Canarische worstelen, levend houden. Deze laatste sport maakte deel uit van de inheemse cultuur en wordt tegenwoordig op alle zeven eilanden beoefend. Al eeuwenlang is dit een levende traditie, waarbij de teams voor hun wedstrijden naar andere eilanden reizen. De technieken van deze sport, de 'mañas' zijn in al deze tijd niet veranderd. Ze worden van vader op zoon overgedragen en zijn te bewonderen in de 'terreros', waar de wedstrijden op met zand bedekte grond worden gehouden.

Een andere bezigheid waar het heet toegaat is de 'Vela Latina' - het zeilen met boten met een klassiek latijnzeil. Vooral in de hoofdstad van Gran Canaria is dit een populaire zeilsport. De wedstrijdsloepen voor de Vela Latina worden speciaal voor het hardzeilen gebouwd en hebben in vergelijking met de romp een enorm groot zeiloppervlak. Op feestdagen staat er aan de kade van Las Palmas de Gran Canaria altijd een grote menigte mensen die de zeilwedstrijden oplettend volgt. De veelkoppige bemanningen werken met uithangen om de sloepen overeind te houden.

Daarnaast zijn er nog een groot aantal traditionele sporten en spelen die nauw verbonden zijn met de Canarische Eilanden als plattelandssamenleving. De 'salto del pastor' (polsstokhoogspringen), het mennen van vee dat een zware last trekt ('arrastre del ganado'), het optillen van een landbouwploeg ('levantamiento del arado') of van zware stenen ('pulseo de piedra') - al deze activiteiten herinneren aan de tradities in het binnenland van de eilanden.

Om de leeftijd van vissen te weten te komen, moet je de jaarringen van de schubben tellen. Gran Canaria is een eiland dat als een vis uit zee is gesprongen. Hoe lang het eiland al bewoond wordt, is duidelijk als je de generaties bij elkaar optelt die deze traditionele sporten al beoefenen.

Meer informatie:

Lucha Canaria (Canarisch worstelen)

Vela Latina (traditionele zeilsport)

Salto del pastor (de herders sprong)

Levantamiento y pulseo de la piedra (tillen en duwen van de steen)

Levantamiento del arado (ploegtillen) 

Juego del palo (het spel van de stok)

Lucha del Garrote (stok vechten)

Arrastre de Ganado (het slepen van vee)